هیدر بار: آموزش‌های دینی طالبان برای دختران قابل قبول نیست

آ‌ی‌نور سعیدپور

هیدر بار، رییس بخش زنان دیده‌بان حقوق بشر در واکنش به جای‌گزینی مدرسه‌های دینی به‌جای مکتب‌ها گفته است که مدرس‌ها مطلقا جای‌گزین قابل قبولی برای مکتب‌ها، برای پسران و دختران نیست.

هیدر بار، با نشر پیامی در شبکه‌ی اجتماعی اکس با انتقاد نگاشته است که سازمان ملل به دنبال تایید این است که طالبان به دختران اجازه‌ی آموزش در مدرسه‌های دینی را می‌دهند.

خانم‌ بار، هم‌چنان گفته است؛ برای کشوری که فرزندانش “آموزه‌های افراطی” را فرا بگیرد، هیچ‌ آینده‌ی وجود ندارد.

هیدر بار، در حالی‌ این سخنان را گفته است که پیش‌تر منصور احمد سخن‌گوی وزارت معارف طالبان به خبرگزاری اسوشیتید پریس گفته بود، هیچ‌گونه محدودیت در سن‌وسال بر آموزش دختران در مدرسه‌های دینی وجود ندارد.

به گفته‌ی منصور، دختران در عمرهای متفاوت می‌توانند در مدرسه‌های دینی درس بخوانند.

این مقام ارشد دیده‌بان حقوق بشر، با انتقاد تند از نمایند‌ه‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان؛ گفت به‌نظر می‌رسد رزا اوتونبایوا «آماده سازش بزرگ و عمیقا مضر» در غیاب دختران افغانستانی است.

پیش‌تر رزا اتونبایوا، نماینده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان در نشست شورای امنیت گفته بود که «شواهد بیش‌تری» دریافت کرده که نشان می‌دهد دختران بیش‌تری در مدرسه‌های دینی تحصیل می‌کنند.

اوتونبایوا، در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که این سازمان گزارش‌ها درباره آموزش دختران در مدرسه‌های دینی تحت کنترول طالبان را بررسی می‌کند.

سخنان رزا اتونبایوا هم‌چنان واکنش‌های زیادی را در میان فعالان حقوق زن و فعالان آموزش به‌وجود آورده است.

پرستو حکیم، فعال آموزش در واکنش به آموزش‌های دینی به‌جای مکتب و دانش‌گاه؛ رزا اتونبایوا و سازمان ملل متحد را متهم به تبلیغ مدرسه‌های دینی برای دختران در افغانستان کرده است.

خانم حکیم، در شبکه‌ی اجتماعی اکس خود گفته؛ عاقلانه فکر کنید، زیرا مدرسه‌های دینی تحت کنترول طالبان ظرفیت برهم‌زدن صلح‌جهانی را دارد.

در همین حال فوزیه کوفی، عضو پیشین پارلمان افغانستان نیز در واکنش به سخنان رییس یوناما گفته است که تعلیم‌وتربیه در مدرسه‌های دینی جای‌گزینی برای آموزش رسمی در افغانستان برای دختران نیست.

این عضو پیشین پارلمان افغانستان هم‌چنان گفته است که وی از رعایت منشور سازمان ملل در افغانستان مطمین نیست.

خانم کوفی با انتقاد پرسیده که یک‌بار دیگر چه پشت سرما پخته می‌شود؟

شماری از دانش‌آموزان و دانش‌جویان محروم از آموزش تحت کنترول طالبان نیز می‌گویند که آموزش‌های دینی به هیچ‌ صورت نمی‌تواند جای‌گزین درس‌های مکتب و دانش‌گاه شود.

حکیمه، دانش‌جویی دانش‌گاه کابل نیز می‌گوید که آموزش‌های رسمی و دینی کاملا از هم‌دیگر فرق دارد.

او، می‌گوید که آموزش‌های دینی بیش‌تر بعدهای معنوی دارد؛ در حالی‌که دختران با کسب آموزش‌های رسمی با جهان معاصر بیش‌تر آشنا می‌شود. “زندکی تنها چیزهای معنوی نیست. امور مادی را هم شامل‌ می‌شود که اکثرا در مدرسه‌های دینی بالا این‌ها کار نمی‌شود.”

پیش از این نیز سازمان دیدبان حقوق بشر در گزارشی در اوایل ماه جاری اعلام کرد که سیاست‌های آموزشی سوءاستفاده‌کننده طالبان به پسران و دختران آسیب می‌زند.

طبق این گزارش، اقدام‌های طالبان مبنی‌بر اخراج آموزگاران زن، تنبیه بدنی دانش‌آموزان و تغییرات واپس‌گرایانه در نصاب آموزشی، مکتب‌های پسرانه را نیز با شکست مواجه کرده است.

افزایش مدرسه‌های دینی و گسترش افراطیت در حالی باعث نگرانی شده است که طالبان آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان ممنوع کرده است.

هم‌چنان وزارت معارف وتحصیلات عالی تحت کنترول طالبان تغییرهای در نصاب آموزشی پسران ایجاد کرده است.

طالبان در بیش از دو سال گذشته، ساخت مدرسه‌های دینی را در سراسر کشور افزایش داده است.

ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان، باعث شده که تعداد زیادی از دختران رو به آموزش‌های دینی آوردند.

ذبیح‌الله مجاهد سخن‌گوی طالبان به طلوع نیوز گفته است که در مدرسه‌های دینی به دختران عقاید اسلامی، علوم ساینسی، ریاضیات و تاریخ آموزش داده می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا