چهارمین نمایش‌گاه صنایع دستی زنان در هرات، پایان یافت 

حدیث حبیب‌یار

 چهارمین نمایش‌گاه صنایع‌دستی زنان تحت عنوان ودان (ساخت افغانستان) که به‌منظور به نمایش گذاشتن استعدادهای زنان شاغل و مهاجران اخراج شده از پاکستان و ایران در ولایت هرات به مدت چهار روز برگزار شده بود، پایان یافت.  

یحیی احمدزی، برگزار کننده نمایش‌گاه “ودان” به خبرگزاری بانوان افغانستان می‌گوید:«پروژه‌‌ی ودان (ساخت افغانستان) از سال ۲۰۱۹ شروع به فعالیت کرده و تا آخر ماه دسامبر ۲۰۲۳، ادامه دارد. در آغاز این پروژه تنها ۵۰ تن زن و دختر شامل بود. اما فعلا بخاطر افزایش زنان مهاجر و فقیر این تعداد نیز به ۱۲۰ تن افزایش یافته است. در هر روز به تعداد چهل تن از زنان و دختران محصولات خود را در این نمایش‌گاه به نمایش گذاشتند. و همه آن‌ها زنانی بودند که قبلا از طرف پرسونل ما آموزش دیده و مواد خام به دسترس‌شان قرار گرفته بود. تا زنان بتوانند در روز برگزاری نمایش‌گاه، استعداد خود را به نمایش بگذارند.»  

این نمایش‌گاه، به هدف معرفی و پشتیبانی تولیدات داخلی زنان و دختران برگزار شده بود. در نماش‌گاه ودان، ۱۲۰ زن و دختر تجارت‌پیشه که بیش‌تر آن‌ها زنان مهاجر بودند محصولات خود را به نمایش گذاشتند.  

آقای احمدزی می‌افزايد:”در این نمایش‌گاه، صنایع دستی مانند قالی، گلیم، رمال‌دوزی، خامه‌دوزی، نقاشی، خطاطی، چرم دوزی و دیگر صنایع‌دستی زنان به نمایش گذاشته شده، ۹۰ درصد زنانی‌که در این نمایش‌گاه شرکت کرده‌اند، آوارگان داخلی و مهاجران بازگشته به افغانستان ‌هستند.” 

او گفت که این زنان در موسسه‌ی اجتماعی ودان، آموزش دیده‌‌اند، و حالا می‌توانند تولیدات خود را به فروش برسانند. و اکنون اکثریت آن‌ها به مارکیت‌ها فعالیت داشته و بخاطر محصولات شان بازاريابی می‌کنند. که برعلاوه سفارشات داخلی سفارش بین‌المللی نیز دارند.  

این نمایش‌گاه، در ولایت هرات از طرف موسسه‌‎ی اجتماعی «ودان»، با همکاری کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) برگزار شده بود.   

این موسسه، هم‌چنان به هدف رشد اقتصادی زنان، ماهانه مقداری معاش برای زنان تعیین کرده تا بتوانند، برای محصولات خود بازاريابی کنند.  

احمدزی گفت:”هدف موسسه‌ی ودان، ظرفیت‌سازی زنان و تقویت آنان است. تا زنان بتوانند به پای خود ایستاده شوند. از لحاظ اقتصادی مشکلات خود و خانواده را حل کنند. ما نهایت تلاش داریم که استعداد های‌شان را تقویت کنیم تا تولیدات زنان عصری‌تر شود و به بازار جهانی راه پیدا کنند.”  

از سوی دیگر غرفه‌داران، از برگزاری این نمایش‌گاها ابراز خرسندی می‌کنند و می‌گویند که در چنین نمایش‌گاه‌ها می‌توانند محصولات‌شان را به نمایش بگذارند و جهان را با استعدادهای شان آشنا بسازند.  

شیرین گل عبیدی، زن ۵۵ ساله، یکی از تولید کنندگان قالین در هرات است. او می‌گوید که تنها نان‌آور خانواده‌ی شش نفری‌اش است. شیرین گل، از برگزاری این نمایش‌گاه بسیار خوشحال است و می‌گويد که توانسته در این نمایش‌گاه تولیدات خود را به فروش برساند و کسب درآمد کند. اما خواست او از طالبان اجازه فعالیت دوباره مؤسسات است تا زنان بتوانند به شکل گروهی کار کنند. از استعدادهای همدیگر مستفید شوند و هنرهای بیش‌تری را یاد بگیرند. او به این عقیده است که اگر کار زنان رونق پیدا نکند و محدودیت های وضع شده بر زنان از بین نرود همه زنان افغانستانی زیر خط فقر به سر خواهند برد. 

از زمانی‌که طالبان در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱، برای بار دوم کنترل افغانستان را به دست گرفتند، بر اساس آمار سازمان ملل متحد بیش از ۵۰ فرمان محدود کننده، بر آموزش و کار زنان افغانستانی وضع کرده‌اند  

ملینا هوتک، یکی از فروشندگان و غرفه‌دارن در نمایش‌گاه ودان می‌گويد که این نمایش‌گاه، بخاطر حمایت از زنان برگزار شده و خواست ما از حکومت فعلی این است که به‌ مؤسسات حامی زنان اجازه فعالیت بدهد. تا آنان بتوانند محصولات خود را جهانی بسازند.  

هم‌چنان انیسه رسولی، یک تن از خامک‌دوزان در ولایت هرات است که در این نمایشگاه اشتراک کرده است. او، توانسته یخن مردانه‌ی را که سه ماه آنرا خامک‌دوزی کرده بود، در این چند روز بفروشد. انیسه خوش‌حال است و می‌‎گوید که چنین نمایش‌گاه برای زنان نه تنها که بُعد اقتصادی دارد؛ بلکه باعث می‌شود، زنان به هنرهای گوناگون آشناو استعدادهای شان نیز شکوفا شود. 

هرچند طالبان، تا اکنون کار زنان تجارت‌پیشه را در افغانستان ممنوع نکرده است؛ اما ممنوعیت بر سفر زنان، سفر بدون محرم شرعی و عدم صدور ویزه با این زنان از عمده‌ترین مشکل‌های این زنان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا