یک دختر دانشآموز؛ برای ۸۰ زن زمینهی کار را فراهم کرد
حدیث حبیبیار
یک دختر دانشآموز باشندهی ولایت جوزجان، با ساخت یک فابریکه صنایع دستی زمینه اشتغال را برای بیش از ۸۰ زن و دختر دیگر ایجاد کرد.
سنگیما صافی، رییس فابریکه صنایع دستی به رسانهها میگوید:” فابریکهی ما سه بخش دارد. یک بخش سنتر ما مخصوص مهرهدوزی، قرص دوزی، بافتندگی و چرمدوزیست، بخش دیگر آن خیاطی زنانه و مردانه است و یک بخش سنتر ما پَشم ریسی میباشد که بیشتر از ۸۰ زن و دختر در این فابریکه فعالیت دارند.”
بیشتر کارکنان این فابریکه را دختران باز مانده از آموزش و زنان فقیر و تهیدست تشکیل میدهد.
سونیا-نام مستعار-، یکی از صنعتکاران این فابریکه میگوید که همهی دختران از آموزش باز ماندهاند. تا زمانیکه مکتبها به روی دختران بسته باشد دیگر کاری جز صنایع دستی نیست.
نرگس-[نام مستعار ]، دختر بازماندهی دیگر از آموزش نیز یکی از کارمندان این فابریکه است. او، پس از محروم شدن از تحصیل به هنر صنایع دستی روی آورده است. او میگوید:” که هر قدر این کار دشوار باشد باز هم انجامش میدهم چون اکنون دروازههای دانشگاهها بروی ما بسته است و دیگر راهی وجود ندارد برای کار کردن، من امیدوارم که دوباره بتوانم به دانشگاه بروم.”
با روی کار آمدن طالبان و وضع بیش از ۸۰ فرمان محدودکننده بر زنان، تعداد زنان تجارت پیشه در افغانستان ۶۶ درصد افزایش یافته است.
طالبان بعد از تسلط بر افغانستان زنان را از حق کار، تحصیل و آموزش منع کردند که باعث شد بیش از نیمی زنان افغانستانی، بخصوص دختران باز مانده از تحصیل بخاطر فرار از افسردگی و خانهنشین شدن به صنایع دستی روی بیاورند.
این در حالی است که چندی پیش رییس صنعتوتجارت جوزجان گفت که در این ولایت ۸۰ دستگاه قالینبافی و کارگاههای صنایع دستی فعالیت دارند و در بیشتر این کارگاهها زنان فعالیت میکنند.