شنبههای ارغوانی: زنان به بهانهی “محافظت از خشونتهای جنسیتی” سرکوب میشوند
لیدا بارز
اعضای جنبش «شنبههای ارغوانی» در پیوند به زندانی کردن زنان توسط طالبان تحت عنوان “محافظت از خشونتهای جنسیتی” اعتراض کردهاند.
اعضای جنبش شنبههای ارغوانی در روز شنبه، ۲۵ قوس، با ارسال اعلامیه این گروه به خبرگزاری بانوان افغانستان میگویند؛ گزارش اخیر سازمان ملل متحد که روز پنجشنبه ۲۳ قوس منتشر گردید، نشان میدهد که گروه طالبان زنان افغانستان را تحت عنوان «محافظت» از خشونتهای جنسیتی زندانی مینمایند.
این زنان در رابطه به گزارش ربعوار سازمان ملل متحد مبنی بر وضعیت نامتناسب زنان در افغانستان، افزودند؛ طالبان برای سرکوب زنان از هیچ جنایت و رفتار ضد بشری دریغ نمیکنند.
بر اساس این گزارش، زنان به بهانه «محافظت» از خشونت جنسیتی به زندانها فرستاده میشوند. «همانند استفاده از زندانها برای اسکان معتادان به مواد مخدر و افراد بیخانمان در کابل.»
در یک ویدیوی که از سوی این جنبش به خبرگزاری بانوان افغانستان رسیده است، اعضای شنبههای ارغوانی، همچنان گفتهاند؛ در طی دو سال طالبانبا حکومت خود خواندهی شان، با بستن دروازههای مکاتب، دانشگاهها، ورزشگاهها، مکانهای تفریحی، وضع محدودیت بر کار و سفر زنان، به گونهی وحشتناکی زنان را به حاشیه راندهاند.
در این اعلامیه، آمده است که طالبان یکی از دلایل حذف زنان را از اجتماع کشور، حضور بدون محرم آنان در جامعه میگویند. این جنبش با طرح یک پرسش میگویند؛ چگونه زنان و دختران که قربانی خشونتهای جنسیتی هستند “بدون محرم” و اثبات جرم در زندان ها نگهداری میشوند.
شنبههای ارغوانی میگویند؛ در حالیکه گزارشهای موثق تجاوز جنسی بر زنان در زندانهای طالبان نشر گردیده است، چه اطمینانی وجود دارد که این زنان مجدداً مورد تجاوز، آزار و اذیت جنسی قرار نمیگیرند؟
این زنان معترض، گفتهاند که به زندان انداختن قربانیهای خشونتهای جنسیتی نه تنها عادلانه نیست بلکه این عمل طالبان، خلاف دین اسلام است. آنان افزوند؛ در حققت نوع وحشناک «آزار و اذیت روحی، روانی» زنان است که باید فورا توقف داده شود.
این زنان معترض، تداوم سیاست های زنستیز طالبان را جهت نهادینهسازی خشونتها علیه زنان افغانستان را به شدت محکوم نموده و تاکید بر توقف خشونتهای سیستماتیک طالبان در برابر زنان افغانستان از جامعه جهانی، نهادهای مدافع حقوق بشر، حرکتهای اعتراضی و مردم افغانستان میخواهند تا در مقابل این خشونتها سکوت نکنند.
در همین حال آنان میخواهند تا با اعمال فشار بر طالبان، برای رهایی زندانیان زن معترض و قربانی خشونتهای جنسیتی اقدام شود.
شنبههای ارغوانی با انتقاد از سازمان ملل متحد میگویند مسؤلیت این سازمان تنها با نشر چنین گزارشهای خلاصه نمیشود و باید این ملل متحد در همکاری و مشورت با حرکتهای اعتراضی زنان در افغانستان و نهادهای مدافع حقوق بشر جهت محافظت از زنان قربانی خشونت، مکانیزمهای عملی و فوری را روی دست گیرد.
این زنان وضعیت زندانهای طالبان را اسفناک خوانده و میگویند نیاز مبرم میدانند تا از زندانهای این گروه در سراسر افغانستان نظارت صورت بگیرد.
به باور این زنان معترض، طالبان با زندانی کردن، شکنجه و سرکوب زنان، آنان را از زندان رفتن میترسانند و در صدد به حاشیه راندن زنان از جامعه، استند.
در بیشتر از دو سال اخیر، طالبان هر نوع صدا در پیوند به عدالت، آزادی و حقوق بشری را با سرکوب، شکنجه، زندان و اعتراف اجباری خاموش ساختهاند.