زنان آزار دیده افغانستانی؛ در زندانهای طالبانی
حدیث حبیبیار
زنان آزار دیده افغانستانی با زندان روبرو هستند، هیئت معاونت بینالمللی سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است که طالبان زنان قربانی خشونت را به خاطر مصوونیت، به زندان میفرستند. هر زنی که خشونت مبتنی بر جنسیت را به مقامات گزارش میدهد، ممکن است در زندان به سر ببرد. ظاهراً این “رای حمایت از خود قربانیان” تنها یکی از یافتههای تکاندهنده گزارش جدید هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان است که نشان میدهد به جای طرح شکایت رسمی، بسیاری از زنان خشونت دیده به زندان به سر میبرند.
یوناما نیوز، در گزارشی که در پلتفرم اکساش منتشر کرد، می گوید که مشکلات قربانیان با رسیدگی به شکايات خشونت مبتنی بر جنسیت که عمدتاً توسط کارکنان مرد پلیس و دادگستری انجام میشود، تشدید میشود.
طالبان از زمان بازگشت آنها به قدرت در اگست 2021، به طور کامل زنان را از زندگی اجتماعی، عمومی و موقعیت های خدمات ملکی در کشور حذف کردهاند.
بر بنیاد این گزارش، مکانیسمها و سیاستهایی که قربانیان را قادر میسازد تا از جبران خسارت قانونی و حمایت برخوردار شوند، از زمان تسلط طالبان همه ناپدید شدهاند. قبل از به قدرت رسیدن طالبان، ۲۳ مرکز تحت نام “خانه امن” از سوی حکومت وقت برای حمایت زنان وجود داشت، اما اکنون این مراکز همه توسط طالبان بسته شده اند.
یوناما خاطر نشان میدهد که طالبان معتقدند که زنان بازمانده از خشونت به جای “خانه امن” نیاز دارند که در کنار همسران، پدران خود یا سایر اعضای مرد خانواده باشند. و بعضی ها هم به این باور اند که برای زنانی که خویشاوند مرد ندارند زندان بهترین جایگزین خانه امن است.
دفتر یوناما روز (پنج شنبه ۲۳ قوس) در گزارشی تحت عنوان “رسیدگی به شکایات مبتنی بر جنسیت علیه زنان” نوشته است که زندانی کردن زنان برای اطمئنان از محافظت از آنها در برابر خشونت مبتنی بر جنسیت «معنای سلب خودسرانه آزادی» با پیامدهای وخیم برای سلامت روانی و جسمی آنها خواهد بود.
همچنان مأموریت کمک سازمان ملل متحد بر تعهد دوفاکتو طالبان برای تضمین عدالت در موارد خشونت مبتنی بر جنسیت، پایان دادن به “فرهنگ همیشگی معافیت از مجازات” و همچنین ارائه حمایت و دسترسی به خدمات برای قربانیان تاکید کرد.
هرچند سخنگویان طالبان بارها ادعا کرده اند که حقوق زنان و دختران مطابق به شریعت اسلام در افغانستان تأمین است، اما سازمانهای بینالمللی با اشاره به وضع محدودیتهای شدید بر زنان همواره از نقض حقوق زنان در افغانستان نگرانی کرده اند.
این درحالیست که طالبان پس از رسیدن به قدرت ساختار وزارت امور زنان، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، لوی سارنوالی منع خشونت علیه زنان و خانههای امن را لغو کردهاند.