زنان و کودکان؛ متاثر از بحران بشری
لیدا بارز
وضعیت حقوق بشری از جمله نقض حقوق زنان و کودکان در افغانستان، این کشور را در فهرست ۲۰ کشور در خطر بحران انسانی کمیته بینالمللی نجات، قرار داد.
فرمان طالبان در سال پیش مبنی بر ممنوعیت کار زنان در موسسههای غیر دولتی، بحران بشری در افغانستان را افزایش داد. دستکم ۳ هزار کارمند زن کمیته بینالمللی نجات بیکار شدند. آیآرسی، این تصمیم طالبان را ناامید کننده خواند و گفت که وجود زنان در ارایه کمکهای بشری در این کشور، مهم است و فعالیت این کمیته در افغانستان متکی به کارمندان زن است.
در ادامه صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA)، سهشنبه، ۲۱ قوس، با اشاره به وضعیت زنان گفت که در میان درگیرهای شدید در سراسر جهان، نباید تمرکز خود بر افغانستان را از دست بدهیم.
باوجود فقر، بیکاری، منع آموزش دختران و کار زنان، وضعیت نامتناسب صحی زنان یکی دیگر از بحرانهای بشری در افغانستان است. این صندوق افزود؛ در سراسر افغانستان، از ۷۰۰ مرکز صحی حمایت میکند که هر ماه این مرکزها، به ۷۰۰هزار زنان و دختران خدمات صحی ارایه میدهند.
آیآرسی و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از وضعیت بد مهاجران اخراجشده از پاکستان، با توجه به زنان و کودکان گفت؛ صدها زن باردار وجود دارند که بسیاری از آنها به خدمات فوری و نجات دهندهی صحی ضرورت دارند.
در این گزارش به وضعیت صحی و روانی زنان پس از زلزلهی هفتم اکتبر اشاره شده است. این صندوق میگوید؛ بسیاری از زنان باردار پس از زلزله در ولسوالی زندهجان هرات علاوه بر آسیبهای جسمی ناشی از زلزله دچار مشکلهای روحی از جمله حس ناامیدی اند. زنان در رنج از دست دادن اعضای خانواده، خانه و معیشت شان قرار داشته و نیاز مبرم به حمایتهای روانی و اجتماعی برای مقابله با این وضعیت دارند.
زنان و دختران با سطح عمیق فقر و نقض حقوق شان دستوپنجه نرم میکنند که بیشتر متوجه زنان و کودکان بوده است. در این مورد هیدر بار، مسوول بخش زنان دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد هفته پیش، با اشاره به گزارش فریدون سینیرلی اوغلو درباره وضعیت حقوق بشری افغانستان، گفت که برگزاری جلسهها بدون حضور زنان در پشت درهای بسته قابل قبول نیست.
با گذشت دو سال از روی کار آمدن طالبان، همچنان نقض حقوق بشر و حقوق زنان ادامه دارد. در تازهترین موارد شورای امنیت سازمان ملل متحد دیروز پنجشنبه، ۲۳ قوس، با اکثریت آرا، مأموریت تیم نظارت بر تحریمها علیه طالبان و گروههای وابسته به آنها را بخاطر نقض حقوق بشر برای یک سال دیگر تمدید کرد.
در ادامهی بحران حقوق بشری، کارشناسان سازمان ملل متحد در پیوند به اخراج زنان مهاجر افغانستانی از پاکستان، میگویند؛ با توجه به الگوی نقض نظاممند گسترده حقوق بشر و تبعیض علیه زنان و دختران در افغانستان، اخراج دستهجمعی شهروندان تاثیر شدیدی بر زنان و دختران مهاجر خواهد داشت. زنان و دختران پس از برگشت به افغانستان در معرض خطر ازدواج اجباری و زیر سن، محرومیت از آموزش و کار قرار دارند. “زنان و دخترانی که به افغانستان اخراج میشوند، در معرض خطر ازدواج زودهنگام و اجباری، قاچاق انسان، محرومیت از حقوق تحصیل، کار، آزادی حرکت و حمایت برابر قانون قرار دارند.”
با این حال، در آستانهای هفتاد پنجمین سالگرد تصویب اعلامیه حقوق بشر، وزارت خزانهداری امریکا، وزیر امر به معروف و رییس اکادمی علوم طالبان را به خاطر نقض جدی حقوق بشر در پیوند به سرکوب زنان و دختران، از اعمال محدودیت دسترسی به آموزش متوسطه صرفا به خاطر جنسیتشان، در فهرست تازه تحریمهایش اضافه کرد.
پیشتر نیز، صندوق جمعیت سازمان ملل (UNFPA) با هشدار دربارهی بحران بشری افغانستان گفته بود که زنان و دختران سنگینترین بهای این بحران را میپردازند.
اخراج اجباری اتباع افغانستانی از نوامبر سال جاری از پاکستان، تعامل نکردن جهان با طالبان، منع آموزش دختران و کار زنان نه تنها از عمدهترین دلایل افزایش فقر و بحران بشری در افغانستان است بلکه نگرانیها از نقض حقوق بشری، وضعیت افراد در خطر را نیز افزایش داده است.