درصد پایینی از زنان فراه به عدالت دسترسی دارند
ترتیب: سودابه احراری
زنان در افغانستان همواره تلاش نمودند تا در زمینههای مختلف سهم فعال داشته باشند. و تا اندازهی هم توانستن گامهای موثری را در این راستا بردارند. این فعالیت و نقش زنان تنها به مرکز و ولایات بزرگ خلاصه نشده بلکه این جا در حوزه غرب نیز زنان در عرصههای مختلف چون زراعت، تجارت، صلح، امنیت و … سهم ارزندهی دارند. که از آنجمله میتوان به زنان ولایت فراه اشاره کرد. برای بررسی حضور و نقش زنان ولایت فراه در اجتماع، این هفته با کبرا اعظمی رییس امور زنان ولایت فراه گفتگویی داشتم .
پرسش: در ابتدا میخواهم که به عنوان رییس امور زنان وضعیت زنان ولایت فراه را بصورت کل بررسی نمایید؟
پاسخ: من به عنوان رییس امور زنان، وضعیت زنان ولایت فراه را که تحلیل کردم. در قسمت سواد، صحت، تجارت، زراعت و… در کنار این که دستآوردهای داشته اند. و سکتورهای دولتی و خصوصی آنها را در قسمت توانمند سازی کمک کردند. بازهم درکنار این زنان ولایت فراه با مشکلاتی هم دست و پنجه نرم میکنند که نباید از آن چشم پوشی کرد. مثلا در قسمت خشونتها مشکلات زیاد است. در زمینههای آموزش، صحت، زراعت، تجارت و … زنان این ولایت مشکلات خاص خود را دارند.
پرسش: بصورت کل زنان در ولایت فراه چند درصد در ادارههای دولتی سهم دارند؟
پاسخ: نظر به پلان ملی زنان افغانستان، سهم زنان باید در ادارههای دولتی تا سی درصد برسد. در ولایت فراه خوشبختانه حضور زنان در ادارههای دولتی اگر به سی درصد نرسیده باشد اما ده تا پانزده در صد زنان را در ادارهها داریم البته در برخی از ادارهها نه کل ادارهها. امروز اضافه تر از صد نفر زن در خدمات ملکی ایفای وظیفه می کنند.و این تغییر کلی طی دوسال اخیر به وجود آمده است. ما تلاش داریم که در طی دو سه سال آینده حضور سی درصدی زنان را در خدمات ملکی داشته باشیم.
پرسش: اگر در مورد دستررسی زنان ولایت فراه به عدالت اشاره داشته باشید؟
پاسخ: ریاست امور زنان مشخص برای تامین عدالت کار میکند. و این ریاست مشخص بخش عدلی وقضایی دارد که به مشکلات زنان رسیدگی میکند. امور زنان، تلاش کرده است که در همه عرصهها تامین عدالت را داشته باشد. ولی نمیتوانیم بگوییم صد درصد تامین عدالت شده و یا کل زنان به صورت کامل به عدالت دسترسی دارند نه این طور نیست. باید کوشش شود که این زیاد تر شود. چون ما در ولسوالیها و در برخی از مناطق مرکز مشکلاتی را داریم و هنوز زنان همان حقوق خود را به دلیل عرف و عنعنات ناپسند که در بین مردم حاکم است نتوانستند بدستآورند و به امتیازاتی که حق شان است برسند. و لی باید کار صورت بگیرد تا زنان دستررسی خوب تر و بهتری در حقوق و امتیازات شان داشته باشند.
پرسش: وضعیت خشونتها بر زنان در این ولایت چطور است آیا گراف خشونت بالاست یا پایین؟
پاسخ: در کل از اول سال تا حال 150 مورد خشونت علیه زنان در بخشهای مختلف چون خشونتهای خانوادگی، حق میراث و خودسوزی در این اداره به ثبت رسیده است که این آماردر کل سال گذشته به 170 پرونده میرسید. در کل مشکلات هست خشونت در قریهها و ولسوالیها صورت میگیرد و زنان نمیتوانند به دلیل عدم آگاهی از حقوق خود دفاع کنند. بناء ریاست امور زنان برنامههای را برای کاهش خشونت با همکاری نهادهای دولتی و غیر دولتی داشته است.
پرسش: زنان در نهادهای امنیتی چقدر نقش دارند وتا چه اندازه این نقش شان موثر واقع شده است؟
پاسخ: خوشبختانه که زنان ولایت فراه در قسمت امنیت نقش ارزنده دارند و فعلا 52 تن از این زنان در صفوف پلیس ایفای وظیفه میکنند. زنانی که به پلیس معرفی میشوند ابتدا به ما مراجعه میکنند که ما آنها را کمک میکنیم. و این زنان همیشه دوشادوش مردان پلیس در تامین امینت تلاش کردند و موثر واقع شدند.
پرسش: نقش زنان آن ولایت را در زمینه زراعت چگونه میبینید؟
پاسخ: ولایت فراه یک ولایتی است که 80 درصد مردم آن به زراعت مصروف هستند و خانمها در ده ولسوالی این ولایت مصروف کشت و زراعت هستند. اما از لحاظ مالی کمتر حمایت میشوند و به عنوان مشکل زنان در این بخش میتوانم بگویم که کسی نیست که آنها را حمایت کنند یا از لحاظ تخمهای اصلاح شده و باغچههای خانگی زیاد حمایت نمیشوند. تنها همکاری ریاست زراعت است که کافی نیست.
پرسش: خوب نظر به گفتههای شما حضور زنان در تمام این زمنیهها پررنگ بوده و همچنان نقش شان هم موثر خوانده شده با این گفته که زنان همواره دراین عرصهها نقش نمادین داشته اند چقدر موافق هستید؟
پاسخ: این نقشی که فعلا زنان دارند بسنده نیست و نباید تنها با همین حضور شان اکتفا کنیم. این که میگویم زنان در جامعه حضور وسهم پنجاه در پنجاه دارند نمیتوانیم بگیم صد درصد است. در یک ادراه که ما میگویم زنان کار میکنند از بیست نفر حداقل سه نفر شان خانم است، درحالی که باید ده مرد و ده زن باشد. حضور زنان است اما آنطور که باید نیست. در سطح رهبری زنان باید تصمیم گیرنده باشند باید به عنوان یک نیروی تصمیم گیرنده در جامعه حضور پیدا کنند.