نتایج نظر سنجی نهاد زنان خبرنگار از 200خبرنگار زن
آینور سعیدپور
نهاد زنان خبرنگار افغانستان امروز ( یک شنبه، 5 قوس) نتیجه نظرسنجی که میان 200 خبرنگار زن از سرتاسر کشور انجام دادهاند را همگانی کرد.
مینه حبیب مسوول نهاد زنان خبرنگار افغانستان گفت که این نظرسنجی به منظور بررسی چالشهای موجود برای خبرنگاران زن و جستوجو راههای حل برای بیرون رفت از این وضعیت انجام شده است.
از میان 200 خبرنگار زن، 45 درصد آنان بیکاری و خانهنشینی را بزرگترین مشکل خبرنگاران زن عنوان کرده است.
ده درصد دیگر پاسخدهندگان نبود دسترسی به اطلاعات، 7 درصد نداشتن امنیت شغلی و روانی، 4 درصد کمبود خبرنگاران زن در ولایتهای مختلف از جمله تخار را از مهمترین مشکلهای شان عنوان کرده است.
پنج درصد، خبرنگارن زن در این نظرسنجی گفتهاند که در وضعیت دشوار اقتصادی و فقر زندگی میکنند.
مسوول این نهاد همچنان میگوید که تنها دو درصد پاسخدهندگان گفته اند که وضعیت اطلاعرسانی برای زنان خبرنگار نسبت به سالپار بدتر شده است.
دو درصد دیگر این خبرنگاران زن پوشش اجباری و ماسک پوشیدن را، محدودیت بازدارنده از فعالیت بهتر رسانهای عنوان کرده است.
دو درصد کاهش حقوق خبرنگاران زن، دو درصد دیگر مخالفت خانوادهها با کارشان را از مشکلهای اساسی شان گفته است.
این نهاد همچنان میگوید که نتیجه نظرسنجی آنان نشان میدهد که از میان اشتراک کنندگان تنها یک درصد از بدرفتاری طالبان شکایت داشته اند.
بخشی از سوالهای این نظرسنجی به راههای حل اختصاص داده شده است.
25 درصد پاسخدهندگان، کمکهای مالی به خبرنگاران زن از سوی نهادهای بینالمللی راه حل برای حل مشکلهای اقتصادی خبرنگاران زن عنوان کرده است.
10 در صد خواهان رفع تبعیض جنسیتی در رسانهها شده و 10 در صد دیگر کار زنان در رسانهها را یکی از پیش شرطهای رشد و تقویه رسانهها میدانند.
4 در صد دیگر از زنان خبرنگار خواهان تخلیه از کشور اند؛ اما 5 درصد دیگر طرفدار تدویر آموزشها و ارتقای ظرفیت در داخل افغانستان هستند.
این نظرسنجی در حالی از سوی یک نهاد در داخل افغانستان انجام میشود که بر اساس گزارش اخیر مرکز خبرنگاران افغانستان بیشتر رسانهها مجبور شده اند که محتوای رسانهای شان به خواست طالبان تغییر دهد.
طالبان تمام رسانهها را مجبور کردهاند که مطابق به پالیسی آنان نشرات داشته باشند. رسانههای داخلی با سانسور شدید روبهرو هستند.
علاوه بر این، بر خبرنگاران زن نیز محدودیتهای دستوپا گیر از سوی طالبان وضع شده است. زنان در برنامههای تلویزیونی از ماسک و پوشش تعیین شدهی طالبان استفاده کنند.
بر اساس آمار نی یا حمایت کنندهی از رسانههای آزاد افغانستان، در حال حاضر تنها در 12 و یا 13 ولایت خبرنگاران زن فعالیت دارند و حدود 90 درصد خبرنگاران شغل شان را از دست داده اند.
طالبان در برخی از ولایتهای پخش شدن صدای زنان از طریق رادیو و تصویر زنان از تلویزیونها را نیز ممنوع کرده است.