سفارتهای آمریکا و کانادا، ویزای دانشجویی چهار دختر را رد کردند
حدیث حبیبیار
درخواست ویزای چهار دانشجوی دختر از طرف سفارتهای آمریکا و کانادا در اسلامآباد، علیرغم ارائه جوایز کمکهزینهی تحصیلی، رد شده است.
این دانشجویان دختر از رد ویزای آمریکا انتقاد کردند. حسنا-[نام مستعار]، نوزده ساله، با یک نامه پذیرش در یک برنامه کالج مقطعکارشناسی در ایالات متحده و یک بورسیه تحصیلی که تمام هزینههای او را پوشش میداد، مواجه شد. اما سفارت ایالات متحده دراسلامآباد پاکستان، درخواست ویزای دانشجویی او را رد کرد و اظهار کرد که اعتقاد دارند او قصد مهاجرت دارد. پس از امتناع اولیه درماه آگست، حسنا دومین تلاش خود را در ماه اکتبر انجام داد و درخواست خود را با نامه حمایتی از یک نماینده کنگره ایالات متحده تقویت کرد، اما این تلاش نیز نتیجهای نداشت. حسنا در تجربه تلفنی خود اظهار کرد: “افسر ویزا فقط گفت که من ثابت نکردم که بهکشورم بازخواهم گشت.”
سفارت ایالات متحده در پاکستان به درخواستهای ایمیلی و تماسهای تلفنی دانشجویان پاسخ نداده است. حسنا میگوید: “همهچیزهایی که در سفرم برای تحصیل داشتم، هدر رفته است.” سه دانشجوی دختر دیگر، که نمیخواستند نام واقعیشان در این گزارش آمده باشد، اظهار کردند که درخواستهای ویزای آنها برای سفارتهای آمریکا و کانادا در اسلامآباد، علیرغم ارائه جوایز بورسیهی تحصیلی با بودجهی کامل، رد شده است.
حسنا، که اکنون با چشم انداز اخراج از پاکستان روبرو است، زیرا ویزای کوتاه مدتش تا دو هفته دیگر به پایان میرسد، با واقعیت تلخآینده خود در افغانستان روبرو میشود، جایی که طالبان محدودیتهایی را برای تحصیل دختران، تعطیلی مدارس متوسطه و دانشگاهها، و محدودیت در کار زنان اعمال کردهاند. برای حمایت از رویای حسنا در تحصیل در ایالات متحده، پدرش 4000 دلار از اقوامش قرض کرد تا هزینه سفر به پاکستان، اقامت و هزینه درخواست ویزا را بپردازد. حسنا میگوید: “هر بار که یادم میآید خانوادهام همه چیزهاییرا که در سفر من برای تحصیل داشتهایم هدر دادهاند، احساس وحشت میکنم.”
وضعیت بد حسنا با آسیب زلزله مرگبار در ماه اکتبر که خانه خانواده او را در ولایت هرات ویران کرد، بیشتر میشود. فهیمه امینی که در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه نیاگارا در ایالات متحده پذیرفته شده است، گفت: “برنامه ویزای من به دلیل عدم ارتباط قوی باکشورم به طور خلاصه رد شد.”
گروههای حقوق بشر از سازمان ملل میخواهند تا آنچه را “آپارتاید جنسیتی” در افغانستان مینامند، به رسمیت بشناسد و مقامات طالبان را در قبال سیاستهای زنستیزانه مسوول بدانند. با وجود اعلامیههای مکرر حمایت از زنان افغانستانی توسط مقامات ایالاتمتحده، ویزای دانشجویان همچنان رد میشود.
به نظر میرسد سیاست دولت بایدن، که توسط دفتر امور کنسولی وزارت امور خارجه ایالات متحده در سفارت اسلامآباد اجرا میشود، تبعیض و طرد سیستماتیک است که مانع از دسترسی زنان و دختران افغان به فرصتهای آموزشی در ایالات متحده با همان شرایط بینالمللی میشود. در حالی که به دانشجویان از سایر کشورها صدها ویزا صادر شده است.
پس از تسلط طالبان در سال 2021 و بسته شدن سفارت ایالات متحده در کابل، شهروندان افغانستانی که به دنبال خدمات کنسولی ایالاتمتحده هستند، با گزینههای محدودی مواجه شدهاند و اغلب مجبور به سفر به کشور ثالث، عمدتاً همسایه پاکستان، هستند. با این حال،برای بسیاری، به ویژه زنان بدون همراه مرد، سفر از افغانستان به پاکستان با مشکلات و هزینههای گزاف همراه است.