پخش سریال های خارجی؛ درد سر جدی برای زنان
گزارشی از : سیمین صدف
عدم آگاهی تعدادی از مخاطبان رسانهها و سطح پایین سواد رسانهای شان و از جانبی تجارتی بودن برخی رسانهها باعث شده تا بازار پخش سریالهای خارجی در افغانستان گرم باشد.
افسانه زنی 35 ساله به دادگاه خانواده در هرات آمده و میخواهد به زندهگی مشترک با شوهرش پایان بدهد زخمهای روی دستش نشان میدهد که مورد لت و کوب قرار گرفته نزدیکش رفتم و با او سر صحبت را باز کردم اما اوبا بی حوصلهگی تمام می گوید خواستار طلاق است و زندگی برایش جهنم شده است و نمیتواند دیگر خواستههای نا معقول شوهرش را برآورده کند.
می گوید” شوهرش با دیدن هر سریال از او میخواهد تا مثل فلان دختر سریال لباس بپوشد و رفتار یا آرایش کند. ”
افسانه افزود که چون نمیتواند خلاف عقاید دینی و فرهنگیاش عمل کند شوهرش او را لت و کوب می کند.
شوهر افسانه در دادگاه حضور نداشت اما وکیل مدافع افسانه که پرونده طلاق شان را بررسی میکند میگوید:” آن چه در پرونده درج شده خواست نا معقول شوهر افسانه است و دادگاه هم وقتی بررسی کرد بلی شوهر این خانم از او چنین تقاضا های دارد و خانماش دیگر حاضر نیست همرایش زندگی کند و به همین دلیل آمده و تقاضای طلاق کرده.”
آگاهان امور زنان بر این باور اند که سطح پایین سواد مردم باعث می شود تا بیشتر جنبههای منفی سریال ها را بر بگیرند و بیشتر از آن چیزی را برداشت نمیکنند.
محبوبه جمشیدی رییس امور زنان ولایت هرات می گوید: “این سریالها مغایر با فرهنگ افغانی و دینی ماست و در بیشتر از موارد خشونتهای مثل اغفال دختران و یا فرار از منزل را در پی داشته است.”
وی همچنان ادامه داد:” ایجاد روابط نا مشروع بین افراد مجرد و متأهل را شاهد بودیم که همه ناشی از تماشای سریال های خارجی می باشد و ما روز به روز شاهد افزایش این نوع خشونت ها هستیم اما ستون مشخصی برای این بخش تا هنوز وجود ندارد.”
نابسامانیهای به وجود آمده از این ناحیه باعث شده تا برخی از شهروندان به ادامه پخش این سریالها اعتراض کنند.
فریبا آرام دانشجوی رشته ژورنالیزم میگوید که به نظر او این سریال ها بیشترجنبه فرهنگ پذیری دارد تا تفریحی, و بیشتر زنان به تقلید از طریقه لباس پوشیدن و نحوه رفتار چهره های سریال می پردازند.
او همچنان میافزاید دیدن این سریالها باعث الگو برداری در بین دانشجویان نیز شده است.
و اما آگاهان امور رسانهیی براین باور اند که پخش این سریالها فرهنگ بیگانه و خارجی را در بین مخاطبان ترویج می کنند.
حسن علی علیزاده استاد دانشکده ژورنالیزم هرات بر این باور است که: قطعا نکات منفی این سریالها بیشتر از نکات مثبت آن است ودر این سریالها بخصوص نوع ترکی آن حتی روابط خانوداه گی را خراب میکند و باعث مشکلات در بین زوج ها می شود مثلا این سریالها بر قراری ارتباطات نامشروع توجیه میکنند.
او می گوید” دولت باید جلو روند پخش این سریال ها را بگیرد و یا مردم بخصوص خانمها با آگاهی بیشتری به تماشای آن بپردازند.”
افسانه که با گوشه چادرش کلنجار میرفت انگار تصمیماش را جدی گرفته بود. با تمام تلاش های مشاور حقوقی حاضر به ادامه زندگی با شوهرش نشد و کار پرونده طلاقاش را به جریان انداخت.