ارزیابی سازمان ملل متحد؛ از حضور زنان در سطح رهبری تا واکنش طالبان به آن

لیدا بارز

Photo Credit: REUTERS/Ali Khara

پس از ارایه گزارش از وضعیت افغانستان و ارزیابی آن از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد این نهاد گفته که سپردن کرسی نماینده‌گی افغانستان در سازمان ملل و سایر تعاملات جهانی با گروه طالبان بدون حضور زنان افغانستان در سطح رهبری حکومت در این کشور ممکن نیست.

در این گزارش، امده است که به رسمیت شناختن طالبان و کرسی این کشور در سازمان ملل متحد، اهرم بین المللی کلیدی برای فشار بالای طالبان، به هدف ایجاد دولت فراگیر و احترام به حقوق، به ویژه برای #زنان، در افغانستان تلقی می شود.

در این ارزیابی گفته شده است، که؛ حقوق اساسی زنان و دختران، از جمله حق تحصیل و کار، و نمایندگی در زندگی عمومی و سیاسی، نه تنها تعهدات اساسی یک دولت است، بلکه برای ایجاد ظرفیت دولتی برای توسعه بلندمدت و رشد اقتصادی ، صلح و امنیت نیز ضروری است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد از آنتونیو گوترش دبیر کل این سازمان خواسته بود تا ارزیابی مستقلی در مورد افغانستان، ارائه دهد.

به گفته شورای امنیت سازمان ملل متحد، این برنامه راهی را برای تعامل سیاسی با هدف ادغام مجدد افغانستان پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در آگوست ۲۰۲۱ در حالی که نیروهای تحت رهبری ایالات متحده پس از ۲۰ سال جنگ عقب نشینی کردند، پیشنهاد می کند.

در همین حال آمده است؛ که هر گونه تعامل رسمی با طالبان و روابط این گروه با نهادها و سیستم های جهانی مستلزم «مشارکت و رهبری زنان افغان است.» 

این ارزیابی توسط دیپلمات کهنه کار ترکیه فریدون سینیرلی اوغلو نوشته شده است.

پس از روی کار آمدن طالبان، دختران و زنان از حق تحصیل محروم شد. این گروه، همچنین اکثر کارمندان زن افغانستانی را از کار در نهادهای امدادرسان منع کرده‌اند، فرمان مسدود شدن سالن‌های زیبایی را داد، زنان را از پارک‌های تفریحی منع شدو سفر زنان را در غیاب یک مرد (محرم) محدود کرده‌اند.

اما طالبان در این مورد می‌گوید؛  که دستور آنان، مطابق با تفسیرشان از قوانین اسلامی است و به حقوق احترام می گذارند.

با این حال ذبیح‌الله مجاهد، سخنگویی این گروه در واکنش به این ارزیابی، نوشت: «این دولت موظف است در تمام فعالیت‌ها ارزش‌های دینی و منافع ملی کشور را در نظر بگیرد و به کسی اجازه مداخله در امور داخلی ما را نخواهد داد». 

در این بیانیه آمده است که در ۲۰ سال گذشته، حدود ۲۳.۴ درصد از کل کارمندان دولت افغانستان را زنان تشکیل می داد و تعداد بی سابقه ای از زنان افغان به عنوان رهبر مشغول خدمت بودند. زنان در  عرصه تجارت، بازرگانی و تولیدی نیز دست بالای داشت، که پس از امدن طالبان از دست رفت. 

ارزیابی مستقلی که به شورای امنیت داده شد، تعیین یک نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان را توصیه کرد که طالبان آن را «غیرقابل قبول» خوانده و رد کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا