نور امید در تاریکی؛ ایجاد انجمن کتابخوانی بانوان، توسط یک دختر جوان در هرات

حدیث حبیب‌یار

در حالی‌که بیش از دو سال از مسدود شدن آموزش دوره‌ی عالی (مکتب‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی) توسط طالبان بالای دختران می‌گذرد؛ فاطمه مهمان‌دوست، یک تن از دختران جوان در ولایت هرات، انجمن کتاب‌خوانی را برای دختران ایجاد کرده است.

مهمان‌دوست، با پشت کردن به محدودیت‌ها و محرومیت‌ها، موفق شده است تا نخستین انجمن کتاب‌خوانی را در شهر هرات ایجاد کند تا دختران علاقه‌مند بدون هراس کتاب بخوانند و آینده بهتری برای خود رقم بزنند. فاطمه مهمان‌دوست، بنیان‌گذار انجمن کتاب‌خوانی بانوان در ولایت هرات، فارغ‌التحصیل ادبیات فارسی از دانشگاه هرات است.

او اظهار کرد:“در جامعه‌ای که دروازه‌های زیادی به روی زنان بسته شده است، من دروازه انجمن کتاب‌خوانی را برای بانوان گشوده‌ام تا دوباره به زندگی عادی بازگردند و امیدوار شوند.”

این دختر جوان، ایجاد انجمن کتاب‌خوانی بانوان را همچون شعله‌ای در تاریکی زندگی می‌بیند. فاطمه گفت: “شب‌های سیاه زیادی را با کتاب‌خوانی روشن کردم و با کتاب توانستم از تاریکی‌های زندگی به سوی روشنایی حرکت کنم. علاقه زیادم به کتاب باعث شد که در برابر مشکلات زندگی مبارزه کنم و با تلاش فراوان به دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه هرات راه پیدا کنم و زندگی خود را با کتاب سپری کنم.”

مهمان‌دوست، در دوران همه‌گیری کرونا با جمعی از زنان انجمن کتاب‌خوانی را به صورت مجازی راه‌اندازی کرد که تقریباً ۲۵۰ زن از سراسر افغانستان و حتی کشورهای اروپایی به این انجمن پیوستند. آنان هر روز به کتاب‌خوانی ادامه داده اند و در یک روز مشخص در گروهی آنلاین گردهم آمده و برداشت‌های خود را از کتاب که می‌خواندند به اشتراک می‌گذاشتند.

عکس جریان افتتاحیه‌ی انجمن کتابخوانی بانوان در هرات – خبرگزاری بانوان افغانستان

این دختران جوان در شهر ناامیدی، روزهای پر از امید را برای خود ایجاد کرده اند و در طول این دوره حدود ۸۰ جلد کتاب را باهم مطالعه کرده اند. انجمن کتاب‌خوانی برای بسیاری از دختران علاقه‌مند به مطالعه که از رفتن به مکتب و دانشگاه محروم شده‌اند، نور امید فراهم آورده است.

در همین حال، فرحناز حقیار که به تازه‌گی عضو این انجمن شده است، گفت که با آمدن به اینجا فشارهای روانی ناشی از محرومیت از آموزش و خانه‌نشینی آن‌ها کاهش یافته است. او افزود: “زنان و دختران زیادی در هرات به خاطر محدودیت‌ها و محرومیت از آموزش و تحصیل افسرده شده اند و با مشکلات روحی و روانی دست و پنجه نرم می‌کنند. کتاب‌خوانی می‌تواند به این دختران کمک کند تا دوباره به جامعه بازگشته و زندگی عادی خود را از سر بگیرند.”

به گفته‌ی او، دختران محروم از مکتب و دانشگاه نیاز به پشتیبانی دارند و فعالیت این انجمن به آن‌ها کمک می‌کند تا دوباره به کتاب‌خوانی بپردازند و به زندگی امیدوار شوند. 

زهرا مهمان‌دوست، دانش‌آموز در ولایت هرات، به خاطر ایجاد  انجمن کتاب‌خوانی بانوان خوشحال است.

او گفت: “این انجمن یک محیط سالم برای دختران است تا روزانه گردهم آمده، در کنار هم کتاب بخوانند و دانش خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. محدودیت‌هایی که در طول بیش از دو سال گذشته تجربه کردیم، همه‌ما دختران را ناامید کرده است. همه‌ما به نحوی بابت این محدودیت‌ها از مشکلات روانی رنج می‌بریم. ایجاد این انجمن به ما کمک می‌کند تا حدودی از این فشارها رهایی پیدا کنیم.”

در گوشه‌ای دیگر از این انجمن، رویا، [ناام مستعار] دختری نوجوان، مصروف خواندن کتاب است از فاصله‌ی دور هم می‌شود موج امید و شادی را در چهره‌اش دید، خوشحالی که این انجمن  به او و سایر دختران بخشیده است.

 انجمن کتاب‌خوانی بانوان، در حالی در هرات ایجاد شده است که مکتب‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی از سوی گروه طالبان به روی دختران مسدود شده‌ است. با گذشت بیش از دو سال از این محدودیت‌ها بر آموزش دختران، تاکنون هیچ نویدی از بازگشایی مراکز علمی و آموزشی از سوی طالبان دیده نشده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا