دشواریهای کار زنان در افغانستان؛ طالبان خیاطیهای زنانه در مزار شریف را بستند
در ادامهی وضع محدودیتها بر زنان از سوی طالبان، این گروه خیاطیهای زنانه در شهر مزار شریف را بستند.
شماری از زنان خیاط در مزار شریف میگویند نان آور خانواده ندارند و خیاطی تنها راه کسب در آمد و سیر کردن شکم خانوادههای شان بود.
به گفتهی آنان طالبان با دستور تازهی شان راههای کسب در آمد را از زنان میگیرند و در پی منزوی کردن زنان هستند.
مارکیت تجارتی زلال یکی از مارکیتهایی است که زنان در آن فعالیت میکردند، دوکانهای خیاطی زنان که از دور به چشم میخورد از سه روز به این سو از سوی طالبان بسته شده است.
مرسل ۱۸ ساله (نام مستعار) همراه با مادرش در این مارکیت دوکان خیاطی داشت و با یکدیگر از خانوادهی هفت نفرهی شان سرپرستی میکردند، اکنون اما با چشمان پر اشک از آیندهی نامعلوم و چگونگی سیر کردن شکم خانوادهاش نگران است. میگوید که:
“چهار برادر و دو خواهر کوچکتر از خودم دارم، طفل هستند کار کرده نمیتوانند، پدرم نیز بیمار است تنها راه در آمد ما همین دوکان خیاطی بود که بروی ما بسته شد، نمیدانم مصارف مکتب برادر خواهر هایم و مصارف خانه را از کجا کنیم، ما را گفتند در مارکیت خدیجه کبرا برویم از توان ما نیست، اینجا مدت زیاد کار میکردیم آنجا مشتری نخواهد بود که مصارف ما را شود.”
سهیلا بانوی دیگریست که در یکی از مارکیتهای شهر مزار شریف مصروف خیاطی بود میگوید در گذشته آرایشگر بود و دوکانش از سوی طالبان مسدود شد و حالا که دوکان خیاطی اش را نیز بستند. وی گفت که:
“من سواد کافی ندارم، دو هنر دارم خیاطی و آرایشگری، در گذشته مصروف کار آرایشگری بودم اما ممنوع شد، حالا که کار خیاطی میکنم اینجا هم دوکانهای ما بسته شد و از ناچاری نمیدانیم چهکنیم.”
به گفتهی زنان خیاط، طالبان برای شان دستور دادند که دوکانهای شان را در مارکیت “خدیجه الکبرا” که از سوی این گروه برای کار زنان انتخاب شده انتقال دهند اما آنها توانایی پرداخت کرایه بلند ندارند و مشتریان شان را نیز از دست خواهند داد.
در همین حال، فعالان حقوق زن نیز میگویند رفتار طالبان نماینگر به حاشیه راندن زنان است و هیچ توجیه دینی و اسلامی ندارد.
شیما دانش فعال حقوق زن میگوید که: “بدون شک که تداوم محرومیت زنان و دختران از تحصیل و کار پیامدهای به شدت منفی ناگوار و پایدار را نه تنها برای زنان افغانستان بلکه برای تمام افغانستان خواهد داشت، اما باید رهبران حکومت فعلی بلاخره یک فکر به حال نیم جامعه بکنند و نگذارند بیشتر از این در حق زنان و دختران ظلم شود.”
گفتنی است که پس از تحولات سیاسی در کشور، شماری از نهادهای حکومت پیشین از جمله وزارت امور زنان لغو شد و فعالیت نهادهای مدافع حقوق زنان به حالت تعلیق درآمد. با این حال، این پایان ماجرا نبود و در دسمبر سال ۲۰۲۲، تحصیل دانشجویان دختر ممنوع شد و کار زنان در نهادهای غیردولتی به حالت تعلیق درآمد.