روز جهانی کار آفرینان؛ وضع محدودیتها و افزایش شمار زنان کار آفرین
روز گذشته ۲۱ آگست برابر بود با روز جهانی کار آفرینان، در افغانستان اما وضعیت زنان کار آفرین چگونه است؟
پس از سقوط حکومت پیشین و روی کار آمدن طالبان، شمار زیادی از دختران از تحصیل منع شدند و زنان شاغل نیز خانه نشین شدند.
اما در این میان، شماری از زنان از گوشه خانه با سرمایه شخصی خود کسب و کار راه انداختند و برای زنان و دختران فرصت کار مهیا کردند.
فوزیه سادات یکی از زنان تجارت پیشه در هرات است، وی که برای ۳۴ بانو در یک کارگاه خیاطی زمینهی کار مساعد کرده است میگوید که زنان از ایجاد این بازار خرسند هستند و از آن استقبال میکنند.
“ اینجا کنار من ۳۴ بانو کار میکنند، با سرمایه اندک که داشتم این کارگاه را راه انداختم کار و بار ما شکر خوب است و هم خانمهای که بیکار شدند با من کار میکنند و هم دختران که مکتب و دانشگاه نمیروند. خود خانمها هم از گشایش این کارگاه خیلی خوشحال هستند.”
همچون فوزیه سادات، نفس گل جامی بانوی تجارت پیشه در هرات است.
وی برای صدها دانشجو، دانش آموز و زن زمینهی کاری فراهم میکند.
این بانو در دورهی نخست حاکمیت طالبان به تجارت آغاز کرد و اکنون پس از گذشت بیست سال و حاکمیت دوبارهی طالبان در تلاش گسترش فعالیتهای تجاری اش بوده و در بخش های تولید قالین، مواد غذایی، خامک دوزی و خیاطی در حوزهی غرب زمینهی کار فراهم میکند.
خانم جامی میگوید که: “برای شاگردان و دانشجو هایی که از مکتب و دانشگاهه محروم شده بودند خواستم یک سرگرمی بسازم و به فکر ایجاد یک گارگاه خیاطی شدم، در این کارگاه صد نفر بصورت مستقیم و حدود یک هزار نفر بصورت غیر مستقیم ان شاء الله در بخش خامك دوزي فعاليت خواهد داشتند و در کنار ازو حدود ۳۵ نفر هم در بخش ترشی سازی با ما همکار هستند که همه خانم هاین و امیدوارم شرایط اقتصادی بهتر بشه در هر دو بخش تعداد خانم ها زیادتر کنم.”
از سوی هم آگاهان اقتصادی تجارت زنان را در اوضاع بحرانی افغانستان ضروری خوانده و میگویند برای اساسگذاری یک اقتصاد بزرگ مشارکت زنان در کنار مردان به شکوفایی اقتصاد کشورها کمک میکند.
احمدمیر ثاقب آگاه اقتصادی میگوید که: “بدون حضور زنان متشبث مه فکر میکنم پایههای یک اقتصاد بزرگ آنطور که باید گذاشته نمیشود و حضور زنان و اجازه یافتن زنان به ادامهی کار در بازار اقتصاد هر کشوری بخصوص کشورهای مثل افغانستان که با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند بسیار ضروری است و دولت باید همچون تجارت پیشههای مرد از زنان تجارت پیشه حمایت کند.”
در همین حال سازمان ملل متحد با قدردانی از زنان متشبث در افغانستان می گوید با افتخار از این زنان ” شگفت انگیز” که در سراسر کشور با آنها همکاری دارد٬ حمایت می کند.
بخش زنان این سازمان در شبکهی اجتماعی ایکس به مناسبت روز جهانی کارآفرینان نوشت؛ ازتلاشهای این زنان که خلاف همه توقعات برای نوآوری، اشتغال زایی وسهمگیری در رشد اقتصاد تلاش دارند حمایت میکند.
این درحالیست علی رغم وضع محدودیتها بر کار، آموزش، وگشت وگذار زنان و دختران از سوی طالبان، شمار زیادی از زنان و دختران به راهاندازی و یادگیری تجارتهای کوچک و بزرگ روی آوردهاند.