موسسه هدیه برای دختران: تنها ۱۰ درصد زنان افغانستان وضعیت عادی روانی دارند
همزمان با دوسالهگی سقوط افغانستان به دست طالبان، شمار زیادی از نهادهای حقوق بشری با نشر گزارشهای تحقیقی، وضعیت حقوق بشر در افغانستان را نگرانکننده توصیف کردهاند.
سازمان اجتماعی “موسسه هدیه برای دختران” همزمان با دوسالگی حاکمیت طالبان با نشر گزارشی از نتایج یک تحقیق با ابراز نگرانی از وضعیت زنان گفته است محدودیت های طالبان زنان را تحت فشار روانی قرار داده است.
در گزارش این سازمان آمده که با اعمال ممنوعیتها و محدودیتها از سوی طالبان در برابر زنان، فشارهای روانی بر دختران و زنان بهشدت افزایش یافته و آنان را دچار انواع امراض روانی ساخته است.
بر اساس یافتههای این تحقیق، از میان ۳۲۰ زن در ۲۰ ولایت، بیش از ۶۰ درصد آنان احساس افسردهگی داشتهاند که از این میان وضعیت روانی ۲۵ درصد بد توصیف شده و تنها ۱۰ درصد زنان وضعیت روانی خود را عادی خواندهاند.
یافتههای این تحقیق همچنان نشان میدهد که ۷۰ درصد زنان انواع خشونت از جمله آزارواذیت فزیکی، روانی و جنسی را تجربه کردهاند.
به گفتهی مسوولان این سازمان، زنان مطلقه توسط طالبان به شوهران قبلیشان برگردانده شدهاند و میزان ازدواجهای اجباری و زیر سن افزایش یافته است.
مسوولان این سازمان نیز میگویند که عامل اساسی خشونتها و بروز مشکلات روانی علیه زنان، طالبان هستند.
به گفتهی آنها، مردان در شماری از خانوادههای سنتی از خشونت کار گرفتهاند و فقر و تنگدستی و بیکاری باعث تشدید خشونت علیه زنان شده است.
مسوولان میافزایند که ممنوعیت آموزش، ازدواجهای زیرسن و ازدواجهای اجباری را افزایش داده و برخی از دختران در مصاحبه با این سازمان تایید کردهاند که با مسدودیت مکتبهای دخترانه، از سوی خانوادههایشان بدون رضایت به شوهر داده شدهاند.
موسسه هدیه برای دختران، در این گزارش با ۳۳۸ زن در ۲۰ ولایت صحبت کرده است که ۵۰ درصد آنان از ۲۰ تا ۳۰ سال سن داشتهاند. در گزارش آمده است که ۳۰.۷ درصد از مصاحبهشوندهگان متاهل، ۵۰ درصد مجرد و متباقی «بیوه» و مطلقه بودهاند.
این درحالیست که طالبان با بازگشت دوباره به قدرت، با صدور بیشتر از پنجاه دستور و فرمان، زنان و دختران افغانستانی را به نسبت دو دههی گذشته محدود کردهاند.