دو سالگی حکومت طالبان؛ دانشآموزان دختر همچنان در انتظار بازگشایی مکتبها
نگینه بارکزی
شماری از دانشآموزان دختر در هرات از طالبان خواهان بازگشایی مکتبها شدند، آنان میگویند که علم و دانش بر زنان و مردان یک چیز فرض است و آنان باید در پی رشد علم و دانش باشند.
سلما یک تن از دانشآموزان صنف نهم مکتب تجربوی در هرات است او از از طالبان خواست تا مکتبها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم باز کند.
“از طالبان خواهان این هستم که مکتبها را به روی دختران باز کنند، باور کنید که حالت روحی من خوب نیست من به آیندهام امیدی ندارم، اگر ماهم مانند پسران درس بخوانیم چه میشود؟”
سلما از جمله دانشآموزان ممناز مکتب خود بوده که تا پیش از آمدن طالبان او از سوی ریاست معارف هرات پنج مدال دانشآموز برتر را از آن خود کرده بود اما پس از آمدن طالبان او از درس خواندن محروم شده است.
“من پنج مدال گرفتم که هر پنجتای ان بخاطری دانشآموز برتر بوده و در اکثر مسابقاتی که اشتراک میکردم کلا بین مکتبها بود؛ من جایزه میگرفتم، حالا که میبینم دیگر نمیتوانم درس بخوانم واقعا ناامیدم میشوم.”
از سوی دیگر تمنا یک تن دیگر از دانشآموزان است او نیز بر بازگشایی مکتبها تاکید کرده و میگوید دختران در این دو سال با مشکلات فروان روانی مواجه شدهاند.
“خودم به حالت بد روحی قرار دارم واقعا ناراحتم که دیگر نمیتوانم مثل قبل مکتب بروم و درس بخوانم، پس از بسته شدن مکتبها من تا چند وقتی شروع به درس خواندن کردم اما پس از آن دیگر حوصلهاش نماند که درس بخوانم.”
از سوی دیگر روانشناسان میگویند که از زمان بسته شدن مکتبها به روی دختران آمار بیماریهای روانی در بین دختران زیاد شده است.
فریبا قربانی یک تن از روانشناسان در هرات میگوید که از هر ده بیمار وی هشت تن از دخترانی هستند که از تحصیل باز ماندند.
“آمار بیماریهای روانی در بین دختران نسبت به دیگر سالها و یک سال قبل افزایش یافته است و دختران به دلیل نداشتن آیندهی روشن حتا اقدام به خودکشی میکنند.”
با این همه فعالا حقوق زن نیز میگویند که طالبان با این کار خود زنان و دختران رل بیشتر در انزواع قرار میدهد.
رابعه هاشمی یک تن از فعالان حقوق است او بیان میدارد که زنان با دو سال خانهنشینی از تمام حقوق خود محروم شدند.
“به این مدتی که طالبان آمدند و زنان خانهنشین شدند؛ اکثر زنان دچار مشکلات روحی و روانی شدند این یک مورد واضحی است اما در کنار این موضوع زنان از حقوق اساسی خود نیز محروم شدند.”
دانشآموزان درحالی از طالبان خواهان بازگشایی مکتبها میشوند که امروز ۲۴ اسد یا پانزدهم اگست برابر است با روز سقوط افغانستان به دست طالبان، طالبان طی دوسال بر اساس گزارشات نهادهای خارجی، بیشتر از ۵۰ دستور و فرمان را در برابر زنان و دختران وضع کردهاند.