بنبست ممنوعیت آموزش دختران؛ سراج الدین حقانی: به دنبال یافتن راه حل مناسب هستیم
۶۷۳ روز از مسدود بودن مکتبهای دخترانه و بیشتر از ۲۲۰ روز از مسدود بودن دانشگاهها میگذرد.
طی این مدت مقامهای طالبان بار ها وعده سپردند که پس از فراهم کردن شرایط لازم، دروازههای مکتبها و دانشگاهها را به روی دختران باز خواهد کرد.
سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله طالبان روز گذشته در نشستی در هرات گفته است که تلاش میشود در زمینه بازگشایی مکتبها و دانشگاهها به روی دختران یک راهحل مناسب به میان آید.
وی گفته است که: “برای این موضوعات روی یک راه حل معقول کار جریان دارد، یک مشکل بزرگ این است که وقتی یک موضوع اختلافی شود، برای اینکه این اختلاف بزرگتر نشود کمی انتظار و زمان به کار است.”
در همین حال فعالان حقوق زنان میگویند بیسرنوشتی دختران آنها را به مشکلات روحی روانی دچار ساخته و حکومت باید بجای وعدههای مکرر بدون عمل، در این زمینه اقدام عملی کند.
شبنم ستانکزی فعال حقوق زن میگوید طالبان حقوق بشری افغان ها بهویژه زنان را گروگان گرفته و آنها را به حاشیه کشیدهاند.
“طالبان دو سال میشود که دختران را از درس کشیدند، ای بسیار یک عمل غیر منطقی، فاجعهبار و عملا گروگان گیری زنان است. صدای ما را هیچکس نمیشنود، دو سال میشود فریاد میزنیم تحصیل، نان، کار، آزادی ولی روز به روز مقید شده میرویم. تا چی وقت دختران جوان ما افسرده و منزوی شدند نه جامعه جهانی کاری کرده میتواند نه سازمان ملل یا هیچ نهاد دیگری، باید طالبان این را قبول کنند که بدون مشارکت زنان ادامهی حکومت بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی، امکان پذیر نیست و اگر ادامه هم داشته باشد با مردمان که از گرسنگی دست به هر کاری خواهند زد باید حکومت کنند.”
از سوی هم شماری از دانشآموزان و دانشجویان با ابراز نگرانی از آیندهی شان میگویند که بسته بودن مکتبها بروی دختران فاجعه آفرین است.
محدثه دانشآموز صنف نهم بود میگوید که: “قلب من به عنوان یک دختر درد گرفته، نمیتوانم درد دلم را به کسی بیان کنم ولی با گذشت نزدیک به دو سال، طالبان هیچ کاری برای تحصیل دختران انجام نداده است. ما دختران افغانستان بسیار ناامید هستیم و از دولت میخواهیم درد ما را درک کند و تحت شرایط که خودشان دوست دارند به ما اجازهی ادامه تحصیل بدهند.“
زرغونه که قبل از بسته شدن دانشگاهها دانشجوی رشتهی اقتصاد بود نیز میگوید ادامهی این وضعیت فاجعه بار بوده و زندگی زنان و دختران را نابود کرده است
وی افزود: “دختران جامعه سازان آینده هستند باید به حقوق اولیه شان که همین آموزش است برسند. اگر دختران و زنان همچنین به حاشیه نگهداشته شود نسلهای آینده بیسواد بار خواهد آمد و این کاملن فاجعه است.”
این درحالیست که بسته بودن مکتبهای دخترانه پیامدهای جدی برای حکومت طالبان در پی داشته است. کشورهای غربی یکی از پیش شرطهای به رسمیت شناختن طالبان را بازگشایی مکتبهای دخترانه را وضع کرده است.
اما، با گذشت نزدیک به دو سال حکومت طالبان اقدامی برای بازگشایی مکتبها و دانشگاهها اقدام عملی نکرده است.