دانشجویان دختر: طالبان سند‌های تحصیلی مان را مانند سایر حقوق مان گروگان گرفته اند

در پی وضع محدودیت ها در برابر تحصیل دختران در دانشگاه‌های افغانستان، شماری از دخترانی که دانشگاه را به پایان رسانده‌اند می‌گویند طالبان سند‌های تحصیلی شان را به آن‌ها نمی‌دهند و این امر فرصت‌های تحصیلی در خارج از افغانستان و گاه فرصت‌های کاری را از آن‌ها می‌گیرد.

شماری از دانش‌آموخته‌های دانشگاه هرات می‌گویند بار ها برای بدست آوردن نتیجه‌ی سال‌ها تلاش شان به دروازه‌ی دانشگاه مراجعه کرده‌اند اما هر بار به بهانه های مختلف سند های تحصیلی شان به آنان داده نمی‌شود.

مریم فارغ دانشگاه هرات است، او گفت بار ها برای طی مراحل اسناد‌ اش به دانشگاه هرات مراجعه کرده اما برای وی اجازه ورود به دانشگاه داده نمی‌شود. 

مریم این اقدام طالبان را جلوگیری از ارتقا و فعالیت زنان دانسته و می‌گوید که: “چند فرصت کار برایم مساعد شد، چند بار مراجعه کردم به دانشگاه اجازه ندادند وارد دانشگاه شوم و از من خواستند محرم خود را روان کنم، پدرم نیز موفق به گرفتن سند تحصیلی من نشد، جالب است که طالبان می‌خواهند مثل تمام حقوق ما سند های تحصیلی ما را نیز به گروگان بگیرند. این کار هیچ توجیهی ندارد جز اینکه می‌خواهند فرصت های پیشرفت و کار را از ما بگیرند، چون بدون سند نه بیشتر از این پیشرفت کرده می‌توانیم نه کار.”

فهیمه دانش‌آموخته‌ی رشته اقتصاد دانشگاه هرات و از ولایت تخار است. می‌گوید ساعت ها راه را تا هرات برای گرفتن سند تحصیلی اش پیموده است، اما پس از دو هفته سرگردانی هنوز خبری از سند تحصیلی اش نیست.

“من در دانشگاه هرات چهار سال در لیلیه بودم، سختی های تحصیل در افغانستان و دوری از خانواده را فقط برای یک آینده بهتر به جان خریدم، حالا برای گرفتن سند تحصیلی ام آمدم ولی سند من را نمی‌دهند، می‌گویند از وزارت هنوز نیامده است اسناد شما، خیلی نگران نتیجه‌ی سال ها زحمت و تلاش خود هستم.”

در همین حال فعالان حقوق زن می‌گویند سخت‌گیری های طالبان در برابر زنان جز حذف سیستماتیک شان هیج توجیهی ندارد.

ریتا انوری فعال حقوق زن می‌گوید که: “دانشگاه ها بسته شد، خانم ها از پارک رفتن، حمام و همه چیز بر روی شان بند شد مانع شدند و گفتند خانم ها باید در خانه باشند، و مه فکر میکنم افغانستان به اوج غربت رسیده و کدام راهی را ما فکر نمیکنیم که در باره اش به نتیجه برسیم، دیگر ممنوعیتی باقی نمانده و بدبختانه جامعه جهانی هم علاقه‌مندی نشان نمی‌‌دهد صحبت نمی‌کند.”

پس از فرمان منع تحصیل دختران در دانشگاه های افغانستان، ورود دختران در دانشگاه‌ها نیز به کلی منع شد و به دستور مسوولان طالبان در وزارت تحصیلات عالی، تنها مردان خانواده مانند پدر، برادر یا شوهر زنان اجازه دارند کارهای اداری سند تحصیلی دختران را طی مراحل کنند.

این درحالی‌ست که پس از ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاه های افغانستان، شماری زیادی از دانشگاه ها در خارج از افغانستان شرایط تحصیلی برای جذب زنان و دختران را آسان تر کرده‌اند.

اما دشواری های سفر بدون محرم، دشواری اخذ پاسپورت و ندادن سند های تحصیلی دختران این فرصت ها را نیز از آن‌ها می‌گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا