فوت سه زن بر اثر بیماری کانگو یا تبخوندهنده در هرات
در بخش بیماریهای ساری بیمارستان هرات مراجعه میکنم، در آنجا با تعدادی از زنانی که مشکوک و مبتلا به این بیماری تبخوندهنده هستند مواجه میشوم.
کنار بستر شرمیلا که از ولسوالی شیدند آمده میروم او میگوید که سه روز است که بستری شده است، او که ۲۲ سن دارد میگوید که پدر او دامداری دارد پس از اینکه وی دچار تب شدید شد، وی را به درمانگاه نزدیک خانهاش بردند.
او گفت: «ما گوسفند داریم در خانه و همیشه با برادرم من هم علف میدهم برای شان اما دو روزی بود جان درد بودم و دلبد خیلی تب هم داشتم به درمانگاه نزدیک خانه ما بردند انجا دو شب بستر بودم نتوانستند که کاری کنند امدیم به این بیمارستان بزرگ.»
شرمیلا میافزاید که در روز اول پزشکان تب وی را بالای ۴۰ درجه عنوان کرده بودند که پس از خراب شدن وضعیت وی در درمانگاه نزدیک خانهاش، وی را انتقال به بیمارستان حوزهی هرات دادند.
«علایم بدن من فعلا تب است، یک رقم جان درد دارم که حس میکنم تمام بدنام توته توته شده و در جریان همین چند روز تب من بالا و پایین خیلی شده و امروز از چند روز قبل کرده بهترم.»
کنار بستر شرمیلا گلثوم بستری است، از بستری بودن گلثوم حدود ۹ روز میگذرد علایم بیماری گلثوم دلبدی، تب شدید و سردردی است.
پزشکان وضعیت بهداشتی وی را نسبت به روزهای اول خوب عنوان میکنند.
گلثوم در قریهی کبرزان زندهگی میکند، پدر گلثوم نیز دامداری دارد و سروکار او بیشتر با حیوانات میباشد او میگوید که خواهر وی به اثر این بیماری جان خود را از دست داده است.
«چهارسال قبل یک خواهرم به خاطری این بیماری فوت کرد، شب بود و تب اش زیاد شده بود ما در اول نمیفهمیدیم که مبتلا به این بیماری شده است اما پس آن وضعیت وی خراب شده بود تا به درمانگاه نزدیک انتقال دادیم نیمه جان شد، پزشکان نتوانستند که مشکل وی را حل کنند وقتی به بیمارستان حوزهوی آمدیم، تا عصر زنده بود سپس فوت کرد.»
او در حالی که بغض گلوناش را فشرده از خواهر خود برایم قصه میکند میگوید که امیدوار است که عمر وی چون خواهرش کوتاه نباشد.
او بیان میدارد که تنها علایم بدن خواهرش تب شدید بود که او نیز به همین مدت بدناش به تب شدیدی مواجه است.
با این همه، در بیمارستان هرات از افزایش این بیماری در جریان دوماه در بین شهروندان هرات خبر میدهند.
آنان میافزایند که از آغاز ماه ثور سال جاری تا حالا سه بانو به اثر بیماری تب خوندهنده جانهای شان را از دست دادند.
داکتر محمد همایون واحدی متخصص بخش بیماریهای ساری بیمارستان حوزهوی هرات میگوید از ماه ثور سال جاری تا حالا این بیمارستان ۳۴ واقعه داشته است.
او بیان داشت: «از ثور سال جاری تا آخر روزهای جوزا تاحالا ما ۳۴ واقعه داشتیم، که شامل ۲۵ مرد و ۹ زن میباشد، که از این جمله ما پنج واقعهی فوتی داشتیم که شامل دو مرد و سه زن میشود و بقیهی این بیماران تداوی شدند و شفایاب شدند.»
وی میافزاید که اگر در روزهای عید بهداشت رعایت نگردد، آمار مرگ و میر افزایش خواهد یافت.
داکتران تب کانگو را از بیماریهای ویروسی و کشنده میدانند که علایم آن شامل دلبدی، جان دردی، اسهال، خونریزی داخلی و خارجی، درد گردن و چشم میباشد.
پیش از این مسوولان صحی در ولایتهای تخار، کندز، بلخ و جوزجان نیز از ثبت موارد ابتلا به تب کانگو خبر دادهاند که در ولایتهای بلخ و جوزجان برخی از داکتران نیز قربانی این بیماری شدهاند.