روز جهانی زنان بیوه؛ “زنان بیوه به ترحم نه، به حقوق برابر نیازمند اند”

۲۳ جون “روز جهانی بیوه‌ها” نام‌گذاری شده است. این روز در حالی فرا می‌رسد که زنان بیوه در افغانستان در  شرایط بد به‌سر می‌برند.

شماری از این زنان بیوه که همسران شان را به دلایل مختلف از دست داده‌اند می‌گویند که وضع محدودیت‌های کاری از سوی طالبان و نبود مراجع مشخص رسیده‌گی به مشکلات شان زندگی را بر آنان دشوار ساخته است.

زنان بیوه در خیابان‌های هرات
امتیاز عکس: مرجان وفا

مینا مادر سه کودک در هرات می‌گوید شوهرش که افسر ارتش پیشین افغانستان بود را در جنگ در شهرستان زاول هرات از دست داده و اکنون با فرزندانش نه نانی برای خوردن دارند نه سرپناهی برای زندگی.

او گفت که: “ سال ۱۳۹۹ طالبان شوهرم را که افسر اردوی ملی بود در ولسوالی زاول شهید ساختند، از آن به بعد زندگی خیلی برای من و فرزندانم سخت شد، نه نانی برای خوردن، نه سرپناهی برای زندگی و نه گوشی برای شنیدن درد هایم دارم. از امارت اسلامی می‌خواهم که به من و دیگر زنان بیوه رسیدگی‌کنند، اگر خانواده‌ی نظامی هستیم، انسان و مسلمان هم هستیم نیاز داریم به لقمه نان خشکی ولی نیست.”

زهره فارغ دانشکده‌ی ادبیات دانشگاه هرات است. وی شوهرش را در حمله‌ی انتحاری چهار‌‌ راهی زنبق در کابل از دست داده است.

می‌گوید که در گذشته در یکی از موسسات مصروف کار بود اما با منع کار زنان یگانه منبع عایدات‌اش را از دست داده و اکنون در شرایط سخت بسر می‌برد.

وی گفت که: “چهار سال به دانشگاه هرات درس خواندم، فارغ ادبیات هستم، ازدواج کردم ولی شوهرم در چهار راهی زنبق کابل در حمله انتحاری شهید شد، در یکی از موسسات کار‌ میکردم اما با بازگشت طالبان و ممنوع شدن کار، وضعیت اقتصادی مه بدتر شده، سه طفل دارم و بی سرنوشت ماندم، اگر به کسی هم بگم مشکلات خو با مرحمت لطف می‌کنند یک مقدار گاهی کمک می‌کنند، اما زنان بیوه به ترحم نه، به حقوق برابر نیازمند اند، سال ها تلاش کردم درس خواندم فقط میخواهم زمینه‌ی کار همینقدر برابر شود که اطفالم شب ها گرسنه نخوابند.”

در همین حال روز گذشته سازمان ملل متحد به مناسبت ۲۳ جون “روز جهانی بیوه‌ها” گفت که خانواده‌های که سرپرستی آن را زنان بیوه بر عهده دارند، به توجه‌ی فوری نیاز داشته و آسیب پذیر اند.

به گفته‌ی سازمان ملل جنگ‌های اخیر، مهاجرت و کرونا زندگی زنان زیادی را آسیب زده و سبب شده شریک زنده‌گی شان را از دست بدهند.

سازمان ملل با اشاره به روز جهانی بیوه‌ها گفته است، در حال حاضر ۲۵۸ ملیون بیوه در سراسر جهان وجود دارد و این قشر همیشه مورد تبعیض قرار گرفته و از حقوق شان محروم هستند.

در حالی روز جهانی بیوه‌ها فرا رسیده است که علی‌رغم بحران بشری در افغانستان، ممنوعیت کار زنان از سوی طالبان زندگی را بر شمار زیادی از بیوه‌های سرپرست خانواده مشکل‌ تر از قبل کرده است.

زنان بیوه که اکثریت شان سرپرستی خانواده‌های شان را نیز برعهده دارند، از حکومت می‌خواهند تا زمینه‌ی کار را برای شان مساعد سازد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا