افزایش بیماری سرطان پستان میان بانوان در هرات
مسوولان بخش بهداشت در هرات میگویند که آمار بیماریهای سرطان پستان در این ولایت افزایش یافته است.
به گفتهی پزشکان، در چند سال اخیر این بیماری رشد بیپیشینه داشته و اگر کنترول نگردد باعث افزایش مرگ و میر زنان از این بیماری خواهد شد.
داکتر منیژه نجم، متخصص بخش سرطانهای پستان میگوید که در یک سال اخیر آمار سرطانهای پستان در این ولایت افزایش یافته است و اگر کنترل نگردد، ممکن است بیشتر شود.
داکتر نجم میگوید؛ از هر ۱۲ مریضی که روزانه نزد وی مراجعه میکنند، حداقل دو تن شان مریضی سرطان پستان دارند.
«زنان باید خیلی متوجه خود باشند و تلاش کنند که هر طوری که شده حداقل سال یکبار برای معاینه نزد داکتر مراجعه کنند، ما دو نوع سرطان داریم یکی تومور است و یکی هم خبیثه که نوع خبیثه ممکن است کشنده باشد.»
در همین حال شماری از بانوانی که از بیماری سرطان پستان رنج میبرند میگویند که بخاطر مبتلا بودن به این بیماری مجبور هستند در خارج از کشور سفر کنند چون بیمارستانها در افغانستان تجهیزات کافی برای درمان این بیماری را ندارند.
محبوبه بانوی ۴۵سالهای است که آخرین بار، شش ماه قبل این بیماری را تجربه کرده بود.
وی میگوید که به دلیل نبود امکانات لازم در بیمارستانها، سه بار به خارج از کشور سفر کرده است.
«دوران خیلی بدی بود اما با مشکلات اقتصادی که ما داشتیم، باز هم دو بار به ایران و یکبار پاکستان سفر کردم تا اینکه خوب شدم و توصیهی من به تمام زنان این است که مواظب صحت خود باشند و وقتی دردی حس میکنن حتمن داکتر مراجعه کنند تا دیر نشود.»
سعادت بانوی دیگریست که وی نیز این بیماری را تجربه کرده و پستان سمت چپ اش را در سومین جراحی برداشته اند.
وی میافزاید که پس از مصارف گزاف در خارج از کشور اکنون به زندگی عاری از این بیماری باز گشته است.
«من پنج بار اسلام آباد رفتم چون مریضی من خیلی وخیم بود، مصارف گزافی متحمل شدم و حالی خوب هستم ولی پستان سمت چپ من را به دلیل پیشرفت سرطان برداشتند. از تمام زنان میخواهم که نکات بهداشتی هر چند کوچک را رعایت کنند تا به این مریضی دچار نشوند.»
به گفتهی پزشکان، سرطان پستان یکی از بیماریهایی است که سالانه قربانیهای زیادی میگیرد و این بیماری در اثر رشد غیرعادی انساج پستان بهوجود میآید. توموری که اول بدون درد میباشد، بعدا ممکن به زخم تبدیل شود و امکان خونریزی و سرایت به نقاط دیگر بدن نیز وجود دارد.
این در حالیست که بر اساس آمار های سازمان جهانی بهداشت، سالانه ۲.۳ ملیون زن به این بیماری مبتلا میشوند.
بر اساس گفتههای این سازمان، از هر هشت بانو یک تن به بیماری پستان دست و پنجه نرم میکند.
گفته میشود که پس از مرگ و میر هنگام زایمان، سرطان پستان، بالا ترین عامل مرگ و میر زنان در افغانستان میباشد.