ماری میهنیار: حضور زنان در نهادهای عدلی به کاهش خشونت کمک میکند
ترتیب: بهار افشارزاده
فعالیت زنان در عرصههای قضاوت، وکالت و سایر شغلها در جامعهی پر تنش افغانستان با فراز و فرودهای زیادی همراه بوده، مشکلات و عواقبی را نیز به همراه دارد . اما خدمت به همنوعان بر این دشواریها فائق آمده و زنان با شهامتی در این راستا برای کمک و خدمت به جامعه و همنوعان خود فعالیت نموده و مشوق سایر زنان در این عرصهها هستند. از جانب دیگر فعالیت آنها در این زمینهها تا اندازهی بسیار زیادی نیز موثر واقع گردیده تا جایی که این بانوان میتوانند ستون محکمی برای تکیه نمودن زنانی که مورد خشونت قرار میگیرند باشند. از جمله این زنان میتوان به ماری میهنیار دادستان منع خشونت اشاره کرد.
برای بحث بیشتر در مورد حضور و کارکرد زنان دادستان در ولایت هرات با ماری میهنیار دادستان منع خشونت در دادستانی هرات گفتگویی داشتم.
پرسش: در آغاز خانم میهنیار شما به عنوان یک دادستان زن وضعیت زنان دادستان در کشور به ویژه در هرات را چگونه بررسی میکنید؟
ماری میهنیار: خوشبختانه دختران و زنان در راستای تعلیم و تربیه و کسب تحصیلات عالی رو به پیشرفت هستند. آنچه که در ولایت هرات نمایان است، خانمها با علاقهی زیادی در رشتههای حقوق و علوم سیاسی و سایررشتههای مرتبط آموزش میبینند و میخواهند در نهایت به عنوان دادستان و دادستان کل درجامعه حضور پیدا کنند و به جامعهی خود خدمت نمایند. ما نیازمند این هستیم که خانمها بیشتر دسترسی به عدالت داشته باشند و به سیستم عدلی و قضایی جذب شوند تا بتوانند به خانمهای که آسیب پذیراند و دچار مشکل هستند کمک کنند و به جامعهی خود خدمت نمایند. اما هنوز هم خانمهای که در سیستمهای عدلی و قضایی کار میکنند تا حدودی تعداد آنها کم است.
پرسش: در دادستانی ولایت هرات به صورت کل چند دادستان زن وجود دارد؟
ماری میهن یار: در دادستانی استیناف ولایت هرات در حدود ۱۰ خانم به عنوان دادستان ایفای وظیفه میکنند .
پرسش: حضور پر رنگ زنان در این بخش چه تاثیری بر اوضاع زنان در کشور خواهد گذاشت؟
ماری میهنیار: حضور خانمها در سیستمهای عدلی و قضایی میتواند بازوی قوی برای خانمهای که در واقع آنها دچار خشونتها هستند، باشد. زیرا زمانی که یک زن متوجه میشود به این اداره یک خانم کار میکند با اعتماد بهتر و به صورت راحت تر میتوانند مراجعه کنند، مشکل خود را به جریان بگذارند.
پرسش: خانم میهن یار شما به عنوان دادستان منع خشونت، وضعیت خشونت در برابر زنان هرات را چگونه بررسی میکنید؟
ماری میهن یار: مسئله خشونت علیه زنان نه تنها در جامعهی ما بلکه در تمام جوامع ریشهی دیرینه دارد ومتاسفانه در جامعهی ما هم نظر به مشکلات و رویدادهای تاریخی موجود ، این موضوع پررنگ تربوده، خانمها آسیب پذیری بیشتری دارند و بیشتر متضرر شده اند. به این اساس یکی از مشکلات جدی که دامنگیر خانمها درافغانستان است، مسئله خشونت میباشد. ما کوشش میکنیم به همکاری دولت و نهادهای جامعه مدنی ملی و بین المللی بتوانیم مشکلاتی را که دامنگیر خانمها است بر طرف کنیم. از چندین سال به این طرف با وضع و انفاذ قانون منع خشونت در دادستانی منع خشوت با این پدیده مبارزه میکنیم تا بتوانیم وضعیت خانمها را بهتر بسازیم . و امید داریم که بتوانیم این پدیده ی منفور را کم رنگ بسازیم.
پرسش: از دیدگاه شما خشونتها در هرات افزایش داشته است یا کاهش؟
ماری میهنیار: برای افزایش یا کاهش خشونت علیه زنان باید یک تحقیق دقیق صورت بگیرد. علت و عوامل آن معلوم شود. اگر افزایش داشته به چه دلیل و اگر هم کاهش داشته به چه دلیل بوده است. اما آن چیزی که ثبت و راجستر ما نشان میدهد اندکی کاهش داشته است.
پرسش: به عنوان یک دادستان زن، انتخاب این شغل شما را به کدام مشکلی مواجه ساخته است یا خیر؟
ماری میهنیار: طبعا خانمها که به ادارات کار میکنند دچار مشکلات میشوند. حالا پستهای مهمتر، بدون شک مشکلات بیشتری را نیز ایجاد میکند. به هر حال من خواستم که به رشتهی که تحصیل کردم و به آن علاقمندی داشتم کار کنم و مصدر خدمتی به جامعه بخصوص به خانمها باشم. با تمام مشکلات مبارزه میکنم . نمیتوانم به طور کلی این موضوع را که هیچ مشکلی سد راه زنان دادستان در ساحه کاری وجود ندارد را تایید نمایم .
پرسش: با وجود مشکلاتی که سد راه شما در ساحه کار دادستانی وجود دارد، انگیزهی شما برای ادامه دادن چیست؟
ماری میهنیار: چون من به وظیفهای که انجام میدهم علاقه دارم. همچنان در کنار علاقهمندی به وظیفهی خود، هدفی را که دنبال میکنم این است که هر آن چیزی را که آموختهام برای خدمت به مردم کشور خود از آن استفاده نمایم و بتوانم مصدر خدمت برای مردم و بخصوص خانمها باشم روی همین رویکرد و هدف، من هنوز هم به این وظیفه ادامه میدهم .
میخواهم به تمام زنان افغان بگویم که آنها میتوانند خود را تبارز دهند، تحصیلات خود را بلند ببرند، در ساحهی سیاسی و اجتماعی فعال باشند تا همیشه بدرخشند. از جانبی هم مصدر خدمت به تمام خانمهای که در گرو قصاوت هستند و نمیتوانند از خود دفاع نمایند، باشند.