عدم پرداخت معاش آموزگاران و دشواریهای زندگی آنان
سه ماه از سقوط افغانستان به دست طالبان میگذرد. در این مدت، شمار زیادی از کارمندان خدمات ملکی از جمله آموزگاران مکتبها، معاش دریافت نکرده اند و میگویند اگر این روند همچنان ادامه یابد، فاجعهبار است.
حکومت طالبان نیز به دلیل منجمد شدن پول بانک مرکزی افغانستان از سوی آمریکا، قادر به پرداخت به موقع معاش کارمندان دولتی نیست.
شماری از آموزگاران میگویند مخارج زندگی روزمرهی آنان به این معاش وابسته است و اگر معاش به موقع پرداخته نشود، شاهد وضعیت فاجعهباری خواهند بود.
نفیسه یکی از آموزگاران مکتبهای دخترانه در هرات میگوید از چهار ماه به این سو، تنها معاش یک ماه خود را دریاف کرده است.
او میافزاید دو هفته پیش بلآخره توانست معاش یک ماه خود را دریافت کند اما میگوید تعلیق در پرداخت معاش آموزگاران زندگی را برای آنان دشوارتر ساخته است.
نفیسه شوهرش را ده سال پیش از دست داده است و از طریق تدریس در یکی از مکتبهای دولتی، مخارج زندگی خود و سه فرزند اش را تامین میکند.
به باور او، برای بهبود وضعیت معیشتی آموزگاران باید علاوه بر معاش تدابیر دیگری نیز سنجیده شود.
سمیه از دیگر آموزگاران است که میگوید معاشاش در کنار درآمد همسرش میتوانست بخشی از مخارج زندگی اش را تامین کند اما از سه ماه به این سو هیچ معاشی دریافت نکرده است.
به گفتهی وی، پس از تحولات اخیر در کشور درآمد شوهرش نیز کاهش یافته است و زندگی برای او دشوارتر شده است.
شوهر سمیه پیش از این رانندگی میکرد اما پس از تحولاتی که در کشور رخ داد، بهای برخی از مواد از جمله مواد سوخت افزایش یافت و شغل رانندگی حالا همچون گذشته درآمد ندارد و تعلیق در پرداخت معاش سمیه نیز دشواریهای زندگی آنان را بیشتر کرده است.
سمیه میافزاید پیش از سقوط حکومت پیشین قرار بود بر معاش آموزگاران افزوده شود. به گفتهی او آموزگاران تلاشهای زیادی کردند تا حکومت پیشین را متقاعد کنند که معاش موجود برای آموزگاران بسنده نیست اما همزمان با سقوط حکومت مقدار معاش پیشین نیز قطع شد.
شبانه از دیگر آموزگارانی است که 12 سال از زندگی خود را تدریس کرده است، او میگوید پیش از این که آموزگار شود، خیاط بود و از بیش از یک دهه به این سو، با معاش معلمی روزگار میگذراند. او تنهاست و از این رو مجبور است به تنهایی مخارج زندگیاش را تامین کند.
شبانه میگوید در جریان سه ماهی که معاش دریافت نکرده است، دوماه کرایهی خانه و در چند مورد دیگر از زندگی خود عقب مانده است.
برای شبانه ادامهی این وضعیت دشوار و غیرقابل تصور است.
این در حالیست که از چندی به این سو، صندوق حمایت از کودکان یا یونیسیف گفته است در تلاش یافتن راهی برای پرداخت معاش آموزگاران بدون دخالت حکومت است.
پیش از این، ژنت وگلار، رئیس بخش افغانستان یونیسف به خبرگزاری رویترز گفته بود که: «یونسیف در حال راه اندازی سیستمی است که بدون انتقال بودجه از طریق ادارات کنونی، پرداخت مستقیم به معلمان ممکن شود.»
او همچنان گفته بود که بهترین راه برای حمایت از آموزش دختران در افغانستان حمایت از مکتبها و آموزگاران است.
رئیس بخش افغانستان یونسیف از دیگر کمککنندگان نیز خواسته است تا به حمایت خود از آموزش دختران افغانستان ادامه دهند.
گزارشگر: سیمین صدف