سازمان ملل متحد: جنگ در افغانستان باید پایان داده شود
رئیس حقوق بشر سازمان ملل متحد خواهان اقدام برای جلوگیری از پیامدهای «فاجعهبار» برای مردم افغانستان شد.
در گزارشی که از سوی سازمان ملل متحد نشر شده تاکید شده است که جنگ در افغانستان باید پایان داد شود.
میشل باچلیت، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هشدار میدهد که ناکامی در جلوگیری از افزایش خشونت ها و نقض حقوق بشر پیامدهای فاجعهباری برای مردم افغانستان دارد.
«ما میدانیم که جنگ شهری منجر به کشته شدن تعداد زیادی از افرادملکی می شود. ما این را قبلاً بارها دیدهایم. در افغانستان، از ۹ جولای تنها در چهار شهر – لشکر گاه، قندهار، هرات و قندوز – دست کم ۱۸۳ نفر از افراد ملکی کشته و ۱۱۸۱ نفر از جمله اطفال زخمی شده اند. این تنها تلفات افرادملکی است که ما موفق به ثبت آن شدهایم – ارقام واقعی تلفات بیشتر خواهد بود.» کمیسار عالی هشدار میدهد که حتی قبل از حملات تازه نظامی طالبان به مراکز شهری، سازمان ملل متحد افزایش شدید تلفات افراد ملکی را ثبت کرده بود.
«طرفین منازعه باید برای جلوگیری از خونریزی بیشتر، جنگ را متوقف کنند. طالبان باید عملیات نظامی خود را در شهرها متوقف کند. جز اینکه همه طرفها به پای میز مذاکره برگردند و به یک راه حل مسالمتآمیز دست یابند، وضعیت وحشتناک حاضر برای بسیاری از افغانها بسیار بدتر خواهد شد.»
کمیشنر عالی با اشاره به نشست مربوط به صلح که قراراست این هفته در دوحه برگزار شود تاکید کرد: جنگ باید پایان داده شود.
بر اساس گزارشهای مستند هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد، بیشترین آسیب به افراد ملکی از درگیریهای زمینی رسیده است. حملههای هوایی نیز منجر به تلفات افرادملکی شده است. علاوه بر این، از آغاز حمله ماه می طالبان، دستکم ۲۴۱۰۰۰ نفر بیجای شده و درگیریهای طولانی مدت در شهرها منجر به آسیب به زیرساختهای اساسی مانند سرکها و پلها و دیگر تسهیلات ملکی شده است.
وضعیت در جنوب شهر لشکرگاه ، مرکز ولایت هلمند، تأثیر وحشتناکی را که خصومتها در مناطق شهری بر افراد ملکی بار میاورد به وضوح نشان میدهد. تنها در ۱۳ روز از ۲۸ جولای، هنگامی که جنگ در شهر آغاز شد، سازمان ملل متحد گزارشهایی مبنی بر کشته شدن دست کم ۱۳۹ فردملکی و زخمی شدن ۴۸۱ نفر دریافت کرد. تعداد واقعی بیشتر خواهد بود زیرا ارتباطات با شهر به طور متناوب قطع شده است و بسیاری از افراد ملکی که بر اثر نبرد زخمی شده قادر به رسیدن به شفاخانه ها نیستند. تا ۵ آگست، شفاخانهها تقریباً با ظرفیت کامل کار کرده بودند. در ۳۱ جولای، یک کلینیک خصوصی بر اثر حمله هوایی اردوی ملی افغانستان به شدت آسیب دید و یک فرد ملکی کشته و پنج زخمی برجای گذاشت. منابع غذایی موجود در شهر به سرعت در حال کاهش است و کمبود تجهیزات طبی نیز گزارش شده است. برق و آب در بیشتر نقاط شهر قطع شده است.
تصرف گسترده تقریبا ۱۹۲ مراکز اداری شهرستانها توسط طالبان ، حماه به مراکز ولایتها از جمله قلعه نو، قندهار، لشکر گاه، هرات، فیض آباد، غزنی، میمنه، گردیز ، فیض آباد، پلخمری و مزارشریف و تصرف حداقل شش مرکز ولایت – زرنج در ولایت نیمروز، شبرغان در ولایت جوزجان، شهر قندوز در ولایت قندوز، تالقان در ولایت تخار، سرپل در سرپل و ایبک در سمنگان «ترس و وحشت را در بین مردم ایجاد کرده است.» کمیسار عالی هشدار میدهد که افزایش ملیشیاهای حامی دولت که علیه طالبان بسیج شده اند، ممکن است افراد ملکی را نیز در معرض خطر بیشتری قرار دهد.
خانم باچلیت میگوید از مناطقی که قبلاً از سوی طالبان تصرف شده است و همچنان از مناطق که دست به دست میشوند، از اعدامهای صحرایی، حمله بر مقامهای فعلی و پیشین دولتی و اعضای خانواده آنان، استفاده نظامی و تخریب خانهها، مدارس و مراکز صحی و همینگونه از جابجاسازی مواد منفجره تعبیه شده (IED) به شمول بمبهای فشاری که به عنوان مینهای ضد پرسونل عمل میکنند، گزارش دریافت میکنند.
سازمان ملل متحد همچنین گزارشهای بسیار نگرانکننده دیگری در مورد نقض جدی حقوق بینالمللی بشردوستانه مانند کشتن نیروهای دولتی که از جنگ دست گرفته اند توسط طالبان دریافت میکند – در برخی موارد حتی پس از دریافت نامههایی که امنیت آنان را هنگام تسلیی تضمین میکند. دستورهای که از سوی اعضای پلیس ملی محلی افغانستان مبنی بر عدم ترحم بر اعضای اسیر و تسلیم شده طالبان صادر میشود نیز طبق قوانین بینالمللی بشردوستانه، ممنوع است.
خانم باچلیت به همه طرفها از مسئولیتهای شان به ویژه در مورد اتخاذ تمامی اقدامات لازم برای حفاظت از افراد ملکی، به ویژه در زمان جنگ در مناطق پرجمعیت یاد آور ی میکند. هدایت حمله بر افراد ملکی نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه است و جنایت جنگی پنداشته میشود. وی تاکید میکند که عاملان نقض جدی حقوق بشر بینالمللی و حقوق بشردوستانه باید پاسخگو باشند.
کمیشنر عالی همچنان در مورد نشانههای اولیه مبنی بر اعمال محدودیت شدید طالبان بر حقوق بشر در مناطق تحت کنترول خود نگرانی خاص خود را ابراز کرد، بهویژه در مورد هدف قرار دادن زنان. وی میگوید: «مردم هراس دارند که به دست گرفتن قدرت توسط طالبان دستاوردهای حقوق بشری دو دهه گذشته را نابود خواهد کرد.»
وی افزود: «ما گزارشهایی را دریافت کردهایم مبنی بر اینکه بیرون رفتن زنان و دختران از خانههای خویش در ولسوالیهای مختلف تحت کنترل طالبان بدون محرم یا سرپرست مرد ممنوع است. این محدودیتها بر حقوق زنان تأثیر جدی دارد از جمله حق دسترسی به خدمات صحی – خصوصاً در جریان جنگ رسیدگی به مراقبتهای عاجل صحی برای آنها و خانواده هایشان یک مسئله مرگ و زندگی است. خانم باچلیت همچنان هشدار میدهد که مانع شدن زنان برای خروج از خانه بدون همراه مرد، منجر به نقض دیگر حقوق اقتصادی و اجتماعی زنان و خانوادهای انها میشود.»
طالبان در چندین منطقه تهدید کرده اند که نقض این قوانین مجازات سختی را در پی خواهد داشت. در حال حاضر گزارشهایی از شلاق و ضرب و شتم زنان در محضر عام به دلیل نقض قوانین وضع شده وجود دارد. در یک مورد در ولایت بلخ به تاریخ سوم آگست یک فعال حقوق زنان به دلیل نقض قوانین مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.
کمیشنر عالی همچنان میگوید که محدودیتهای جدی بر آزادی بیان و روزنامهنگاران در انجام کارهای مهم شان توسط هر دو طرف نیز در این دور ابهام و هرج و مرج بسیار نگران کننده است.
خانم باچلیت میگوید: «مردم افغانستان از ترس عمیق خود در مورد بازگشت به بدترین حالت نقض حقوق بشر در گذشته صحبت می کنند. وی افزود: «زنان، اقلیت ها، مدافعان حقوق بشر، روزنامه نگاران و دیگران که به گونه خاص آسیب پذیر هستند نیاز به حمایت ویژه دارند. خطرهای واقعی جنایات دوباره علیه اقلیت های قومی و مذهبی وجود دارد.»
وی در ادامه میافزاید: «ما با وجود مشکلات امنیتی و سایر چالشها به نظارت بر وضعیت حقوق بشر ادامه می دهیم و از جامعه بینالمللی میخواهیم از جمله از طریق شورای حقوق بشر و شورای امنیت که اقدامات فوری برای جلوگیری از جنایات بیشتر انجام دهند و اطمینان حاصل کنند که افراد ملکی در افغانستان بار دیگر مجبور نشوند تاثیرات جنگ طولانی و مرگبار آن را یک بار متحمل شوند.»
گزارش شش ماه اخیر محافظت از افراد ملکی سازمان ملل متحد