قارچ سیاه و موج سوم کووید-19؛ چالشهای جدی برای افغانستان
قارچ سیاه، نامی جدید در میان بیماریهایی است که مردم افغانستان در این برههی زمانی با آن دست و پنجه نرم میکنند. بر اساس آمار وزارت صحت تا کنون 7 مورد مثبت بیماری قارچ سیاه در کشور شناسایی شده است.
مسؤولان در وزارت صحت عامه افغانستان میگویند که بیماری قارچ سیاه در خاک، گیاهها و میوههای پوسیده شده وجود دارد و به طریقههای متفاوتی در وجود افراد رشد میکند.
میرویس علیزی، معاون وزارت صحت عامه کشور میگوید، که این بیماری از طریق تنفس کردن وارد بدن میشود و در بینی و دهن کتلههای سیاهی را ایجاد میکند.
او میگوید، کووید-19 سیستم دفاعی بدن را ضعیف میسازد و این سبب میشود تا افراد به قارچ سیاه مبتلا شوند.
وی میافزاید: «نوع پیشرفته این بیماری اگر وارد دماغ افراد شود به احتمال زیاد جان فرد را میگیرد.»
به گفتهی آقای علیزی، تا کنون 7 مورد مثبت قارچ سیاه در کشور شناسایی شده است که این بیماران تحت تداوی قرار دارند.
او همچنان میگوید که افراد برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری باید به شکل دوامدار ماسک و دستکش بپوشند و نکات بهداشتی را رعایت کنند.
در همین حال شماری از متخصصان بخش داخله در هرات تاکید میکنند که این بیماری از کووید-19 کشندهتر است.
احمدشاه مشفق، متخصص بخش داخله میگوید، بیشتر افرادی به این بیماری مبتلا میشوند که مقاومت بدن شان پایین باشد.
وی میافزاید، افرادی که مصاب به کووید-19 اند اگر در هنگام تداوی از داروهایی به نام دگزامتازون استفاده کنند، مقاومت بدن شان پایین میاید و به بیماری قارچ سیاه مبتلا میشوند.
آقای مشفق میگوید که وفیات این بیماری بالا است و ممکن به هر 100 تن 53 تن جان شان را در اثر این بیماری از دست دهند.
به گفتهی او: «بیماری قارچ سیاه به شکل لکههای سیاه رنگی در دهن و بینی و جای زخم افراد ایجاد میشود و در صورتی که به چشم رسید، چشم را کور میکند.»
وی میگوید که این بیماری از طریق آب دهن، بینی و چشم برای دیگر افراد قابل سرایت است.
آقای مشفق میافزاید، برای این که این بیماری برای دیگران سرایت نکند افراد باید نکات بهداشتی را رعایت کنند از فردی که به این بیماری مبتلا اند دور باشند و اگر به این بیماری مبتلا شدند داروهای ضد قارچ استفاده کنند.
او اضافه میکند که بیماری قارچ سیاه ساری نیست.
این درحالیست که بیماری قارچ سیاه پس از شیوع موج سوم کووید-19 در کشور هند در میان بیماران مصاب به کووید-19 شناسایی شده است و آمار رسمی مرگ ومیر ناشی از ابتلا به قارچ سیاه اعلام نشده است.
گزارشگر: بهشته عزیز