تولد دختر، لت و کوب مادر
گزارشگر: حسینه عظیمی
زنان زیادی در هرات بخاظر به دنیا آوردن نوزاد دختر مورد تحقیر،تمسخر و حتی لت کوب شوهر و خانواده شوهرشان قرار میگیرند.
این زنان که به جرم به دنیا آوردن دختر متهم هستند، میگویند با هر بار تولد دختر مورد توهین اقوام ودوستان دور و نزیک قرار گرفته و در برخی مواقع توسط شوهران شان لت و کوب میشوند.
شیما ( اسم مستعار) یکی از مادرانی است که برای بار چهارم دختر به دنیا آورده است.
او داغهای کبودی را که نتیجه لت و کوب همسرش است را نشان داده و گفت:” من سه دختر دارم وقتی خبر شدم برای چهارمین بار مادر میشوم بسیار غمگین شدم و ترسیدم که فرزندم دختر باشد. چون شوهرم دختر نمیخواهد و این بار هم به من گفت که باید فرزند مان پسر باشد اگر نباشد تو را از خانه بیرون میکنم. وقتی طفل به دنیا آمد و شوهرم فهمید که دختر است مرا زیاد لت زد که چرا دختر آوردی او مرا مقصر این کار میداند.”
شیما میگوید تنها شوهرش مخالف فرزند دختر نیست بلکه خسر وخشویش نیز مخالف هستند. و او را مورد توهین قرار میدهند.
برخی پدران داشتن فرزند دختر را شرم آور دانسته میگویند دختر هیچ سود و فایده برای شان نمیرساند و مایه ننگ است.
خالد شوهر شیما که بخاطر به دنیا آوردن دختر همسرش را لت وکوب نموده است دلیل کارش را جزا دادن به همسرش میداند.
وی گفت:” علاقهای به فرزند دختر ندارم. سه دختر داشتم که کافی است . من پسر میخواستم. با وجودیکه من قبلا هم خانم خود گفتم که این طفل ما باید پسر باشد. او نتوانست پسر بیاورد من هم جزای کارش را دادم که دختر آوردن را بس کند.”
به دنیا آوردن دختر تنها دغدغه خانوادهی شیما و خالد نیست، بلکه عدهای زیادی از مردم به تولد فرزند دختر حساس بوده و واکنش نشان میدهند.
شماری از پزشکان نسائی ولادی در هرات با تایید این که بسیاری از بیماران شان از به دنیا آوردن دختر ناراحت میشوند میگویند برخی از خانوادهها حاضر به بردن دختر به خانهی شان نیستند.
یکی از پزشکان نسایی ولادی در هرات میگوید:” هنگام تعیین جنسیت پسر و دختر بیمار وقتی پی میبرد که طفلش دختر است واکنشهای بسیار بدی نشان میدهند. گاه نتیجه سونوگرافی را پاره میکنند.و گاه با من دعوا میکنند که چرا این نتیجه را گفتم. آنها نمیخواهند باور کنند.”
سخن از تبعیض بین دختر و پسر درحالی به میان میآید که عالمان دین این موضوع را تفکراشتباه دانسته به این باور اند که اسلام هیچ تبعیضی را بین دختر و پسر قایل نشده است.
جمعه خان حقانی استاد دانشکده شرعیات در هرات میگوید:” عدهای از خانوادهها در هرات هنوز با تفکر جاهلیت قرون گذشته زنده گی میکنند، این چیزها همه از بی فرهنگی و ناآگاهی مردم از دین سرچشمه میگیرد.”
درهمین حال برخی جامعه شناسان به این باورند که عنعنات اشتباه از زمان گذشته هنوز هم در برخی از خانوادهها پابرجاست.
عبدالوهاب شمس استاد دانشکده جامعه شناسی در هرات میگوید:” جامعۀ ما از گذشتهها بدین سو تولد پسررا نسبت به دختر ارزش داده است ، با وجودی که دیدگاهها در در میان مردم با دانش تغییر کرده است، اما عنعنات محافظه کارانه پا برجا است.”
وی افزود:برای از بین بردن این تفکرغلط، زمان زیادی لازم است، تا زمانیکه طرز فکر مردم جامعه تغییر نکند تولد دختر در برخی خانوادهها ننگ پنداشته میشود.
زنان به جرم به دنیا آوردن دختر درحالی متهم میشوند که پزشکان می گویند دختر و پسرشدن فرزند به مرد بستگی دارد نه به زن.