ادارۀ ملی احصائیه و معلومات: بیش از 70هزار خانواده از سوی زنان سرپرستی میشود
براساس آماری که از سوی ادارهی ملی احصائیه و معلومات کشور در دسترس خبرگزاری بانوان افغانستان گذاشته شده است، بیش از 70 هزار خانواده در کشور از سوی زنان سرپرستی میشوند.
این آمار نشان میدهد که سرپرستی 1.6 درصد خانوادهها در سراسر کشور به عهدهی زنان است.
افزایش جنگ، حملههای انتحاری و معلولیت شماری از نظامیان در اثر جنگ از جمله عواملی است که سبب بیوه شدن زنان زیادی در کشور شده است که شماری از آنان سرپرستی خانواده شان را به عهده دارند.
اما مشکلات اقتصادی و فقر در کشور سبب میشود تا زنانی که سرپرست خانوادههای شان اند با چالشهای زیادی مواجه شوند و برخی از آنان کارهای شاقه را انجام دهند.
شماری از فعالان حقوق زن در هرات نبود زمینهی کاری را برای زنانی که سرپرست خانوادههای شان اند، نگران کننده میدانند و از حکومت میخواهند تا از این زنان حمایت کند.
فرشته یعقوبی، یکی از فعالان حقوق زن در هرات؛ جنگ، بیکاری و فقر را از جمله عوامل عمدهیی میداند که سبب شده زنان سرپرستی خود و خانوادهی شان را به عهده گیرند.
وی میافزاید: «در کشور ما جنگ و خونریزی در این اواخر افزایش یافته است و سبب شده تا شماری از زنان سرپرست خانواده شان شوند.»
خانم یعقوبی میگوید، زنانی که سرپرست خانواده شان اند شرایط کاری برای شان زیاد فراهم نیست.
به گفتهی او، حکومت باید آمار دقیق از زنانی که سرپرست خانواده اند دریافت کند و برای آنان زمینهی کار را فراهم کند.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن در هرات، نبود بازار کار را برای زنانی که سرپرست خانواده اند، نگران کننده میدانند.
فاطمه فراهی، یکی دیگر از فعالان حقوق زن میگوید، زنانی که خود سرپرست خانواده اند از نبود کار برای شان ابراز نگرانی میکنند.
او میگوید، شماری زنانی که سرپرست خانواده اند برای این که مخارج خانواده شان را تامین کنند، صنایع دستی دارند اما در بخش فروش تولیدات شان به مشکل مواجه اند.
خانم فراهی میافزاید: «نبود بازار کار سبب شده تا زنان به چالشهای زیادی مواجه باشند.»
کمتوجهی حکومت
شماری از فعالان مدنی در هرات حکومت را در حمایت از زنانی که سرپرست خانوادههای شان اند به بیتوجهی محکوم میکنند.
سید اشرف سادات، یکی از فعالان جامعهی مدنی در هرات میگوید، شماری از زنان در کشور در اثر جنگ بیوه شده اند و سرپرست خانوادههای شان اند اما حکومت هیچ برنامهیی در بخش حمایت و کارآفرینی برای این زنان نداشته است.
وی میافزاید: «شمار زنانی که در کشور سرپرست خانواده شان اند کارهای شاقه و سنگینی را انجام میدهند.»
به گفتهی آقای سادات، حکومت تنها تعداد کمی از این زنان را در بخش صنفهای فن و حرفه به کمک موسسات همکار تحت پوشش قرار داده است.
آقای سادات همچنان میگوید که اگر حکومت قرضههای کوچک در اختیار این زنان قرار دهد و تجارتهای کوچک برای آنان فرهم سازد، وضعیت آنان بهبود پیدا خواهد کرد.
کمبود بودجهی حکومت برای حمایت از زنان سرپرست خانواده
مسؤولان ادارهی کار و امور اجتماعی در هرات اما کمبود بودجه را از جمله عوامل عمدهی بیکاری زنانی که سرپرست خانواده اند عنوان میکنند.
قیوم افغان، رئیس ادارهی کار و امور اجتماعی هرات میگوید، بیش از ۲۰ هزار خانواده در هرات که از سوی زنان سرپرستی میشوند به وسیلهی موسسات خارجی حمایت مالی میشوند.
وی میگوید که این اداره سالانه برای 5 هزار تن کارگاههای آموزشی فن و حرفه برگزار میکند.
آقای افغان میافزاید: «50 درصد زنان در کارگاههای آموزشی فن وحرفه شرکت میکنند.»
به گفتهی او، این اداره قرار است در آینده برای حمایت از زنانی که سرپرست خانواده اند، برنامههایی را در بخش ارتقا ظرفیت زنان و حمایت از تجارتهای کوچک آنان برگزار کند.
آقای افغان نبود کار برای زنان سرپرست خانواده را در کشور نگران کننده میداند و میگوید که این اداره بودجهی کافی برای حمایت شماری از زنان را ندارد و حکومت باید توجه بیشتری داشته باشد.
وی میافزاید: «به غیر از یکی دو پروژهی کوچک، ما امکاناتی از خود نداریم تا زمینهی کار را برای این زنان فراهم کنیم.»
این در حالیست که نه تنها جنگ و فقر بلکه عواملی چون اعتیاد به مواد مخدر و بیکاری شماری از مردان سبب شده تا زنان سرپرست خانواده شان شوند.
گزارشگر: بهشته عزیز