تاثیر اخبار جنگ روی سلامت روان
افغانستان کشوری است که هر لحظه رویدادی در آن اتفاق میافتد. جنگ، حملههای تروریستی، قتل و اختطاف سرخط خبرهای روز است. شماری از مخاطبان رسانههای جمعی و کاربران شبکههای اجتماعی، میگویند رسانهها باید در نشر این اخبار و تصاویر بیشتر دقت کنند. زیرا نشر تصاویر جنگ، تاثیر منفی روی سلامت روان دارد.
شماری ازین افراد میگویند که از نشر خبرهای بد در این اواخر در کشور، احساس خوبی ندارند و میگویند که برخی از رسانهها تصاویر نامناسبی از اخبار بد را نشر میکنند که تاثیر منفی روی سلامت روان آنان دارد.
احمدالله محبی، یکی از افرادی که میگوید، در جریان روز ساعتها در معرض اخبار بد از سوی رسانههاست.
وی میافزاید: «رویدادهایی از جنگ و حملههای انتحاری هر روز در کشور اتفاق میافتد و روزانه ما چندین ساعت در معرض اخبار بد قرار میگیریم.»
آقای محبی میگوید، شنیدن خبر رویدادهای مهم در کشور برای آنان مهم است اما این که همیشه خبر از جنگ و خونریزی دیده و شنیده شود، برای شان احساس بدی میدهد و سلامت روان آنان را به خطر مواجه میکند.
به گفتهی او، برخی وقتها تصاویری که از حملهی انتحاری در رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی همرسانی میشود، دیدن آن برای برخی از افراد مناسب نیست و رسانهها نباید این تصاویر را نشر کنند.
در همین حال برخی از افراد میگویند، نشر اخبار بد در شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک که کاربران زیادی دارد، بیش از حد به سلامت روان آنان صدمه میزند.
پریسا منصوری، یکی از کاربران شبکهی اجتماعی فیسبوک میگوید، حجم زیاد خبرهای بد و تصاویر از حملههای انتحاری که در فیسبوک همرسانی میشود برای برخی کاربران خوب نیست.
وی میافزاید: «به دلیل نشر خبرهای بد در شبکههای مجازی و رسانهها کمتر از گوشی استفاده میکنم و برخی وقتها تلویزیون نمیبینم.»
خانم منصوری همچنان میگوید، نشر حجم زیاد خبرهای بد نه تنها روی روحیه آنان تاثیر بدی داشته بلکه آنان را خانه نشین ساخته است.
به گفتهی او، رسانهها باید برنامهریزی درستی از نشر خبرهای بد داشته باشند تا سلامت روان افراد را به خطر مواجه نکنند.
از سویی هم برخی افراد میگویند، از آغاز شیوع کووید-19 در کشور خبرهای زیادی در رسانهها و شبکهیهای اجتماعی از افزایش مبتلایان و جانباختهگان در اثر این ویروس نشر میشود که در سلامت روان افراد تاثیر منفی میگذارد.
رحمتالله احمدی، نشر حجم زیادی خبرهای بد را برای افراد بزرگسال خطرناک میداند.
وی میگوید، در زمان همهگیری این ویروس تلاش میکرد تا خانواده اش کمتر در معرض این اخبار قرار گیرند، به دلیل این که روی سلامت روان آنان تاثیر بد دارد.
آقای احمدی میافزاید: «در شبکههای اجتماعی درکنار این که اخبار بد زیاد همرسانی میشود، خبرهای جعلی در مورد کرونا نیز نشر میشود.»
به گفتهی آقای احمدی، خبرهای جعلی و اخباری که محتوای آن سلامت روان افراد را به خطر مواجه میکند نباید در رسانهها نشر شود.
اخبار بد و خطر افسردگی
برخی از روانپزشکان در هرات میگویند، نشر اخبار جنگ، حملههای انتحاری و خبرهای شبیه آن روان افراد را به خطر مواجه میکند و سبب افسردگی آنان میشود.
محمد فرید فایز، استاد دانشکده روانشناسی در دانشگاه هرات میگوید که نشر خبرهای بد سبب افسردگی شدید شده و حتی سبب خودکشی برخی افراد میشود.
وی میافزاید: «شبکههای اجتماعی بیشتر کاربران را در معرض خبرهای بد قرار میدهد و روی سلامت روان آنان تاثیر منفی دارد.»
او همچنان میگوید، حکومت باید مانع نشر خبرهای بد در رسانهها شود و باید در بخش نظارت از شبکههای اجتماعی در همرسانی اخبار و تصاویر که برای سلامت روان افراد خطر دارد برنامهریزی کند.
به گفتهی آقای فایز، افراد باید تلاش کنند تا از خواندن یا دیدن اخبار بد در رسانهها و شبکههای اجتماعی خودداری کنند.
منع نشر خبرهایی که محتوای آن به سلامت روان افراد خطر دارد.
آگاهان امور رسانهای در هرات میگویند، مادهی 46 قانون رسانههای همگانی این است که رسانهها نباید خبرهایی را نشر کنند که محتوای آن روی سلامت روان افراد تاثیر بدی دارد.
نجیبالله حدید، رئیس دانشکدهی ژورنالیزم دانشگاه هرات میگوید، براساس این قانون خبرهای جنگ، ترور، انتحاری و غیره، دارندهی محتوایی است که سلامت روان افراد را به خطر مواجه میکند.
وی میافزاید: «قانون رسانههای همگانی نشر این خبرها را برای رسانهها منع کرده است.»
به گفتهی او، نشر خبرهای جنگ خلاف اصول روزنامهنگاری صلح و توسعه است.
اکنون وضعیت بد امنیتی کشور و افزایش رویدادهای از انتحاری، جنگ و خونریزی سبب شده تا شهروندان کشور بیشتر از هر زمانی در معرض اخبار بد قرار گیرند و سلامت روان شان آسیب ببیند.
این درحالیست که براساس آمار وزارت صحت عامه کشور، ۴۶ درصد از جمعیت ۳۵ میلیونی کشور از سلامت روان برخوردار نیستند که حدود ۷۲ درصد از آنان زنان و ۶۰درصد از آنان مردان اند.
گزارشگر: بهشته عزیز