وزارت کار: 6 میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر اند
کودکان به عنوان نیروی تاثیرگزار در ادامهی حیات انسانی نقش انکارناپذیر دارند این مسئله، نشاندهندهی اهمیت کودکان است. در افغانستان اما کودکان از وضعیت خوبی برخوردار نیستند.
فقر اقتصادی، وضعیت نامناسب اجتماعی و انحرافات اجتماعی، ناامنی، بیسوادی خانوادهها و فقر فرهنگی سبب وجود چالشهای زیادی در جامعهی افغانستان شده است که تاثیر منفی روی زندگی کودکان نیز داشته است.
وزارت کار و امور اجتماعی افغانستان در اول جون سال جاری در مراسمی که برای گرامیداشت از روز جهانی کودک برگزار شد اعلام کرد که 6 میلیون کودک در افغانستان در معرض خطر قرار دارند و یک میلیون کودک معتاد به مواد مخدر اند.
غلامحیدر جیلانی، معین امور اجتماعی وزارت کار افغانستان در مراسم تجلیل از روز جهانی کودک در کابل گفت، این تعداد کودکان شامل کودکان یتیم، بیسرپرست، قربانی جنگ، معتاد به مواد مخدر، کودکان درحال انتقال از یک ولایت به ولایت دیگر، کودکان برگشت داده شده از خارج، کودکان دارای عقبماندگی ذهنی و کودکان دارای معلولیت میشوند.
«بر اساس آمار معینیت مبارزه با مواد مخدر، یک میلیون کودک در افغانستان معتاد به مواد مخدر اند و از هر 10 کودک در افغانستان 7 تن آن مورد خشونت قرار میگیرند. 48 درصد کودکان افغانستان ازدواج زیر سن و 80 درصد ازدواج اجباری دارند و همچنان 77 درصد کودکان مورد لت و کوب قرار میگیرند.»
او افزود، 66 درصد کودکان در افغانستان رشد فزیکی نکرده و 36 درصد دیگر دچار سو تغذیه اند؛ 174 هزار کودک در افغانستان دارای معلولیت اند و از هر 3 کودک یک تن آنها گدایی میکند.
به گفته وی، بودجه حمایت از کودکان آسیبپذیر در افغانستان از 22 میلیون افغانی به 50 میلیون افزایش یافته است و سالانه 25 الی 30 هزارکودک را مورد حمایت قرار میدهد که اکنون 10 هزار کودک یتیم در 68 پرورشگاه زیر پوشش حمایتی قرار دارند.
این در حالی است که در سال گذشتهی میلادی، سازمان حمایت از کودکان در گزارشی اعلام کرد که در افغانستان، بیش از هفت میلیون کودک با کمبود مواد غذایی روبه رو اند.
سازمان جهانی حمایت از کودکان در این گزارش اعلام کرد، یک سوم جمعیت افغانستان از جمله 7.3 میلیون کودک در افغانستان با کمبود مواد غذایی روبهرو اند.
از روز جهانی کودک در گوشه و کنار افغانستان نیز چون دیگر کشورها تجلیل میشود اما وضعیت کودکان افغانستانی همچنان اسفبار است و نگرانیهای جدی را به همراه دارد. بر اساس آمار ریاست کار و امور اجتماعی نزدیک به ده هزار کودک کار و خیابانی در هرات وجود دارد. کودکانی به کارهای شاقه، دستفروشی و تکدیگری مصروف اند و بیشتر از خانوادههای بیجا شده اند. در حالی از روز جهانی کودک بزرگداشت میشود که هنوز کودکان در افغانستان آرامش جسمی و روحی ندارند. هنوز کودکآزاری وجود دارد و کودکان در گوشه و کنار کشور آزار جنسی میشوند. هنوز کودکان در صفوف جنگ جلب و جذب میشوند.
اگر چه همواره وعدهها بر این بوده است که وضعیت کودکان در افغانستان بهبود خواهد یافت، دیده شود که این زمان آرمانی چه وقت فرا خواهد رسید.
سیمین صدف