ناآگاهی از رعایت بهداشت در هنگام قاعدگی یکی از عوامل ناباروری در زنان
همه ساله در مکتبهای دخترانهی هرات، کارگاههای آگاهیدهی از بهداشت قاعدگی به هدف افزایش آگاهی دختران از سوی ادارهی معارف برگزار میشود.
محمد پیمان، آمر معارف شهری هرات میگوید، آنان کارگاههای آگاهی دهی از بهداشت قاعدگی را به مدت یک هفته برای آموزگاران مکتبهای دخترانه برگزار میکنند.
وی میافزاید: «آموزگاران با شرکت در این کارگاه موضوعاتی که در مورد بهداشت قاعدگی است را به دانشآموزان آموزش میدهند.»
به گفتهی آقای پیمان، این کارگاهها کمک میکند تا دانشآموزان در مورد بهداشت قاعدگی معلومات حاصل کنند و برگزاری این کارگاهها برای دانشآموزان دختر موثر است.
وجود دیدگاههای سنتی در جامعهی ما سبب شده تا شماری از دختران قاعدگی را تابو دانسته و حتی از صحبت در مورد آن هراس داشته باشند. این چالش سبب شده تا برخی از دختران در هنگام قاعدی به مشکلات زیادی مواجه شوند
برخی از دانشآموزان میگویند که آموزشهای رعایت بهداشت قاعدگی را در صنف 7 فراگرفته اند و این آموزشها سبب شده تا آنان در دورهی قاعدگی به مشکل مواجه نشوند.
فاطمه یکی از دانش آموزان میگوید که آگاهیدهی در مورد بهداشت قاعدگی در مکتب برای او و دیگر دختران کمک کرد تا آنان نکات بهداشتی را رعایت کنند.
در همین حال برخی از دانشآموزان که از صحبت در مورد قاعدگی شان احساس شرم میکنند، میگویند که قاعدگی در جامعه تابو است.
ندا احمدی، یکی دیگر از دانشآموزان میگوید، به دلیل ان که قاعدگی دختران تابو است آنان در خانه و مکتب این موضوع را پنهان میکردند.
وی میافزاید: «اولین باری که عادت ماهوار شدم نمیتوانستم در خانه با کسی صحبت کنم و با ترس زیاد این موضوع را به خواهرم گفتم و خواهرم از من خواست تا این موضوع را پنهان کنم.»
به گفتهی او، آگاهیهای که در مورد بهداشت قاعدگی در مکتب برای آنان ارائه شد کمک کرده تا معلومات آنان در مورد بهداشت قاعدگی افزایش پیدا کند.
از سویی هم برخی از دانشآموزان میگویند که در کنار رهنمودهای بهداشت قاعدگی نیاز است تا در مکتبها برای دانشآموزان دختر امکانات بهداشتی فراهم شود.
سمیه یکی دیگر از دانشآموزان میگوید که زمانی که دختران در مکتب دچار عادت ماهوار میشوند به دلیل کمبود امکانات به مشکلات زیادی مواجه میشوند.
وی میافزاید: «بارها شده است که به دلیل کمبود امکانات بهداشتی در مکتب به مشکل برخوردم.»
او همچنان میگوید، گاهی به دلیل درد شدید، به مکتب نمیرفت.
پژوهشی که در سال 1399 یونیسف انجام شد نشان میدهد، دوران قاعدگی سبب میشود تا شماری از دختران از رفتن به مکتب و بسیاری از برنامههای اجتماعی دیگر محروم شوند.
نآگاهی دختران از رعایت بهداشت در هنگام قاعدگی یکی از عوامل ناباروری
شماری از متخصصان زن و زایمان در هرات میگویند که دختران باید در مورد رعایت نکات بهداشتی در هنگام قاعدگی آگاهی داشته باشند.
ملکه پیغام، متخصص زنان و زایمان در هرات میگوید اگر دختران موارد بهداشتی را در هنگام قاعدگی رعایت نکنند در آینده به مشکلات ناباروری مواجه میشوند.
وی میافزاید: «دخترانی که نکات بهداشت قاعدگی را رعایت میکنند در آینده کمتر به مشکلات جسمی و جنسی مواجه میشوند.»
خانم پیغام همچنان میگوید، دختران در شهرستان دور هرات کمتر در موارد بهداشت قاعدگی آگاهی دارند و باید برای آنان زمینهی آموزش این موارد فراهم شود.
به گفتهی او برخی دختران از سن 11 یا 12 سالگی عادت ماهوار میشوند و برای آنان نیاز است تا موارد بهداشت قاعدگی را بدانند و رعایت کنند.
برگزاری کارزار آگاهی دهی از بهداشت قاعدگی
شماری از زنان در کشور کارزار آگاهیدهی از بهداشت قاعدگی را در مکتبهای دخترانه و پسرانهی پایتخت کشور راهاندازی کردند و همچنان با هشتگ “قاعدگی تابو نیست” در شبکههای اجتماعی اطلاعاتی را در مورد قاعدگی دختران همرسانی میکنند.
آنان از یک ماه به اینسو این کارزار را برای افزایش آگاهی شهروندان کشور از قاعدگی دختران راهاندازی کرده اند.
این زنان هدف از برگزاری کارزار را آگاهیدهی برای جامعه از مشکلات دختران در هنگام قاعدگی و از میان برداشتن باورها در مورد تابو دانستن قاعدگی زنان عنوان میکنند.
شکریه مشعل، یکی از برگزارکنندگان این کارزار میگوید در کشور تاکنون قاعدگی دختران تابو دانسته میشود به همین دلیل شماری از دختران در سراسر کشور قاعدگی شان را پنهان میکنند.
وی میافزاید: «شماری از دختران در کشور حتی از خانوادههای شان این موضوع را پنهان میکنند.»
به گفتهی خانم مشعل، تابو دانستن قاعدگی زنان در جامعه سبب شد تا آنان این کارزار را راهاندازی کنند.
این درحالیست که به گفتهی برخی از پزشکان عدم اگاهی دختران از موارد بهداشت قاعدگی در کنار این که سبب بیماریهای جسمی میشود به سلامت روان آنان نیز صدمه میزند.
گزارشگر: بهشته عزیز