کاهش 20درصدی کار شاقهی کودکان در کشور
براساس اطلاعات ادارهی احصائیه و معلومات کشور، در یک سال گذشته آمار کودکان دختر که در سراسر کشور مصروف کار شاقه اند نسبت به سال 1393، 14.5 درصد کاهش یافته است.
آماری که از سوی این اداره در دسترس خبرگزاری بانوان افغانستان گذاشته شده است، نشان میدهد که در سال 1393 تعداد کودکان دختر که مصروف کار شاقه بوده اند به 19.6 درصد میرسید اما این آمار در سال 1399 به 5.1 درصد رسیده است.
نظر به اطلاعات، ادارهی احصائیه کشور در سال 1399، 12.6 درصد کودکان کار در کشور مصروف کار شاقه اند در حالی که این آمار در سال 1393 به 32.7 درصد میرسید.
براساس این معلومات، کودکانی که در کشور مصروف کار شاقه اند 5 تا 17 سال سن دارند.
شماری از فعالان جامعهی مدنی در هرات اما به این باور اند که آمار کار شاقه برای کودکان در کشور افزایش یافته است.
آنان از کمکاری حکومت در بخش همکاری مالی با خانوادههایی که کودکان شان مصروف کار شاقه اند، انتقاد میکنند.
سید اشرف سادات، یکی از فعالان مدنی در هرات میگوید که کار شاقه زندگی کودکان را نابود میکند.
وی میافزاید، کودکان بر اثر این کار از رشد جسمی و تحصیل باز میمانند و این کار برای آیندهی آنان تبعات منفی دارد.
آقای سادات همچنان میگوید: «کودکان کشور ما در بدل مزد کم کار شاقه میکنند.»
درهمین حال برخی از فعالان حقوق زن میگویند که کار شاقه برای کودکان و زنان در قانون کشور ممنوع است.
فرشته یعقوبی، فعال حقوق زن در هرات از وضعیت بد زندگی کودکان و زنانی که مصروف کار شاقه در کشور اند، ابراز نگرانی میکند.
او میگوید که این کارها برای صحت کودکان و زنان لطمه میزند و حکومت هر چه زودتر باید برای آنان رسیدگی کند.
به گفتهی خانم یعقوبی، حکومت برای حمایت از حقوق کودکان، باید زمینهی آموزش را برای آنان فراهم کند تا در آینده شغل مناسب برای آنان فراهم شود.
از سویی هم برخی از فعالان جامعهی مدنی در هرات؛ فقر، جنگ و کاهش دسترسی کودکان را به تعلیم از جمله عوامل عمدهی کار شاقهی کودکان میدانند.
غلام فاروق راسب، فعال جامعهی مدنی در هرات میگوید که برای کودکانی که در کشور مصروف کار شاقه اند حکومت تا کنون رسیدگی نکرده است.
وی میافزاید: «اگر برای کودکان زمینهی آموزش فراهم شود این مشکل میتواند تا حدی حل شود.»
به گفتهی او برخی از خانوادهها به دلیل نداشتن سرپرست مجبور میشوند کودکان شان را برای کار شاقه بفرستند اما آنان در مورد پیامدهای این کار آگاهی ندارند.
ممنوعیت کار شاقه برای کودکان در قانون کشور
آگاهان حقوقی در هرات میگویند که کار شاقه برای کودکان دختر و پسر در قانون کشور ممنوع است و این کار زندگی کودکان را با خطر مواجه میسازد.
احمد رفیع نادری، مسؤول انجمن مستقل وکلای مدافع هرات میگوید که فعالیت در صفوف نیروهای نظامی، کار در شرکتهای تولیدی و هر گونه فعالیت شاقه برای کودکان در قانون کشور ممنوع است.
وی میافزاید: «کار شاقه سبب استفاده سو از کودکان میشود و این کار برای صحت آنان تهدید بزرگی است.»
به گفتهی او، عدم آگاهی خانوادهها از خطرات کار شاقه برای کودکان، فقر، جنگ، مهاجرت و وجود برخی از افراد سودجو در جامعه سبب میشود تا کودکان به کارهای شاقه روی آورند.
آقای نادری همچنان میگوید که حکومت باید برای حمایت از حقوق کودکان به آنان زمینهی یادگیری حرفه را فراهم سازد و مانع کار شاقه برای کودکان شود.
این درحالیست که کودکان آسیب پذیرترین قشر جامعه اند و انجام کارهای شاقه به وضعیت روحی و جسمی آنان آسیب میزند و تهدید بزرگی برای زندگی آنان در کشور است.
گزارشگر: بهشته عزیز