نگرانی نهادهای حامی رسانه‌ها از هشدارهای اخیر طالبان و امنیت ملی

به تازگی، ذبیح‌الله مجاهد سخن‌گوی گروه طالبان در پستی در شبکه‌های اجتماعی از برخی از رسانه‌ها به عنوان پروپاگندای حکومت یاد کرده و آنان را متهم به عدم رعایت اصل بی‌طرفی کرده و هشدار داده است که اگر این رویکرد از سوی برخی از رسانه‌ها ادامه داشته باشد، عواقب آن به دوش خود رسانه‌ها خواهد بود. هم‌زمان رییس امنیت ملی در جلسه‌یی که در مجلس نمایندگان داشته است در مورد رسانه‌ها اظهاراتی داشته که می‌تواند تهدیدکننده تلقی شود. رییس امنیت ملی در این جلسه گفته است که برخی از رسانه‌ها و تحلیل‌گران به نفع طالبان عمل می‌کنند. او افزوده که آنان مجبور اند با چنین افرادی برخورد کنند.

نهادهای حامی رسانه‌ها اما این وضعیت را نگران‌کننده و آن را تهدیدی در برابر کار رسانه‌ای می‌دانند.

از آغاز مذاکرات صلح میان افغانان در کشور، نزدیک به 8 ماه می‌گذرد. با آن‌که توقع می‌رفت با آغاز این گفت‌وگوها تغییرات مثبتی در وضعیت مردم ایجاد شود، اما خشونت‌ها در گوشه و کنار افغانستان اوج گرفت و خبرنگاران نیز از گزند این حوادث بی‌نصیب نبوده بلکه در صدر آمار ترورها قرار داشته اند و حالا این هشدارها که خبر از محدودیت‌های تازه سد راه کار خبرنگاری می‌دهد.

در جریان مذاکرات صلح خبرنگاران قربانی‌های زیادی داده اند و ترورهای هدف‌مند خبرنگاران وحشتی را در میان جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان به وجود آورد ترورهایی که کم‌تر عاملان آن شناسایی شده اند.

بر اساس ماده‌ی (34) قانون اساسی، آزادی بیان از تعرض مصؤون است و بر اساس ماده‌ی (6) قانون رسانه‌های همگانی، خبرنگاران در اجرای فعالیت‌های مسلکی مربوط به نشر گزارش‌های انتقادی مورد حمایت قانونی قرار می‌گیرند. در صورتی که تخطی یا تخلفی از سوی رسانه‌ها صورت گیرد، مجاری قانونی جهت رسیدگی آن موجود است.

این در حالیست که از سوی دیگر، گروه طالبان طبق قطع‌نامه دوحه ملزم به حفظ حقوق اساسی شهروندان اند که آزادی بیان یکی از مصادیق آن است.

نهادهای حامی رسانه‌ها از جمله نی(حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان) و کمیته‌ی مصؤونیت خبرنگاران افغانستان به این پست طالبان و اداره‌ی امنیت ملی کشور واکنش نشان داده اند.

نی در اعلامیه‌یی نوشته که این اظهارات از سوی دو جانب طالبان و امنیت ملی در برابر رسانه‌ها شوکه‌کننده است.

نی در این اعلامیه نوشته که طرف‌های درگیر در افغانستان بدون درنظرداشت قوانین ملی و جهانی به هشدار رسانه‌ها پرداخته و این قوانین را نقض می‌کنند. بیان چنین هشدارهایی می‌تواند باعث خلق ترس و رعب در میان جامعه‌ی رسانه‌ای شود.

به باور نی، حکومت افغانستان باید در چنین شرایطی زمینه‌ی اطمینان خاطر رسانه‌ها را فراهم سازد تا اطلاع‌رسانی به نحوه‌ی خوب آن اجرا شود. او هم‌چنان گفته طالبان هم به عنوان طرف منازعه باید پای‌بند قوانین جهانی جنگ باشند که در آن تهدید رسانه‌ها جرم شمرده می‌شود.

کمیته‌ی مصوونیت خبرنگاران افغانستان نیز در اعلامیه‌ای نوشته که اصل بی طرفی با درنظرداشت دانش ژورنالیزم باید تعریف شود. نشر واقعیت‌ها و انتقادات به هیچ عنوان این اصل را صدمه نمی‌زند. این‌که هر دو جناح، رسانه‌ها را متهم به نقض اصل بی‌طرفی می‌کنند، این را نیز نشان می‌دهد که رسانه‌ها به هیچ جناحی وابسته نیستند و در گزارش و خبرهای شان منفعت هیچ گروهی نهفته نیست.

نویسنده: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا