«طالبان خبرنگاران را به صورت شفاهی و کتبی تهدید می‌کنند»

در گزارش تازه‌ی دیدبان حقوق بشر آمده است که فرماندهان و جنگجویان طالبان در سطح شهرستان‌ها خبرنگاران را به صورت شفاهی و کتبی حتی در مناطق خارج از کنترل شان تهدید می‌کنند. اگر چه زنگ خطر برای کار خبرنگاری در افغانستان پیش از این به صدا درآمده بود و تهدیدهای امنیتی جان ده‌ها خبرنگار را در دودهه‌ی اخیر گرفته است، از چندی به این سو اما چالش‌های سد راه این قشر بیشتر شده است.

دیده‌بان حقوق بشر افزوده: «خبرنگاران به این نهاد گفته‌اند که افزایش تهدیدها به معنی این است که هیچ کارمند رسانه‌ای احساس امنیت نکند.»

گزارش این نهاد بر اساس گفت‌وگو با 46 کارمند رسانه‌ای در افغانستان است که شرایط کاری به شمول تهدیدهایی که به خبرنگاران صدمه وارد کرده است را روایت می‌کند.

به گفته دیدبان حقوق بشر از میان ۴۶ نفر مصاحبه شونده ۴۲ نفر از ولایت‌های بادغیس، غزنی، غور، هلمند، کابل، قندهار، خوست، وردک و زابل بوده و چهار نفر آنان به دلیل تهدیدهای امنیتی افغانستان را ترک کرده‌اند.

پاتریشیا گاسمن، مسؤول بخش آسیایی این نهاد گفته که «موج تهدیدها و کشتارها پیام ناخوشایندی به رسانه‌های افغانستان، در این لحظه‌ای پرمخاطره ارسال کرده است، در زمانی‌که همه طرف‌ها برای حمایت از آزادی بیان در افغانستان آینده مذاکره می‌کنند.»

به گزارش این سازمان پیش ازهمه زنان خبرنگار، به ویژه زنانی که در رسانه‌های دیداری و شنیداری کار می‌کنند، مورد تهدید قرار دارند.

به گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر، تهدیدات و حملات طالبان علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها به ویژه پس از آغاز گفتگوهای صلح از حدود بیش از شش ماه به این‌سو شدت یافته است.

این نهاد گفته که این وضعیت نشان‌دهنده‌ی این است که «افراد محلی طالبان قادر اند که خبرنگاران را بدون گرفتن توافق فرماندهان ارشد نظامی و یا سیاسی خود، هدف قرار دهند.»

در این گزارش آمده که با توجه به این‌که رهبران طالبان در شهر دوحه، تهدید خبرنگاران را از سوی افراد این گروه انکار کرده‌اند، ولی آنان گفته که فقط خبرنگارانی بدرد آن‌ها می‌خورد که ارزش‌های اسلام را احترام بگذارند.

گروه طالبان همواره دست‌داشتن افرادش را در قتل خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی رد کرده‌اند.

در این گزارش آمده است که در مناطق تحت نفوذ طالبان حملات هدف‌مند علیه خبرنگاران به وضوع دیده می شود؛ اما در کابل پایتخت افغانستان نیز حملات و تهدیدات طالبان علیه خبرنگاران مشهود اند و خبرنگاران در خارج از ساحات تحت کنترول طالبان نیز مورد حمله قرار می گیرند.

در گزارش گفته شده با توجه به این واقعیت که طالبان اطلاعات کافی در مورد خبرنگاران و خانواده‌های آنان دارند، خبرنگاران در افغانستان امنیت نخواهند داشت.

این در حالیست که حکومت و طالبان از یک سال به این سو مذاکرات صلح را در دوحه پایتخت قطر آغاز کرده اند اما خشونت‌ها در کشور هم‌چنان ادامه دارد.

با این حال چندی پیش دفتر نی (حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان) نیز از طرف‌های درگیر در جنگ و به ویژه طالبان خواسته بود تا به کشتار خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای پایان دهد.

در اعلامیه‌ای که از سوی دفتر نی منتشر شده، با اشاره به گزارش اخیر دیدبان حقوق بشر، آمده: «قتل و کشتار خبرنگاران، فعالان رسانه‌ی و اعضای خانواده‌های شان، خلاف قوانین ملی و اصول بین‌المللی بوده و جنایت جنگی و ضد بشری تلقی می‌شود.»

این درحالیست که پیش از این نهادهای حامی رسانه‌های افغانستان گزارش داده بودند که در مدت یک سال گذشته ۱۱ خبرنگار در افغانستان کشته و ۵۰ خبرنگار دیگر نیز مجبور به ترک این کشور شده‌اند.

سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا