برآیند یک پژوهش: تصمیم‌های مهم در خانواده را مردان می‌گیرند

برآیند یک پژوهش در هرات نشان می‌دهد که بیشترین تصمیم‌های مهم در خانواده را مردان می‌گیرند و زنان در تصمیم‌‌گیری‌های غیر مهم دخیل اند، این پژوهش نشان می‌دهد مردان “خیلی کم” در کار خانه سهم دارند.

این پژوهش با نام «زنان هرات» جهت نمایش جایگاه و توان‌مندی زنان در خانواده و و حوزه‌ی عمومی، از سوی انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در هرات رونمایی شد.

این پژوهش از سوی علی‌ کاوه استاد دانشکده‌ی جامعه‌شناسی در دانشگاه هرات انجام شده است.

آقای کاوه می‌گوید این پژوهش را برای نشان دادن میزان مشارکت زنان هرات در آموزش، اشتغال، صحت، تجارت و توان‌مندی زنان هرات در اجتماع کار کرده است.

مسؤولان انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان، این پژوهش را در راستای شناسایی توان‌مندی زنان هرات در اجتماع موثر می‌دانند.

شاهین مردان، مسؤول انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان می‌گوید، این پژوهش جایگاه زنان را در حوزه‌ی عمومی و خصوصی با ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داده است.

وی می‌افزاید: «این پژوهش به صورت میدانی در مدت دو سال کار شده است.»

آقای مردان می‌گوید، این نخستین پژوهشی است که از سوی این انستیتوت کار شده است و در آینده آنان در نظر دارند موضوعات مختلفی را مورد پژوهش قرار دهند.

در این پژوهش میزان خشونت در برابر زنان هرات در سال 1397 بیش از 3000 مورد گزارش شده است که در مقایسه به آمار کل کشور رقم بالایی است و میزان بلند خشونت‌های خانوادگی نشان دهنده‌ی میزان پایین قدرت‌مندی زنان در خانواده و جامعه است.

در همین‌حال اعضای گروه این پژوهش می‌گویند، مهم‌ترین ویژه‌گی این پژوهش سنجش قدرت زنان در بخش‌های خصوصی و عمومی جامعه‌ی هرات است.

عصمت‌الله جعفری، آگاه امور اجتماعی و یکی از اعضای گروه پژوهش می‌گوید، براساس یافته‌های این پژوهش، توان‌مندی زنان در بخش‌های عمومی و خصوصی در حد پایینی قرار دارد.

وی می‌افزاید: «در حال حاضر تغییرات خوبی در بخش توان‌مندی زنان در جامعه ایجاد شده اما هنوز هم به تلاش بیشتری نیاز است.»

به گفته‌ی آقای جعفری، در جامعه‌ی سنتی و مردسالار هرات طبیعی است که مشارکت زنان در بخش‌های مختلف در حد بلند نباشد.

در این میان اما مسؤولان در اداره‌ی امور زنان هرات با ابراز خرسندی از انجام این پژوهش در ولایت هرات می‌گویند میزان توان‌مندی زنان هرات در جامعه نسبت به سال‌های گذشته بهتر شده است.

انیسه سروری، رئیس اداره‌ی امور زنان هرات می‌گوید که این پژوهش برای نشان دادن توانایی زنان هرات ارزش‌مند است و از اطلاعات آن برای بهتر شدن وضعیت زنان در جامعه استفاده خواهند کرد.

وی می‌افزاید، با ایجاد ساختارهایی مثل وزارت امور زنان، دادستانی منع خشونت در برابر زنان و توشیح برخی از قوانین چون منع خشونت و منع آزار و اذیت زنان کمک می‌کند تا زنان در سطح اجتماع حضور پیدا کنند.

خانم سروری هم‌چنان می‌گوید: «برخی از قوانینی که برای حمایت از زنان در کشور توشیح شده است تنها روی کاغذ باقی مانده و جنبه‌ی اجرایی را تا هنوز به خود نگرفته است.»

این درحالیست که براساس یافته‌های این پژوهش توان‌مندی زنان هرات براساس شاخص‌های شکاف و نابرابری جنسیتی در سطح پایینی قرار دارد و به صورت نسبی می‌توان آنان را کم‌قدرت تلقی کرد.

گزارش‌گر: بهشته عزیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا