بازار گرم مواد آرایشی بیکیفیت و بیماریهای جلدی در بین زنان
گزارشگر: بهار افشارزاده
ارزان بودن مواد آرایشی بی کیفیت و علاقمندی زنان به این مواد، مشکلات زیادی را برای شمار زیادی از زنان در ولایت هرات به باور آورده است.
مواد آرایشی بی کیفیت که به دلیل ارزان بودن قیمت، بازار آن گرم است، مصرف ناآگاهانه آن سبب مشکلات جلدی در بین زنان شده است.
شکیبا که از ریزش مژههایش رنج میبرد دلیل مشکلش را استفاده از ریملهای بیکیفیت دانسته گفت:” چهار ماه قبل ریملی از دوکانهای جادهی لیلامی به 70 افغانی خریدم و خوش حال بودم که قیمتش ارزان است وقتی چند بار مصرف کردم مژههایم ریزش پیدا کرد ابتدا توجه نکردم اما به مرور زمان بیشتر شد تا به پزشک مراجعه کردم بعد فهمیدم که علت آن استفاده از همان ریملهای بیکیفیت بوده است.”
این تنها شکیبا نیست که از مواد آرایشی بیکیفیت شاکی است، ماریا نیز به دلیل استفاده از این مواد آرایشی به مشکلات جلدی دچار شده است. وی میگوید:”«پنکک (پودرسفید کننده صورت) که من خریدم دوکاندار از کیفیت بلند آن سخن میزد و چون ارزان هم بود من خریدم اما بعداز چند بار استفاده سبب شد که صورتم لک بیافتد. چند بار به پزشک مراجعه کردم اما تا حالا هم که خوب نشدم.»
رویا بانوی دیگری است که استفاده از لنزهای ارزان قیمت مشکلات چشم را برایش به بار آورده است.
وی گفت:« یک جوره لنز رنگی را در بدل هشتاد افغانی خریدم بعداز دوساعت که استفاده دیگر نتوانستم چشمم را باز کنم فورا به پزشک چشم مراجعه کردم بعد فهمیدم که علت آن همین لنزهای ارزان قیمت و بیکیفیت بوده است.»
این در حالیست که فروشنده گان مواد آرایشی بر این باورند که مواد و وسایل آرایشی را با بالاترین کیفیت و پایین ترین قیمت عرضه میدارند.
فریدون یکی از فروشنده گان وسایل و مواد آرایشی میگوید:« این مواد با کیفیت است و بخاطر همین هم است که روزانه ۸۰۰ الی ۹۰۰ خانم برای خرید مواد و لوازم آٰرایشی به ما مراجعه میکنند.»
پزشکان اما از آسیبهای وارده مواد آرایشی بی کیفیت بر پوست، مو و چشم سخن میزنند.آنها بر این باوراند که این مواد آرایشی فاقد مواد گیاهی بوده و خطرهای جبران ناپذیری را برسلامت پوستی بانوان وارد میکند.
منوچهر مطهری یکی از پزشکان پست و زیبایی در این رابطه میگوید:«استفاده از مواد و لوازم آرایشی بی کیفیت به مراتب بیشتر از داروهای بی کیفیت سلامت بانوان را تهدید میکند وبیشتر باعث بیماریها و واکنشهای پوستی نظیر لک، جوش، کک ومک، حساسیت، ریزش و التهاب مژهها، چروکیدهگی و سالخوردگی قبل از وقت صورت و بیماریهای مزمن میگردد.»
این پزشک میگوید: بهتر است بانوان به قیمت و مکان خرید مواد و لوازم آرایشی بیشتر دقت نمایند. چون بیشتر دست فروشها برندهای تقلبی را با کمترین قیمت به فروش میرسانند.
این در حالیست که معیاری بودن و کیفیت محصولات بهداشتی و آرایشی نیاز به کنترول و تایید ارگانهای مربوطه داشته اما مسولان اداره کنترول و نظارت صحت محیطی بررسی این مواد را جز الویتهای کاری خویش قرار نداده اند.
داکتر محمد آصف کبیر رییس صحت عامهی هرات، عدم نظارت ادارهی صحت محیطی، در قسمت وسایل آرایشی بهداشتی را تایید نموده گفت:« به دلیل مشغولیتهای زیادی که ادارهی صحت محیطی دارد، نظارت مواد آرایشی بهداشتی برای این اداره متاسفانه در الویت قرار ندارد.»
با تنوع مواد آرایشی وتمایل بانوان به مصرف بیش از اندازه آن، بی کیفیتی اغلب این مواد، سلامت و زیبایی بانوان هراتی را به خطر مواجه ساخته است.