راحله سرگردان در خیابانهای هرات
در گوشهیی از خیابان روی زمین سمنت شده نشسته است، سیگاری به لب دارد و با یک دستمال کهنه، پیشانی اش را بسته است. چند کودک دور و بر او بازی میکنند. ساکنان این منطقه میگویند این زن، از مدت زیادی به این سو روی سرک زندگی میکند.
راحله پس از اینکه همسر و فرزنداناش را در حادثهی سیل در ولایت غور از دست داد، به هرات آمد. او وضعیت نورمال روحی ندارد و از یکسال به این سو، در گوشهیی از خیابان مسکن گزیده است.
به گفتهی وی، تا کنون از نهادهای مختلف برای کمک به او آمده اند تا وی را با خود ببرند اما او راضی نیست و دوست ندارد که جای دیگری برای زندگی برود.
راحله 8 سال پیش، پس از دهسال زندگی در ایران؛ با خانوادهاش به ولایت غور آمده بود.
او هفت پسر و یک دختر داشت، اما شبی سیل آمد و خانوادهی راحله را با خود برد و اکنون او تنها مانده است. او میگوید زندگی خوبی داشته، همسرش گچکار بود و اینطور مخارج خانواده را تامین میکرده است.
برخی از ساکنان این منطقه از وضعیت راحله نگران اند.
شگوفه یکی از آموزگاران در مکتب امیرعلی شیرنوایی میگوید، راحله در وضعیت بدی به سر میبرد و چون شبانه روز در سرک و خیابان زندگی میکند، آسیب میببیند.
به گفتهی وی، باید به وضعیت راحله رسیدگی شود.
شگوفه که همهروزه شاهد وضعیت زندگی راحله است میگوید، او مورد آزار و اذیت جنسی نیز قرار میگیرد.
محمد مصباح، از باشندگان این منطقه میگوید این زن شب و روز روی سرک زندگی میکند و به همین دلیل، میزان آسیبپذیری اش زیاد است.
به گفتهی وی، همسایهها به راحله کمک میکند و برایش لوازم میدهند اما زیاد دوام نمیکند و آنها را گم میکند.
آقای مصباح میافزاید، تا کنون کسی از کدام نهادی برای انتقال وی به مکانی امن، نیامده است.
مسؤولان در این منطقه اما میگویند برای کمک به این زن، با ادارهی امور زنان صحبت کرده اند اما این اداره هیچ کاری نکرده است.
سیدعمر قتالی، وکیل گذر ناحیهی هشتم میگوید، چندین بار با این زن پیرامون انتقالاش به مکانی امن صحبت کرده است اما وی حاضر نیست تا جایی برود.
او میافزاید، با شورای زنان این منطقه و ادارهی امور زنان ولایت هرات نیز برای کمک به این زن صحبت کرده است اما نتوانسته کمکی دریافت کند.
به گفتهی وی، ریاست امور زنان حاضر نشده است تا برای این زن کمک کند .
مسؤولان در ادارهی امور زنان اما میگویند که از وجود این زن بیخبر اند.
انیسه سروری، رییس ادارهی امور زنان ولایت هرات میگوید برای کمک به راحله اقدام خواهند کرد.
به گفتهی وی، اگر وضعیت روانی راحله عادی باشد و در صورتیکه رضایت داشته باشد، به خانهی امن منتقل میشود و در صورتی که از نظر روانی در وضعیت خوبی قرار نداشته باشد، به صلیب سرخ معرفی میشود.
راحله میگوید برای تامین مخارجاش تکدیگری میکند.
او میافزاید که پدر، مادر و برادراناش در ایران زندگی میکنند و از وضعیت او بیخبر اند. اگر کسی آنها را از حال او آگاه کند، برای بردن او خواهند آمد.
این در حالیست که چندی پیش نیز خبر مرگ زنی به نام لیلا در شبکههای اجتماعی دست به دست شد. زنی که گفته میشود پس از شکنجه از سوی شوهرش، فلج شد و سپس از دنیا رفت. برخی از کاربران، ادارهی امور زنان و دیگر نهادهای حامی زنان را به بیپروایی در مورد لیلا متهم کرده بودند. دیده شود که نهادهای حامی زنان در هرات، برای بهبود وضعیت راحله اقدامی خواهند کرد یا خیر.
گزارشگر: سیمین صدف