سرطان پستان در هرات؛ ابتلای بیش از 80 تن تنها در یک سال

دو سال پیش، حس کرد در پستان سمت چپ‌اش هسته‌ای وجود دارد که گاهی اذیت‌اش می‌کرد. درد زیادی نداشت اما تنها تا زمانی که لمس نمی‌کرد. پس از این که به پزشک مراجعه کرد، متوجه شد که سرطان پستان دارد. سرطان پستان، بیماری است که همه‌ساله از زنان قربانی می‌گیرد.

مریم می‌گوید، با این که تومور پستان او زود تشخیص شده و از نوع انکشاف یافته‌ی آن نیست، اما با این هم درد دارد و اگر سرما بخورد و یا این که بار سنگین بلند کند، دردش تشدید می‌شود.

مریم برای تداوی چندبار به هند رفته و اکنون هم در هرات به تداوی‌اش ادامه می‌دهد.

چون تومور مریم از نوع انکشاف‌یافته اش نیست، جراحی نشده است و پزشکان تلاش دارند تا با دارو خوب شود.

مریم می‌گوید،  بیماری او ارثی است و خاله‌اش نیز بر اثر همین مریضی در سن 25 سالگی از دنیا رفت.

او به یاد می‌آورد که از آگاهی از مریضی، تا مرگ‌ خاله‌اش دو ماه بیشتر طول نکشید.

تومور پستان خاله‌ی مریم رشد کرده بود و پس از این که جراحی شد، تنها چهل روز فرصت زندگی به او داد.

وقتی که خاله‌ی مریم جراحی شد، تمام وجود اش پر غده‌های کوچکی شد تا این که از دنیا رفت.

سال گذشته، بنیاد مبارزه با سرطان و مرکز کنترل سرطان در افغانستان از افزایش آمار مبتلایان به سرطان در افغانستان ابراز نگرانی کرده بود.

مرکز کنترول سرطان در افغانستان پیش از این گفته بود، بربنیاد تخمین سازمان صحی جهان هر سال نزدیک به ۲۰ هزار افغانستانی به انواع مختلف سرطان مبتلا می‌شوند و ۱۵ هزار تن آنان می‌میرند.

شایع‌ترین نوع سرطان‌ها در افغانستان، سرطان پستان، معده، مری، دهن، رحم و شش است.

رئیس بنیاد مبارزه با بیماری سرطان گفته است، در هر ۹ نفر در افغانستان یک نفر سرطان دارد و بیشتر زنان مبتلا به سرطان سینه اند.

سونیا نیز به سرطان پستان مبتلاست. او نزدیک به پنج سال با این بیماری دست و پنجه نرم کرد. ابتدا دارو مصرف می‌کرد اما چندی پیش جراجی شد.

با این که امیدواری پزشکان به بهبود او بیشتر است اما خودش که پنج سال با این مشکل دست و پنج نرم کرده، می‌گوید، می‌ترسد از این که جراحی نیز برای بهبود وضعیت‌اش کارساز نباشد.

این در حالیست که مسؤولان مموگرافی بخش تشخیص سرطان پستان زایشگاه هرات از افزایش مبتلایان به سرطان پستان در هرات خبر می‌دهند.

فرزانه رسولی، مسؤول مموگرافی بخش تشخیص سرطان پستان زایشگاه هرات می‌گوید آمار مبتلایان به سرطان پستان ام‌سال نسبت به سال گذشته، 20 مورد افزایش یافته است.

او افزود آمار سال جاری نشان می‌دهد که از ۶۶۹ واقعه‌یی که برای آزمایش مراجعه کردند، ۸۴ مورد به سرطان پستان مبتلا بودند، در حالی‌که در سال ۲۰۱۹ یک‌هزار و ۳۸ تن برای آزمایش مراجعه کرده بودند و از این میان، ۶۴ واقعه‌ی مثبت گزارش شده است.

او از افزایش این آمار ابراز نگرانی می‌کند و می‌افزاید، در صورتی که به دلیل شیوع ویروس کرونا، تعداد مراجعه کم‌تر شده بود، باز هم آمار مبتلایان، بیشتر شده است.

با این‌همه، تا کنون مرکزی برای تداوی سرطان پستان در سراسر کشور وجود ندارد و مبتلایان مجبور اند برای مداوای خود، به خارج از کشور سفر کنند. مسئله‌یی که در کنار چالش‌های اقتصادی، کار تداوی این بیماری را دشوارتر می‌کند.

گزارش‌گر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا