افزایش آمار مبتلایان به سرطان پستان
سرطان پستان بیماری است که همهساله از زنان قربانی میگیرد، چه راهکارهایی برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری وجود دارد؟ به جز مسئلهی وراثت دیگر چه عواملی در ابتلای زنان به این بیماری نقش دارند؟ برای پاسخ به این پرسشها و پرسشهای مرتبط دیگر، با فرزانه رسولی، مسؤول مموگرافی بخش تشخیص سرطان پستان زایشگاه هرات گفتوگویی داریم.
پرسش: امسال چند زن در هرات به سرطان پستان مبتلا شده اند؟
پاسخ: آمار سال جاری نشان میدهد که از 669 واقعهیی که برای آزمایش مراجعه کردند، 84 مورد مبتلا به سرطان پستان بودند، در حالیکه در سال 2019 یکهزار و 38 تن برای آزمایش مراجعه کرده بودند و از این میان، 64 واقعه مثبت گزارش شده است. در صورتی که به دلیل شیوع ویروس کرونا، تعداد مراجعه کمتر شده بود، باز هم آمار مبتلایان، بیشتر شده است.
پرسش: دلیل افزایش آمار چیست؟
پاسخ: عوامل مختلفی سبب ابتلای زنان به سرطان پستان میشود. وراثت، ازدواج در سن بالا، دلایل هورمونی، زنانی که صاحب فرزند نشدند و زنانی که یکبار به این بیماری مبتلا شده اند، برای بار دوم هم ممکن است، مبتلا شوند.
پرسش: در هرات چقدر امکان تداوی این بیماران وجود دارد؟
پاسخ: در بخش مموگرافی ما فقط تشخیص میدهیم و امکان تداوی نیست، کسانی که به این بیماری مبتلا اند، بیشتر برای تداوی به خارج از کشور میروند.
پرسش: سالانه چند زن مشکوک به این بیماری، آزمایش میشوند؟
پاسخ: روزانه نزدیک به 30 زن برای آزمایش به این بخش مراجعه میکنند که از این میان، یکی دو مورد مثبت است و گاهی هیچ مورد مثبتی وجود ندارد. اما نسبت به سال 2013، که این بخش تازه ایجاد شده بود، تعداد مراجعان به مراتب بیشتر شده است و هر چقدر که مراجعه بیشتر باشد، به تشخیص و تداوی بهتر کمک میکند.
پرسش: برنامههایی برای افزایش آگاهی زنان از این بیماری دارید؟
پاسخ: ما تلاش میکنیم از طریق رسانهها و یا صحبت با مریضان آگاهیدهی کنیم.
پرسش: این بیماری، چه نشانههایی دارد؟
پاسخ: در ابتدا باید خود زنان، طبیب خود باشند و با لمس کردن پستان، خود را از وجود یا عدم وجود این بیماری مطمئن سازند. وجود یک کتله، افزایش غیر نورمال اندازهی یک پستان نسبت به دیگری و یا هم افرازات خونی و غیر خونی نشانههای خوبی نیست و این زنان باید برای آزمایش به این بخش مراجعه کنند.
پرسش: چه راهکارهایی احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش میدهد؟
پاسخ: اگر عوامل را در نظر بگیریم، برای کاهش احتمال ابتلا نیز کمک میکند. بهتر این است که هر چه زودتر تشخیص شود چون زمانی که زودتر تشخیص شود، تداوی راحتتر است.
ترتیب: سیمین صدف