مصرف بیش از یک میلیون دالر برای بهبود وضعیت زنان در هرات
گزارشگر: مرضیه حسینی
بیش از یک میلیون دالر آمریکایی برای بهتر ساختن وضعیت زنان در شهر و پانزده ولسوالی هرات طی ده ماه گذشته از سوی نهادهای مختلف حامی زنان به مصرف رسیده است.
محمد یونس رهنورد رییس اداره اقتصاد هرات میگوید:”جهت بلند بردن سطح ارتقای ظرفیت بانوان در هرات دو میلیون و هفتصد و پنجاه هزار دالر آمریکایی از طرف نهادهای خارجی جهت حمایت از حقوق زنان اختصاص داده شده که از آغاز سال روان تا کنون در این ولایت نزدیک به یک و نیم میلیون دالر مصرف شده است”.
به گفته وی در حال حاضر در این ولایت دوهزار بانو تحت پوشش نهادها و موسسههای حامی زنان از طریق تطبیق این پروژهها جهت رشد و ارتقای ظرفیت قرار دارند.
از سویی هم شماری از فعالان مدنی در هرات بر این باوراند که هیچ تغییر مهم و اساسی در بهبود وضعیت زنان طی چند سال گذشته به جود نیامده است.
سمیه رامش عضو شورای ولایتی هرات میگوید:”سالانه میلیونها دالر به نام زنان در هرات مصرف میشود ولی متاسفانه بسیاری از نهادها در این ولایت به شکل مافیایی در حوزه زنان فعالیت میکنند. ”
بنا به اظهارات این عضو شورای ولایتی از چند سال بدین سو نهادهای زیادی در این ولایت برای بهتر ساختن وضعیت زنان فعالیت میکنند اما نه تنها کار مثبتی در این زمینه صورت نگرفته است بلکه پولهای هنگفتی نیز به هدر رفته است.
از جهت دیگر ماریا بشیر فعال مدنی در هرات به این باور است که پولهایی که در حوزه زنان در حال حاضر از طرف کشورهای کمک کننده به مصرف میرسد بر اساس نیازهای اولیه نیست.
به گفته وی نیاز است تا بیشتر پروژهها در ولسوالیها و مناطق دور دست در این ولایت عملی شود چرا که زنان بیشتر در این مناطق زیر شکنجه و خشونت قرار دارند.
او همچنان افزود: تابه حال کار اساسی در زمینه کاهش خشونت، ایجاد شغل و حرفه و مصونیت جانی وکاری برای زنان در این ولایت انجام نشده است.
ماریا بشیر تاکید میکند که ریاست امور زنان هرات مکلف به نظارت از کارکرد نهادهای حامی زنان است.
در همین حال مسولان ریاست امور زنان در هرات تاکید دارند بر پروژههایی که برای بانوان در این ولایت عملی میشود نظارت داشته و کارکرد نهادها را نیز بررسی میکنند.
محبوبه جمشیدی رییس امور زنان هرات، میگوید:” نظارتها همچنان از نحوه کارکرد نهادهایی که در حوزه زنان در این ولایت فعالیت دارند درجریان است”.
او افزود: ریاست امور زنان در هرات به عنوان یک اداره سکتوری و نظارت کننده بیشتر از پیشبرد فعالیتهای نهادهایی که در حوزه زنان فعالیت دارند نظارت میکند تا بر پایه اهدافی که در لایحه ذکر شده پیش برده شود.
با این همه طی چند سال گذشته همواره فعالان مدنی و مقامهای محلی هرات از حیف و میل شدن پول پروژههایی که مصرف میشود، اظهار نگرانی میشد.
برخی منابع در هرات که نمی خواهند نامش فاش شود میگویند شماری از مسوولان نهاد های مدافع حقوق زنان که خود بانو هستند از آدرس زنان با گرفتن پروژههای کلان سواستفاده میکنند.
با این همه فقر اقتصادی، عدم استقلالیت اقتصادی، خشونت، عدم مصونیت و تبعیض از جمله مواردی است که همواره دامنگیر زنان در در افغانستان به شمار میرود.