کاهش ثبت آمار ازدواجهای زیر سن در حوزهی غرب
براساس اطلاعات ادارههای امور زنان حوزهی غرب کشور در یکسال گذشته، ثبت آمار ازدواجهای زیر سن و ازدواجهای اجباری که در قانون منع خشونت در برابر زنان جرم است، به دلیل ناامنیها، شیوع کووید-19 و عدم آگاهی مردم، کاهش یافته است.
مسؤولان در ادارههای امور زنان به این باور اند که آمار واقعی خشونتها، بیشتر از چیزی است که ثبت شده است.
شیما محمدی، رئیس ادارهی امور زنان ولایت نیمروز میگوید، در یکسال گذشته 10 مورد ازدواج زیر سن و 6 مورد ازدواج اجباری در این اداره ثبت شده که نسبت به سال گذشته کاهش را نشان میدهد.
وی میافزاید: «از شروع سال خورشیدی تاکنون یکصد و 5 مورد خشونت نیز در این اداره ثبت شده است که 11 مورد آن قتل و 2 مورد خودکشی است.»
خانم محمدی میگوید که تهدیدهای امنیتی، شیوع کووید-19 و عدم آگاهی مردم سبب شده تا ثبت این آمار نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کند.
در همینحال، مسؤولان در ادارهی امور زنان ولایت فراه نیز در حالی از کاهش آمار ازدواج زیر سن سخن میگویند که باور دارند، آمار واقعی بیشتر از آن است که ثبت شده است.
آزیتا فراهی، مدیر حقوق ادارهی امور زنان ولایت فراه میگوید، شیوع کووید-19 و ناامنیهای اخیر سبب شده تا زنان کمتر برای ثبت پروندههای خشونت به این اداره مراجعه کنند.
وی میافزاید: «امسال 3 مورد پروندهی ازدواج اجباری و 4 مورد ازدواج زیر سن داشتیم که نسبت به سال گذشته این آمار کاهش یافته است.»
مسؤولان در ادارهی امور زنان هرات اما از افزایش این آمار سخن میگویند.
سهیلا صبری، مدیر روابط عامهی ادارهی امور زنان در هرات میگوید: «آمار ازدواج اجباری زنان در هرات سال گذشته 9 مورد بود و امسال به 13 مورد میرسد و ازدواجهای زیر سن سال گذشته 6 مورد و امسال به 8 مورد افزایش یافته است.
وی از ناامنی، افراطگرایی و فقر فرهنگی و اقتصادی، به عنوان عوامل وجود ازدواجهای زیر سن و اجباری در این ولایت یاد میکند.
او باور دارد که رضایت در ازدواج از جمله عواملی است که سبب کاهش خشونت در برابر زنان میشود.
خانم صبری همچنان میگوید، محرومیت از حق انتخاب همسر در سال گذشته 5 مورد و امسال 3 مورد در هرات ثبت شده است.
به گفتهی وی، ادارهی امور زنان هرات برای کاهش آمار خشونتهای برگرفته از عدم رضایت زنان در ازدواج، برنامههای آگاهیدهی را برگزار میکند.
در این میان اما مسؤولان ادارهی امور زنان ولایت غور، مشکلات امنیتی را دلیل کاهش ثبت آمار ازدواجهای زیر سن و اجباری عنوان میکنند.
حلیمه پرستش، رئیس ادارهی امور زنان ولایت غور میگوید که امسال 4 مورد ازدواج زیر سن و اجباری در این اداره ثبت شده است.
وی میافزاید: «تهدیدهای امنیتی در این ولایت سبب شده تا این آمار نسبت به سال گذشته کاهش یابد.»
خانم پرستش میگوید که از آغاز سال جاری تا کنون 75 مورد خشونت در برابر زنان در این اداره ثبت شده است.
از سوی دیگر، مسؤولان در ادارهی امور زنان ولایت بادغیس میگویند، امسال 2 مورد ازدواج زیر سن و 3 مورد ازدواج اجباری در این اداره ثبت شده است.
راحله نادری رئیس ادارهی امور زنان ولایت بادغیس میگوید، بسیاری از زنان متضرر از خشونت به دلیل مشکلات امنیتی برای ثبت پروندههای خشونت به این اداره مراجعه نمیکنند.
وی افزود، برای افزایش سطح آگاهی مردم تا کنون 32 برنامهی آگاهیدهی را در روستاهای مختلف این شهر برگزار کرده اند.
نیاز به برگزاری برنامههای آگاهیدهی برای کاهش آمار خشونت در برابر زنان
شماری از فعالان حقوق زن در هرات میگویند که حق انتخاب همسر، از حقوق ابتدایی زنان است که نباید محروم باشند.
حلیمه پژواک، فعال حقوق زن میگوید، وجود دیدگاههای سنتی در جامعه، تبعیض جنسیتی و عدم آگاهی افراد سبب میشود که زنان بدون رضایتشان برای ازدواج مجبور شوند.
وی میافزاید: «مردم ما هنوز از حقوق زنان آگاهی ندارند و این سبب افزایش خشونتها در برابر زنان میشود.»
خانم پژواک همچنان میگوید که ادارهی امور زنان و نهادهای حامی باید برنامههای آگاهیدهی در این مورد برگزار کنند تا آمار خشونت در برابر زنان کاهش پیدا کند.
در این میان اما برخی از آگاهان مسایل حقوقی در هرات میگویند که نارضایتی زنان در ازدواج یکی از عوامل خشونت در برابر آنان است.
زهرا رحمانی، آگاه مسایل حقوقی میگوید، ازدواج اجباری و نداشتن حق انتخاب همسر برای زنان از سالها به اینسو در کشور وجود دارد و نیاز است تا در این عرصه آگاهیدهی صورت گیرد.
وی میافزاید: «آگاهی کم مردم از مسایل حقوقی سبب میشود تا این خشونتها افزایش یابد.»
رضایت در ازدواج و کاهش تنشها در میان زوجها
از سوی دیگر اما شماری از آگاهان امور اجتماعی میگویند، رضایت در ازدواج سبب میشود تا ازدواج پایدارتر باشد و خشونت نیز کاهش پیدا کند.
عصمتالله جعفری، آگاه امور اجتماعی میگوید، عدم رضایت زنان در ازدواج عاملی است که سبب میشود درک مشترک نزد زن و شوهر از بین برود، میزان تنشها افزایش پیدا کند و زمینهی خشونت فراهم شود.
وی میافزاید: «در گذشته به دلیل سطح آگاهی پایین مردم، میزان رضایت زنان در ازدواج کمتر در نظر گرفته میشد، اما اکنون این موارد تا حدودی کاهش یافته است.»
آقای جعفری همچنان میگوید، فقر و تنگدستی، عدم آگاهی از حقوق زنان و رسم و رواجهای حاکم در جامعه سبب شده تا هنوز هم این خشونتها ادامه داشته باشد.
به گفتهی وی، مسؤولان و حامیان حقوق زنان باید در این راستا بیشتر آگاهیدهی کنند.
این درحالیست که براساس اطلاعات ادارهی امور زنان هرات، آمار خشونت بر زنان در ولایت هرات به دلیل شیوع کووید-19 و مشکلات امنیتی، نسبت به سال گذشته، ۱۵ درصد کاهش یافته است.
گزارشگر: بهشته عزیز