میزان افسردگی در بین زنان خانه‌دار بیشتر است یا شاغل؟

افسردگی از شایع‌ترین بیماری‌های روانی است که احساس غم، اندوه و ناراحتی‌ مداوم را به همراه دارد. اما به گفته‌ی شماری از روان‌پزشکان در هرات، کار و مصروفیت سالم در زندگی یک فرد سبب می‌شود که آنان کم‌تر دچار افسردگی شوند. روان‌پزشکان در هرات می‌گویند که بیش از هفتاد درصد از بیماران مبتلا به افسردگی در این ولایت را زنان تشکیل می‌دهد. اما به گفته‌ی آنان، افسردگی در نزد زنان‌ خانه‌دار بیشتر از زنان شاغل است.

مسؤولان بخش صحت روانی شفاخانه حوزوی هرات می‌گویند، زنان خانه‌دار به دلیل این‌که ارتباطات‌شان محدود است و از بسیاری از مصروفیت‌های سالم برخوردار نیستند، بیشتر دچار افسردگی می‌شوند.

وحید نورزاد، مسؤول بخش صحت روانی شفاحانه حوزوی هرات می‌گوید که در مقایسه به زنان شاغل،  افسردگی در نزد زنان خانه‌دار بیشتر است.

وی می‌افزاید: «مصروفیت‌های سالم سبب می‌شود که زنان کم‌تر به افسردگی مبتلا شوند.»

آقای نورزاد می‌گوید، مصروفیت سالم به دلیل این‌که افراد را از خیلی از دغدغه‌های فکری و افکار منفی دور می‌سازد سبب می‌شود که آنان به افسردگی دچار نشوند.

وی هم‌چنان افزود، کار‌های خانه به دلیل این‌که تکراری است برای برخی از زنان خسته‌کن تمام می‌شود و به مرور زمان سبب افسردگی آنان می‌شود.

در همین‌حال، شماری از فعالان حقوق زن در هرات می‌گویند که زنان خانه‌دار به دلیل این‌که مصروفیت‌ها و روابط اجتماعی زیادی ندارند، بیشتر به این بیماری دچار می‌‌شوند.

حلیمه پژواک، فعال حقوق زن می‌گوید که زنان خانه‌دار ارتباطات‌ محدودتری نسبت به زنان شاغل دارند و دغدغه‌های فکری شان بیشتر است و این بالای وضعیت اجتماعی‌، روحی و روانی شان تاثیر منفی می‌گذارد.

وی می‌افزاید: «کار خانه به دلیل این‌که تکراری و خسته‌کن است و منفعت مالی ندارد سبب می‌شود زنان اعتماد به‌نفس خود را از دست دهند، کنترل و تسلطی بر زندگی نداشته باشند و دچار افسردگی شوند.»

خانم پژواک هم‌چنان می‌گوید، به موارد زیادی برخورده که زنان به دلیل مخالفت خانواده حق کار در بیرون از خانه را نداشته‌ و به مشکلاتی از جمله افسردگی مواجه شدند.

از سوی دیگر برخی از فعالان حقوق زن می‌گویند که زنان خانه‌دار بیماری‌های روحی و روانی می‌شوند و این سبب می‌شود که تعادل شان را در زندگی از دست دهند.

فرشته یعقوبی، فعال حقوق زن می‌گوید: «برای این‌که زنان در خانه کم‌تر به افسردگی مواجه شوند باید یک سلسله مصروفیت‌های در خانه برای‌شان ایجاد شود.»

به گفته‌ی وی ممکن است در ظاهر زنی این خصوصیات دیده نشود اما کار جاافتاده‌ی خانگی و تکرار بودن آن باعث می‌شود که برخی از زنان هیچ‌گاه در زندگی خوشحال نباشند.

در این میان برخی از آگاهان امور اجتماعی در هرات می‌گویند که زنان شاغل به دلیل داشتن قدرت مالی و قدرت تصمیم‌گیری در زندگی، کم‌تر به مشکلات روانی دچار می‌شوند.

عصمت‌الله جعفری، آگاه امور اجتماعی می‌گوید که کار برای زنان درکنار این‌که سبب مصروفیت آنان می‌شود، زمینه‌ی اقتدار را فراهم می‌سازد و سبب می‌شود که آنان از دغدغه‌های فکری در امان بمانند.

این درحالیست که به گفته‌ی روان‌پزشکان افسردگی زنان تنها عوامل بیولوژیکی ندارد بلکه عوامل اجتماعی و اضطراب‌های ناشی از زندگی نیز نقش مهمی در بروز افسردگی نزد زنان دارد.

گزارش‌گر: بهشته عزیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا