«فساد اداری عامل اعتماد کم زنان به نهادهای عدلی و قضایی.»

 آمار خشونت در برابر زنان در هرات نظر به اطلاعات اداره‌ی امور زنان، ام‌سال نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش یافته است اما آگاهان مسایل حقوقی می‌گویند که مشکلات امنیتی، شیوع کووید-19 و فساد اداری از عوامل عمده‌یی اند که زنان متضرر از خشونت کم‌تر برای ثبت و بررسی پرونده‌های خشونت به نهاد‌های‌عدلی و قضایی مراجعه می‌کنند. برای بحث بیشتر پیرامون عوامل مراجعه‌ی کم زنان متضرر از خشونت به نهاد‌های عدلی و قضایی، خبرگزاری بانوان افغانستان با زهرا رحمانی، آگاه مسایل حقوقی گفت‌وگوی را ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: آمار ریاست امور زنان ولایت هرات نشان می‌دهد که خشونت در برابر زنان کاهش یافته است، شما به عنوان وکیل مدافع چه دیدگاهی دارید؟

پاسخ: من فکر می‌کنم، ام‌سال خشونت‌ها در برابر زنان افزایش یافته است، اما از سویی هم در قسمت مراجعه‌ و ثبت پرونده‌های خشونت به طور رسمی كاهش چشم‌گيری داشتيم. در سال‌های گذشته، سالانه زنان برای ثبت و بررسی پرونده‌های خشونت به نهاد‌های‌عدلی و قضایی بیشتر مراجعه می‌کردند اما ام‌سال با وجودی‌که خشونت در برابر زنان افزایش یافته اما مراجعه‌کنندگان کاهش یافته است.

پرسش: دلیل افزایش خشونت در برابر زنان چیست؟

پاسخ: سنتي بودن جامعه، فقر، بيكاری، مشكلات اقتصادی، حمايت ضعيف خانواده‌ها، پائين بودن سطح آگاهی مردم از حقوق زنان، دخالت‌ خانواده‌ها، دست‌رسي کم متضرران خشونت به ارگان‌های عدلی و قضايی، شيوع ويروس كرونا ، ناامنی، وجود فساد اداری در ارگان‌های عدلی و قضايی، از جمله دلايلی اند که در جامعه‌ی ما سبب افزایش خشونت‌ها در برابر زنان شده است.

پرسش: بیشترین نوع خشونت در برابر زنان در ولایت هرات چیست؟

پاسخ: نوعيت خشونت عليه زنان نظر به زمان، مكان و شرايط در حال تغير است ولی عمده‌ترين خشونت‌هایی كه در سال جاری اتفاق افتاده است، لت‌وكوب، خودكشی‌، قتل، محروم كردن از حق ميراث، كار و تحصيل، خشونت‌هاي مبتني بر جنسيت، آزار و اذيت در محيط كاری و غیره اند.

پرسش: چرا هنوز هم بسیاری از زنانی که از خشونت متضرر می‌شوند به نهادهای عدلی و قضایی مراجعه نمی‌کنند.

پاسخ: زنان كه مورد خشونت قرار مي‌گيرند به نهاد‌های‌عدلی و قضایی مراجعه می‌كنند اما خیلی کم. یعنی از صد درصد ممکن است 10 درصد زنان متضرر از خشونت به نهاد‌های‌عدلی و قضایی مراجعه‌كنند و این به عواملی چون عدم آگاهي، مشكلات اقتصادی، وضعيت بد امنيتی، عدم حمايت دولت، فساد اداری در نهادهای‌عدلی قضايی، جامعه‌ی به شدت سنتي و خلاءهاي قانونی به ویژه قوانين حمايتی كه برای زنان تصويب شده، ربط دارد.

پرسش: گفتید فساد اداری یکی از عواملی است که سبب شده زنان متضرر از خشونت کم‌تر به نهادهای عدلی و قضایی مراجعه‌کنند. کمی بیشتر توضیح دهید.

پاسخ: يكي از عواملی كه زنان كمتر به نهاد‌های عدلی و قضایی مراجعه مي‌كنند بحث فساد اداري است.

فساد اداری سبب شده که برای زنان متضرر از خشونت، عدالت به درستی تامین نشود و آنان نیز به نهادهای عدلی و قضایی کم‌تر اعتماد کنند. زیرا برخی از اشخاصی که خشونت را اعمال می‌کنند، از لحاظ اقتصادی در وضعیت بهتری قرار دارند و آنان از این وضعیت خود استفاده کرده و مانع بررسی پرونده‌های خشونت می‌شوند. اين موضوع نه تنها زنان را متضرر ساخته بلكه يكی از عواملی است كه در پروسه‌های زيادی سبب به حاشيه‌كشاندن زنان و افزايش خشونت‌ها شده است.

پرسش: آیا زنان در شهرستان‌های دوردست به نهادهای‌عدلی و قضایی دست‌رسی دارند؟

پاسخ: به دلیل چالش‌های امنیتی و اقتصادی، زنان متضرر از خشونت در شهرستان‌های دوردست کم‌تر به نهاد‌های‌عدلی وقضایی دست‌رسی دارند، حتی در برخی از موارد آنان از سوی طالبان تهدید می‌شوند و پرونده‌های ثبت‌ شده‌ی شان را پی‌گیری نمی‌کنند.

ترتیب: بهشته عزیز

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا