فوزیه کوفی: واقعیتهای ۲۰ سال پسین افغانستان برای طالبان قابل هضم و درک نیست
فوزیه کوفی، عضو هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی افغانستان میگوید که در جریان سه ماه مذاکره و گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم با هیأت طالبان در قطر دریافته است که واقعیتهای ۲۰ سال پسین افغانستان برای این گروه قابل «قبول، درک و هضم» نیست.
به گفته او، کثرتگرایی، تنوع گروههای اجتماعی، مدنی، سیاسی و قومی، آزادهای فردی و آزادی بیان از واقعیتهای افغانستان است که هنوز هم طالبان نمیتوانند آن را درک کنند.
خانم کوفی که روز جمعه، دوازدهم جدی در نشستی زیر نام «چشمانداز صلح» در کابل صحبت میکرد، گفت که در مذاکرات صلح نمادها و ارزشها اهمیت پیدا میکند و باید این نمادها و ارزشها احترام شود.
او با بیان اینکه طالبان تنوع جامعه افغانستان را نمیپذیرند، تأکید کرد که تنوع و تکثر لازمه یک جامعه انسانی است و طالبان آن را باید بپذیرند.
خانم کوفی گفت که طالبان باید واقعیتهای جدید افغانستان را درک کنند و به این ترتیب برای زندهگی با همی آماده شوند.
این عضو هیأت مذاکرهکننده دولت از جانب دیگر گفت که اجماع برای برقراری صلح در کشور شکل گرفته است، اما نحوه پیشبرد مذاکرات و حکومت پساصلح نیز به عنوان موضوع مورد اختلاف در حوزه جمهوریت باقی مانده است.
فوزیه کوفی یکی از اهداف سفر هیأت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی افغانستان را به کابل نیز تصمیمگیری و ایجاد اجماع درباره حکومت پساصلح عنوان کرد. او ابراز امیداوری کرد که در فرصت باقیمانده این اجماع شکل بگیرد و موضع هیأت مذاکرهکننده دولت تقویت شود.
در این نشست امین احمدی، عضو دیگر هیأت مذاکرهکننده نیز سخنرانی کرد. این نشست از سوی انستیتوت صلح، رسانه و حکومتداری خوب برگزار شده بود.
قرار است که نشست بینالافغانی در شانزدهم جدی از سر گرفته شود.
مذاکرات بینالافغانی که در بیستودوم سنبله دور اول آن آغاز شده بود، در بیستودوم قوس پایان یافت و در حال حاضر متوقف شده است.
این دور که سه ماه دوام کرد، با کندی به پیشرفت و دو طرف مدتها روی تهیه کارشیوه مذاکره کردند تا سرانجام مورد توافق قرار گرفت. پس از تبادل آجندا، به توافق دو هیأت مذاکرات دچار وقفهای ۲۰ روزه شد.
منبع: روزنامه هشت صبح