کاهش خشونت بر زنان در هرات؛ فعالان حقوق زن: آمار واقعی نیست
بر اساس آماری که ادارهی امور زنان ولایت هرات منتشر کرده است، آمار خشونتها بر زنان نسبت به سال گذشته، 15 درصد کاهش یافته است. اما به گفتهی مسؤولان این اداره و فعالان حقوق زن در هرات، دلیل کاهش ثبت خشونتها، قرنطین ناشی از کووید-19 و دسترسی کم زنان به نهادهای عدلی-قضایی بوده است.
براساس گزارشهای منتشرشده، هر سال بیشتر از دو میلیون زن در سراسر جهان مورد بدرفتاری و خشونت قرار میگیرند و افغانستان نیز از جمله کشورهایی است که همهساله در صدر جدول خشونت در برابر زنان قرار دارد.
انیسه سروری، رییس ادارهی امور زنان ولایت هرات میگوید که آمار نشرشده نشاندهندهی این نیست که خشونتها کاهش یافته یا وجود نداشته است.
وی میافزاید: «یکی از دلایل عمدهی پایین بودن آمار خشونتها، شیوع ویروس کرونا و قرنطینه در سطح کشور بوده چون دفاتر ثبت شکایات نسبت به روزهای عادی کمتر باز بوده است.»
خانم سروری همچنان بیان میدارد، ادارهی امور زنان، برنامههای آگاهیدهی برای کاهش سطح خشونتها در برابر زنان دارد.
وی امیدوار است که این برنامهها در افزایش ظرفیت، آگاهی و تشویق زنان به ثبت خشونتها موثر باشد.
این در حالیست که یکی دیگر از چالشها و عوامل تداوم خشونتها بر زنان، فرهنگ حاکم مردسالار، پایین بودن سطح دانش و شرایط نامناسب اقتصادی در جوامع سنتی است که سبب میشود، قضایای خشونت از طریق نهادهای غیررسمی و با میانجیگری حل شود.
سعیرا که قربانی خشونت خانوادگی شده بود، یکی از زنانی است که برایش فرصت داده نشد تا به صورت رسمی خشونت را گزارشدهی کند.
او میگوید: « فامیلم بهخاطر حفظ نام و نشان و عرف جامعه به من اجازه ندادند تا به مراجع عدلی بروم و از حق خود دفاع کنم.»
سعیرا میافزاید میخواست به دلیل خشونتی که بر وی اعمال شده بود، شکایت کند، اما خانوادهاش این قضیه را با میانجیگری حل کردند و به او فرصت شکایت رسمی ندادند.
فعالان حقوق زن نیز کاهش آمار خشونتها بر زنان را رد میکنند.
سکینه حسینی، نمایندهی مردم در شورای ولایتی هرات با رد کاهش آمار خشونتها بر زنان میگوید که موارد خشونت بر زنان زیاد است اما به دلیل شیوع کووید-19، آمار ثبت نمیشود.
خانم حسینی به این باور است که ایجاد نهادهای سومی ادارهی امور زنان در سطح شهرستانها نیز سبب ایجاد سهولت در دسترسی زنان به عدالت میشود.
او میافزاید به دلیل سنتی بودن جامعه، حکومت میتواند خشونتها بر زنان را از طریق علما و آگاهان امور دینی کاهش دهد.
وی باور دارد که برنامههای آگاهیدهی به علما و از طریق علما برای مردم میتواند در کاهش خشونتها موثر باشد.
این در حالیست که رسم و رسوم سنتی، تهدیدهای امنیتی و نبود نهادهای سومی برای ثبت قضایای خشونت همواره از آمار اصلی خشونتها در کشور کاسته است.
گزارشگر: نگینه بارکزی