برگزاری کارگاه آموزشی «راستیآزمایی اطلاعات نادرست در گزارشگری کووید-۱۹»
کارگاه آموزشی «راستیآزمایی اطلاعات نادرست در گزارشگری کووید-19»، برای 20 تن از خبرنگاران در هرات، از سوی انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان برگزار شده است.
این کارگاه برای سه روز، برگزار میشود و از سوی دو تن از استادان دانشگاه هرات برای خبرنگاران تدریس میشود.
هدف از برگزاری این کارگاه، آموزش تکنیکهای راستیآزمایی اطلاعات نادرست در مورد کووید-19 برای خبرنگاران است تا آنان توجه بیشتری به اطلاعات در رسانههای اجتماعی داشته باشند.
فیصل کریمی، رئیس انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان میگوید، خبرنگاران هرات در این کارگاه میکانیزمهای راستیآزمایی اطلاعات را در رسانههای اجتماعی و چگونگی شناسایی و نشر این اطلاعات را یاد میگیرند و میتوانند از طریق رسانههای خود این اطلاعات را نشر کنند.
رئیس انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان میافزاید: «براساس گفتههای سازمان جهانی بهداشت اطلاعات نادرست و جعلی مشکلی است که در کنار همهگیری کووید-19 ظهور کرده و نیاز است تا تلاشهای همه جانبهیی برای راستیآزمایی اطلاعات نادرست در شبکههای اجتماعی در نظر گرفته شود.»
در همین حال برخی از خبرنگاران و دانشجویان دانشکدهی ژورنالیزم، برگزاری چنین کارگاهها را نیاز اساسی میدانند.
حسین نیکخواه، خبرنگار روزنامهی هشت صبح در هرات میگوید نیاز است که به شکل تخصصی راستیآزمایی اطلاعات نادرست به خبرنگاران آموزش داده شود.
وی میافزاید برگزاری چنین کارگاهها کمک میکند که خبرنگاران اطلاعات درست و نادرست را از یکدگیر تفکیک کنند و اطلاعات درست را نشر کنند.
در کنار این مهدی علمی، یکی دیگر از خبرنگاران میگوید که با شیوع کووید-19 نشر اطلاعات نادرست در جامعه از طریق شبکههای اجتماعی افزایش یافته است و اگر در این مورد راستآزمایی صورت نگیرد جان بیشتر مردم را به خطر مواجه میکند.
آقای علمی میافزاید: «برگزاری این کارگاهها در شرایط کرونایی برای خبرنگاران یک گام مفید است تا آنان اطلاعات درست را برای مردم نشر کنند.»
از سوی دیگر برخی دیگر از دانشجویان میگویند که اطلاعات نادرست در شبکههای اجتماعی از سوی برخی از افراد نشر میشود که سبب میشود تا مردم با استفاده از این اطلاعات به مشکل مواجه شوند.
مرجان وفا، خبرنگار میگوید: «شایعات و اطلاعات نادرست در مورد کووید-19 در شبکههای اجتماعی افزایش یافته و خبرنگاران باید آگاهی داشته باشند که چه اطلاعاتی را در مورد ویروس کرونا برای مردم نشر کنند.»
در این میان اما برخی دیگر از دانشجویان از برگزاری این کارگاهها برای خبرنگاران ابراز خرسندی کرده و میگویند که راستآزمایی اطلاعات نادرست در مورد کووید-19 برای خبرنگاران بحث حیاتی است و باید مورد توجه قرار گیرد.
شکریه امینی دانشجویی دیگر است که میگوید پخش اطلاعات نادرست در مورد ویروس کووید-19 در شبکههای اجتماعی از سوی برخی از افرادی صورت میگیرد که آگاهی زیادی در مورد این ویروس ندارند و نیاز است تا خبرنگاران در این عرصه اطلاعرسانی دقیق داشته باشند.
انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان از آغاز فعالیتاش تاکنون برنامههای آموزشی زیادی را جهت آگاهیدهی به خبرنگاران برگزار کرده است.
گزارشگر: بهشته عزیز