کاهش 15 درصدی خشونتها بر زنان در هرات
آمار خشونت بر زنان در ولایت هرات نسبت به سال گذشته، 15 درصد کاهش یافته است. در برنامهیی که ریاست امور زنان ولایت هرات به مناسبت 25 نوامبر برگزار کرده است، مسؤولان در کمیسیون منع خشونت بر زنان میگویند، ممکن است برخی از خشونتها به دلیل قرنطین و مشکلات امنیتی ثبت نشده باشد.
مسؤولان در کمسیون منع خشونت بر زنان در هرات میگویند که آمار خشونت بر زنان امسال به اساس اطلاعاتی که از نهادهای عدلی و قضایی به دست آمده است، نسبت به سال گذشته 15 درصد کاهش یافته است.
احمد رفیع نادری، عضو این کمسیون میگوید که سال گذشته 801 مورد خشونت در برابر زنان از سوی نهادهای عدلی و قضایی و کمسیون حقوق بشر ادارهی امور زنان ثبت شده بود اما امسال آمار به 672 مورد میرسد.
آقای نادری میافزاید: «آماری که امسال ثبت شده است نشان دهندهی کاهش خشونت بر زنان در هرات است اما خشونت بر زنان هنوزهم وجود دارد که بنابر مشکلات امنیتی، قرنطین یا شیوع ویروس کرونا و دوری راه، احتمال دارد که قضیههای خشونت بر زنان ثبت نشده باشد.»
در همین حال مسؤولان ادارهی امور زنان هرات از کاهش آمار خشونت بر زنان در هرات خوشبین بوده و میگویند که با آغاز 25 نوامبر، ادارهی امور زنان کارزار 16 روزهیی را برای منع خشونتها راهاندازی کردند.
سمیه طاهری، مدیر حقوق ادارهی امور زنان میگوید، خشونت بر زنان در شهرستانها همچنان وجود دارد اما به دلیل این که مردم در شهرستانها به ارگانها دسترسی ندارند بیشتر قضیههای خشونت ثبت نمیشود.
خانم طاهری میافزاید: « بیکاری، اعتیاد به مواد مخدر، عدم آگاهی از قوانین و مقررات از جمله عوامل مهمی است که سبب افزایش خشونت بر زنان شده است.»
در این میان اما زنان در برخی از شهرستانها، به دلیل حضور طالبان خشونتها را تحمل میکنند و نمیتوانند دادخواهی کنند.
یکی از زنانی که در شهرستان شیندند زندگی میکند، از خشونتها در برابر زنان در این شهرستان حکایتهای تلخی دارد.
او میگوید که زنان در شهرستان شیندند مورد خشونتهای زیادی قرار میگیرند اما به دلیل این که مبادا مورد تهاجم طالبان قرار نگیرند هیچ شکایتی درج نمیکنند.
وی میافزاید: «طالبان در شهرستان شیندند به هیچ زنی اجازه نمیدهند از خانه بیرون شود حتی زنان این شهرستان حق ندارند تا به کلینیکها بروند به همین دلیل بیشتر زنانی که مورد خشونت قرار میگیرند نمیتوانند در ارگانهای مربوطه بروند و قضیهی خود را ثبت کنند.»
در این میان اما سکینه حسینی نمایندهی مردم در شورای ولایتی هرات میگوید که خشونتها در شهرستانها ممکن است زیاد باشد اما به دلیل اینکه زنان در این شهرستانها از نبودامنیت هراس دارند برای ثبت آن دست به کار نمیشوند و خشونتها را تحمل میکنند.
خانم حسینی میافزاید: «یکی از دلایلی که سبب ایجاد خشونتها در شهرستانها میشود آگاهی کم مردم در مورد دین اسلام و قوانین جامعه است و باید از طریق مسجدها در شهرستان به مردم آگاهیدهی شود.»
او همچنان میگوید که قرنطین و نبود ارگانهای عدلی- قضایی برای ثبت خشونتها در شهرستانها، از جمله مواردی است که مانع ثبت خشونتها در برابر زنان شده و آمار خشونتها را کاهش داده است.
از سویی هم عبدالخالق حقانی مسؤول ادارهی حج اوقاف هرات، میگوید که خشونت بر زنان در دین اسلام مردود است.
آقای حقانی میافزاید: «برای اینکه در جامعهی ما خشونت بر زنان از میان برداشته شود باید معلومات همهجانبهیی به افراد داده شود و ما باید سطح آگاهی مردم را نسبت به دین اسلام و قوانین جامعه افزایش دهیم.»
این در حالیست که همواره ناامنی، دیدگاههای سنتی و جنسیتی و نبود نمایندههای ارگانهای عدلی-قضایی و واحدهای سومی کمیسیونهای منع خشونت و ریاستهای امور زنان در شهرستانها از عوامل عمدهی تداوم خشونتها بر عنوان میشود، دیده شود که این چالشها چه زمانی حل خواهد شد.
گزارشگر: بهشته عزیز