ابتلای بیش از 13 هزار و 408 زن به کووید-۱۹ در افغانستان
براساس گزارش وزارت صحت عامه افغانستان تا اکنون 43 هزار و 468 مورد مثبت کووید- ۱۹ درکشور به ثبت رسیده است که از این میان 69.15 درصد یا 30059 مورد مردان و 30.84 درصد یا 13 هزار و 408 مورد زنان هستند.
تفاوتهای ژنتیکی، فعالیت بهتر نیروی دفاعی بدن زنان و حضور کم در اجتماع از دلایلی است که به باور متخصصان انتانی سبب شده تا زنان نسبت به مردان کمتر درخطر ابتلای کرونا قرار گیرند.
از 30.84 درصد مبتلایان خانم در افغانستان تا اکنون بیش از 77درصد یا 10 هزار و 346 مورد بهبود یافته و 33 درصد جان باخته اند. ولایت کابل با داشتن 32.13 درصد مبتلایان زن در صدر جدول قرار دارد و ولایات هرات، بلخ، کندهار و ننگرهار به ترتیب، بیشترین آمار مبتلایان زن را به خود اختصاص داده اند.
براساس دادههای اطلاعاتی وزارت صحت عامه، ولایتهای کابل 30.4 درصد، ، هرات 16.92 درصد، بلخ 16.74 درصد، غزنی 5.28 درصد و ننگرهار 4.7 درصد به ترتیب بیشترین آمار قربانیان زن را دارد. در کنار این ولایتهای کابل 38درصد، هرات 24درصد، بلخ 4.5درصد، سمنگان 4درصد و ننگرهار 2.9 درصد با داشتن بیشترین آمار بهبودیافتههای زنان، در صدر جدول قرار دارند.
وزارت صحت عامه کشور میگوید تا اکنون 1632 نفر در کشور به دلیل ابتلا به بیمای کووید-۱۹ جان باخته اند که از این رقم 71.7 درصد مردان و 28.3 درصد شان زنان هستند.
تا اکنون از مجموع مبتلایان به کرونا ویروس 80.8 درصد بهبود یافته اند که 70.6 درصد مرد و سهم زنان 29.4 درصد است.
به گفتهی مسوولان وزارت صحت بیشترخانمهای مبتلا به کرونا ویروس، به دلیل بیماریهای قلبی، تنفسی، گرده، امراض شکر و… جانباخته اند.
معصومه جعفری معاون سخنگوی وزارت صحت عامه، میگوید، بیماریهای قلبی، تنفسی، عصبی و امراض شکر از جمله دلایلی استند که اکثر بانوان مبتلا به کویید-19، جان باخته اند.
وی اضافه کرد، از مجموع 462 خانمی که بر اثر ویروس کرونا جان باخته اند، 12.33 درصد شان از امراض قلبی و عروقی، 10.6 درصد از بیماری مزمن ریه، 10.6 درصد از بیماریهای تنفسی، 9.74 درصد از بیماریهای دیابت و 3.9 درصد از بیماریهای کلیوی رنج میبردند.
کاهش سطح اکسیجن در خون یکی از دلایل عمدهی است که از دید متخصصان قلبی سبب شده تا بیماران دارای امراض قلبی بیشتر ازویروس کرونا آسیب ببینند.
داودهاشیمی متخصص قلب و عروق میگوید، یکی از دلایل این که امراض قلبی بیشتر مرگ و میر دارد این است که در امراض قلبی اکسیجن نقش بسیار عمده و اساسی دارد چون وسعت تخریبی کرونا در شش زیاد است دو طرفه سیستم را درگیر میکند و سبب میشود تا سطح اکسیجن در خون کاهش پیدا کند که در برخی موارد با دادن اکسیجن هم بالا نمی رود. بنا بر این چون تبادل اکسیجن در داخل ششها به مشکل دچار میشود و کسیههایهوای تخریب میشود، سطح اکسیجن در خون کاهش پیدا میکند که در نتیجه بی نظمیهای قلبی و عروقی را بوجود میآورد.
خصوصا برای افرادی که بیماری شریانهای کرونری دارند که شامل بیماری های قلب و جهاز دوران خون دارند که ،از اثر این بیماری شریان های قلب (رگ های خون پاک و حامل آکسیجن) باریک می شوند و عضلات قلب از رسیدن خون پاک و آکسیجن کافی محروم می گردد. گاهی برخی نقاط این شریان ها کاملاً مسدود می شود که به سکته قلبی منجر می گردد.
این متخصص قلب و عروق اضافه میکند، افراد مبتلا به بیماری های قلب و جهاز دوران خون باید بسیار محتاط باشند، زیرا یک ویروس یا هر بیماری عفونی می تواند برای شان پیامد بسیار ناگوار داشته باشد، زیرا محدودیت عملکرد بدن سبب می شود که همچو افراد به شدت آسیب پذیر باشند.
آمارها نشان میدهد که مردان بیشتر از زنان قربانی ویروس کرونا میشوند. این تفاوت ابتدا در چین مشاهده شد، از میان قربانیان این بیماری ۲.۸ درصد آن مردان و ۱.۷ درصد زنان بودند. یافتهها در ایتالیا نیز تکرار شد؛ به گونهیی که ۷.۲ درصد قربانیان این بیماری مردان و ۴.۱ درصد آنان زنان بودهاند. در افغانستان نیز آمار مبتلایان و قربانیان مرد در تناسب به زنان بیشتر است طوری که تا اکنون بیش از28.3 درصد قربانیان این بیماری زنان و بیش از 71.7 درصد مردان بودند.
اکنون پرسش این است که چرا مردان بیشتر از زنان مبتلا به ویروس کرونا میشوند؟ هر چند دانشمندان تا کنون نتوانستهاند پاسخ دقیقی برای این پرسش ارایه کنند، اما متخصصان بخش انتانی به این باور اند که تفاوتهای ژنتیکی، فعالیت بهتر نیروی دفاعی بدن زنان و حضور کم در اجتماع از دلایلی است که سبب شده تا زنان نسبت به مردان کمتر درخطر ابتلای کرونا قرار گیرند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی