جهان‌گیری و 20 سال تلاش برای بقای هنر قالین‌بافی

زهرا جهان‌گیری، از طریق هنر قالین‌بافی، مخارج زندگی خود را تامین می‌کند. او 30 زن دیگر را نیز در شهرستان انجیل آموزش قالین‌بافی می‌دهد. نبود امنیت و استقبال کم مردم از صنایع دستی داخلی اما از چالش‌هایی است که وی را نگران کرده است. خبرگزاری بانوان افغانستان برای صحبت بیشتر در مورد چالش‌ها و فرصت‌های زنان بازرگان در شهرستان انجیل، با وی گفت‌وگویی ترتیب داده که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: چه مدت است که قالین می‌بافید؟

پاسخ: من از کودکیم دوست داشتم قالین ببافم و این شغل برایم جذاب بود به همین دلیل از زمانی که ده‌ساله بودم به بافتن قالین و گلیم آغاز کردم و تا به حال، از طریق آن، کسب درآمد می‌کنم.

پرسش: بسیاری از افراد علاقه‌مند اند در مورد قیمت قالین‌های دستی بدانند، ممکن است در این مورد صحبت کنیم؟

پاسخ: قیمت قالین‌های افغانی نظر به نقش متفاوت است. اگر قالین ساده باشد، یک قالین دوازده از 12 هزار تا یک‌صد هزار افغانی قیمت دارد و اگر نقش و طرح زیادی داشته باشد، بیش از یک‌صد هزار افغانی نیز قیمت دارد.

پرسش: به‌جز قالین، دیگر چه چیزهایی می‌بافید؟

پاسخ: من کارم در بخش قالین و گلیم‌بافی آغاز کردم و همراه با هم‌مسلکانم حالا، ست کامل خانه را می‌بافیم که شامل قالین، پرده، تابلو و لوازم تزیینی می‌شود و امروزه کار ما برای تمام افراد در شهر و شهرستان‌ها مورد استقبال قرار می‌گیرد.

پرسش: در کنار شما چه تعداد زنان روستایی دیگر مصروف این کار اند؟

پاسخ: من به تعداد 30 تن از زنان روستایی را آموزش می‌دهم اما به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانستم کارگاه منظمی را برای آنان ایجاد کنم تا بهتر کارشان را انجام دهند و این زنان که از هرگوشه و کنار شهرستان انجیل اند در خانه‌های شان به صورت انفرادی به بافت قالین و گلیم مشغول هستند و هر کدام ما به کمک یک‌دیگر ماهانه پنج عدد قالین می‌بافیم و به شرکت‌های صنعتی به فروش می‌رسانیم.

پرسش: آیا مردم شهر و روستا از تولیدات تان خریداری می‌کنند؟

پاسخ: کار ما بیشتر گروهی است و هر چیزی را که تولید می‌کنیم، به مردم در شهرها و شرکت‌های صنعتی می‌فروشیم اما مردم شهرستان انجیل از اقتصاد خوبی برخوردار نیستند و به همین دلیل از تولیدات ما خریداری نمی‌کنند اما مردم شهر بیشتر از کارکرد ما استقبال می‌کنند و برخی از آنان بیشتر برای ما فرمایش می‌دهند و از قالین‌های ما خریداری می‌کنند.

پرسش: چی چالش‌هایی سد راه تان وجود دارد؟

پاسخ: چالش‌های زنان قالین‌باف در شهرستان‌ها زیاد است و بازرگانان زن در این‌جا با مشکلات زیاد امنیتی، اقتصادی و کم‌بود مکان‌ها برای فروش تولیدات و غیره دست و پنجه نرم می‌کنند اما یکی از چالش‌های عمده‌ی ما در شهرستان انجیل نبود امنیت است. زنان زیادی به دلیل این مشکل از کارهای خود عقب می‌مانند و این برای ما چالش ایجاد کرده و از چالش بزرگ دیگری که بازرگانان زن دارند کم‌بود فروشگاه‌ است و به این دلیل بیشتر از تولیدات ما فروخته نمی‌شوند.

پرسش: از مردم و حکومت چه خواستی دارید؟

پاسخ: در قدم اول خواست من از دولت‌مردان این است که امنیت شهرستان‌ها را تامین کنند تا مردم با خیال جمع به کارهای شان ادامه دهند و هم‌چنان در بازرگانان زن را حمایت مالی کنند و فضای مناسبی را برای فعالیت‌های تجارتی این زنان در شهرستان‌ها ایجاد کنند. ما برای این‌که بیشتر در کار خود تشویق شویم به حمایت مردم ضرورت داریم و مردم باید در بخش استفاده از تولیدات کشور، ما را حمایت کنند.

ترتیب: بهشته عزیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا