ترس از آزار و اذیت عامل پنهان ماندن هویت زنان در فضای مجازی
شماری از زنان، از آزار و اذیت در فضای مجازی شکایت دارند، این زنان میگویند که مزاحمتها از سوی برخی از کاربران سبب شده است که از نام مستعار در شبکههای اجتماعی استفاد کنند.
برخی از زنان میگویند که همواره از سوی کاربران ناشناختهی مرد مورد اذیت و آزار قرار میگیرند.
مهرناز حیدری، یکی از کاربران شبکههای اجتماعی میگوید برای اینکه مورد اذیت و آزار قرار نگیرد مجبور است در فضای مجازی از نام مستعار استفاد کند.
خانم حیدری میافزاید: «قبلاً از نام اصلی خود استفاده میکردم اما یک مدتی از سوی برخی از کاربران آزار و اذیت شدم و حتا چند بار فیسبوکم را حک کردند به همین دلیل نام خود را حذف کردم و با نام مستعار در شبکههای اجتماعی حضور دارم.»
او همچنان میگوید، حالا که از نام اصلی خود استفاده نمیکند کمتر مورد اذیت و آزار قرار میگیرد اما دوست دارد تا از هویت اصلی خود در شبکههای اجتماعی استفاده کند.
در کنار سایر مشکلها، زنان با معضل بدبینبودن بعضی افراد نسبت به شبکههای اجتماعیمجازی نیز مواجه بودهاند.
حمیرا احمدی یکی دیگر از کاربران شبکههای اجتماعی میگوید مردم جامعه دید خوبی از زنانی که در شبکههای اجتماعی حضور یافتهاند ندارند و به همین دلیل خانوادهاش به او اجازه نداد تا از نام اصلی خود استفاده کند.
خانم احمدی میافزاید: «در اوایل میخواستم تا برایم فیسبوک درست کنم اما به دلیل این که مردم برایم حرفهای ناپسند نگویند با نام دیگری در شبکههای اجتماعی حضور یافتم.»
او میگوید در جامعه ما هنوز دیدگاههای نادرست بین مردم وجود دارد که سبب میشود هویت زنان پنهان بماند.
در این میان اما برخی دیگر از کاربران شبکههای اجتماعیمجازی میگویند که خانواده برای شان اجازه ندادهاند تا با نام خود در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشند.
سمیه رحیمی یکی از کاربران شبکهی اجتماعی فیسبوک میگوید که به دلیل اجازه ندادن خانواده در قسمت درست کردن حساب فیسبوک با نام و آیدی اصلی اش نتوانست تا برایش فیسبوک درست کند.
خانم رحیمی میافزاید: «من دوست داشتم حساب کاربری فیسبوک با نام خود داشته باشم تا از طریق آن از معلومات مهم روز باخبر شوم و هویتم همچنان پنهان نماند اما خانوادهام مخالف این کار بودند و میخواستن تا با نام جعلی برایم فیسبوک درست کنم.»
او میگوید که فرهنگ پنهان ماندن هویت زنان در جامعه ما از گذشته وجود داشته و حالا نیز از سوی گروهی مورد استقبال قرار میگیرد.
در همین حال برخی از فعالان حقوق زن در هرات میگویند خشونتهای ناشی از شناسایی شدن هویت زنان در جامعه هرات زیاد است.
فرشته یعقوبی فعال حقوق زن میگوید که استفاده از نام جعلی یا مستعار در شبکههای اجتماعی توسط دختران یک نوع دیگری از خشونتهای است که برخی وقتها از سوی خانواده آن دختر ایجاد میشود و این نوع خشونتها که مانع شناسایی شدن نام و هویت زنان میشود روزانه در هرات افزایش میابد.
خانم یعقوبی میافزاید: «در قانون کشور ما هیچ مادهی وجود ندارد که برای پنهان نام و هویت زنان محدودیت وضع کرده باشد اما این چالشها به دلیل خرافات برجای مانده مورد استقبال عدهی قرار میگیرد.»
او همچنان میگوید که زنان باید از نام و هویت اصلی خود استفاده کنند تا بلاخره این فرهنگ ناپسند و خشونتهای زنان کاهش یابد.
در این میان اما جامعه شناسان میگویند که بودن نام زنان در جامعه ما هنوز از سوی برخی از مردم پذیرفته نشده است و این به عنوان یک چالش مانع پیشرفتهای زنان در هر عرصهی میشود.
عصمت الله جعفری آگاه امور اجتماعی میگوید که محدودیت برای زنان هنوز در جامعه ما است و موانعتها برای اینکه زنان از نام اصلی خود در شبکههای اجتماعی استفاده کنند به عنوان مشکل اجتماعی هنوز در جامعهی به شدت سنتی هرات وجود دارد.
آقای جعفری میافزاید: «زنان برای ازبین بردن این خرافات و نشان دادن این که آنان فردی ازاین اجتماع اند و از حقوق مساوی در جامعه برخوردار اند، نباید هویت اصلی خود را پنهان کنند.»
در همین حال شماری از عالمان دین در هرات میگویند در شریعت و قرآن هیچ محدودیتی ایجاد نشده که در اثر آن هویت زنان پنهان شود.
مجید صمیم یکی از عالمان دین میگوید: « در شریعت هیچ مانعی برای شناسایی نام زنان وجود ندارد و اکثریت مردم چون از خرافات پیروی میکنند، گرفتن نام زنان را در جامعه شرم آور میدانند آنان بدون آگاهی از شریعت اسلام میگویند گرفتن نام زنان از لحاض شرعی کار درستی نیست و این سبب میشود تا هویت زنان که از ویژهگیهای هر فرد جامعه است پنهان باشد.»
آقای صمیم همچنان میافزاید که زنان در جامعه از حق مساوی برخورداراند و باید از این حق خود استفاده کنند و هویت خود را پنهان نکنند.
این در حالی است که به باور آگاهان، بیشتر مزاحمتها به فیسبوک برمیگردد؛ چون از یک نگاه هزینۀ دسترسی به این شبکه در کشور خیلی آسان و از نگاه دیگر هم هیچگونه قانون و یا چوکات، برای فعالیت در این زمینه وجود ندارد.
گزارشگر: بهشته عزیز