دیدبان حقوق بشر: آزمایش اجباری بکارت، توهین به زنان است
دیدبان حقوق بشر به تازگی از ریاستجمهوری افغانستان خواسته است تا درفرمانی ویژه، آزمایش اجباری بکارت را توقف دهد. این درخواست این نهاد حقوق بشری پس از نشر گزارش تحقیقی کمیسیون مستقل حقوق بشر مبنی بر آزمایش اجباری بکارت در افغانستان منتشر شد.
در این اعلامیه نوشته شده «در افغانستان که قانونی برای پایاندادن به این کار وجود ندارد، رییسجمهور غنی باید این آزمایشها را با یک فرمان اجرایی پایان دهد و این فرمان را عملی کند تا این آزار بیمعنا و وحشیانه برای همیشه پایان یابد.»
آزمایش اجباری بکارت در افغانستان از گذشتههای دور وجود داشته و چند سالی است که مورد انتقاد قوانین حامی زنان قرار دارد، اما هنوز هم هستند زنانی که به دلیل ناآگاهی خودشان و شوهرش شان از انواع پردهی بکارت و این که نداشتن بکارت دلیلی بر مشکل اخلاقی زن نیست، قربانی آزمایش اجباری بکارت و توهین و تحقیر میشوند.
حدود سه ماه پیش بند دوم مادهی ۶۴۰کود جزای افغانستان از سوی کمیتهی قوانین تعدیل شد و گفته شد « آزمایش پردهی بکارت بدون رضایت زن و حکم محکمهی با صلاحیت جواز ندارد و کسی که مرتکب این کار میشود، باید مجازات شود.»
فعالان حقوق زن نیز از ریاستجمهوری افغانستان میخواهند طی فرمانی ویژه به آزمایش بکارت خاتمه دهد.
حلیمه سلیمی، فعال حقوق زن در هرات میگوید، نیاز است تا ریاستجمهوری در یک فرمان ویژه به آزمایش اجباری بکارت خاتمه دهد.
وی میافزاید دیدگاههای سنتی در مورد جایگاه زن و آگاهی کم مردم در این مورد سبب شده تا زنان با انجام آزمایش بکارت تحقیر و توهین شوند.
به گفتهی خانم سلیمی، آزمایش اجباری بکارت برای اثبات پاکی و بیگناهی یک زن، توهین است و این مسئله نباید عادی جلوه داده شود.
به باور خانم سلیمی نیز قوانین در مورد منع آزمایش بکارت در افغانستان به زنان کمکی نکرده و اکنون نیاز است تا فرد نخست کشور، با فرمانی ویژه منع آزمایش اجباری بکارت را قطعی سازد.
این انتقادها در حالی صورت میگیرد که در سال 97 مقررهی منع آزمایش بکارت از سوی وزارت صحت افغانستان به اجرا گذاشته شد، اما گزارشها نشان میدهد که هنوز هم در گوشه و کنار افغانستان زنان به گونهی اجباری مورد آزمایش بکارت قرار میگیرند.
به باور پزشکان اما عدم خونریزی پس از برقراری اولین رابطهی جنسی، نمایشگر تجربهی رابطهی جنسی در زنان نیست.
پرده بکارت انواع مختلفی چون، حلقوی، ارتجاعی، بسته وغیر ارتجاعی دارد که در هر یک از این انواع مقدار خونریزی متفاوت است و در برخی از زنان به صورت مادرزادی پردهی بکارت وجود ندارد.
هما نیکسیر متخصص زنان و زایمان میگوید، در برخی موارد، عدم آگاهی مردان در مورد انواع پردهی بکارت مقدار خونریزی سبب شده تا پس از برقراری اولین رابطهی جنسی زنان را متهم به بداخلاقی کنند.
او میافزاید: «اکثر مردان در اولین رابطه جنسی، به دلیل ناآگاهی بسیار خشن عمل لقاح را انجام میدهند که سبب پاره شدن جدارهای رحمی خانم میشود و مشکلات زیاد نسایی را نزد خانم خلق میکند و همچنان تاثیرات روحی و روانی زیادی دارد.»
در همین حال آگاهان امور دینی، از بیاساس بودن آزمایش بکارت در دین اسلام سخن میزنند.
عبدالمجید صمیم، استاد دانشکدهی شرعیات دانشگاه هرات در این رابطه میگوید: «فقه اسلامی شیوه آزمایش بکارت را به عنوان دلیل و اسباب اثبات عمل زنا نمیشناسد و شیوه طبی آزمایش بکارت در دین اسلام کاملاً بیاساس است.»
یکی از مطالعات بیبیسی نشان داده که هند، افغانستان، بنگلادش، ایران، مصر، اردن، لیبی، مراکش و برخی دیگر از کشورهای عرب و آفریقای جنوبی صدرنشین لیگ جهانی آزمایش بکارت هستند.
گزارشگر: سیمین صدف